Den BierBrief

Bijeen gesnuffeld deur den Wacho

Den BierBrief 694
Help onze brouwwereld

We zijn als Belg natuurlijk trots op de benoeming "België Bierland" en vooral met de wereldse erfgoederkenning van UNESCO. In ons land heerst er wel degelijk politieke verdeeldheid waarbij we hopen dat ze er alles aandoen om ons nationaal erfgoed (bier, chocolade, frieten...) te vrijwaren van de ondergang. Er heerst vooral wanhoop bij de brouwerijwereld waar de internationale consumptie van ons gerstenat als een pudding in elkaar dreigt te zakken. De Belgische biersector zit in een identiteitscrisis.
Dat we door een UNESCO-papiertje een mooi status kregen is mooi meegenomen maar die creëren geen omzet en ook geen werkgelegenheid. Onze bierbedrijvigheid kamp de laatste jaren met gezondheid, concurrentie en kosten. Het zijn sluipmoordenaars. Onze brouwerijen hebben nochtans al jarenlang een vangnet bij de buitenlandse markt.
Plots heerst er een ommezwaai waarbij er bij de Belgische bierdrinker minder consumptiegedrag wordt vastgesteld. Reeds drie jaar is er een daling in de uitvoer naar andere landen. Voor bijvoorbeeld de uitvoer naar de Verenigde Staten is het werkelijk en droevige implosie geworden. In 2022 was de inbreng nog 2,7 miljoen hectoliter, verleden jaar eindigde het met amper 216.000 Hl. Een van de gevolgen (naast de onvoorziene invoerkosten) kwam onder meer omdat grootheden meer aandacht aan aan het brouwen van bier op eigen bodem werd gericht en weinig of geen bier naar het buitenland vertrok terwijl ook in eigen land de vraag naar bier steeds minder wordt. Het is vooral de historische bruine kroeg die de klappen krijgt. De horeca, die onlangs nog goed was, voor 70% van de bierafname daalt in een paar jaar naar 40%. Deze toestand werd dan ook fataal voor tal van brouwerijen. Tussen 2012 en 2022 kwamen de hobbybrouwers die thuis met de brouwkit experimenteren verdubbeld. Onze bier- en brouwwereld werd plots hard plots hard in haar ziel getroffen. Het ruik meer naar faillissement dan naar hop in de brouwzalen. Sinds de corona pandemie moesten al een zestigtal brouwerijen hun deuren sluiten. Oorzaak meestal te hoge loonkostenplaatje gepaard met inflatie en vooral de keiharde wet van vraag en aanbod.
De consument heeft ook zijn gedrag verandert. Er wordt steeds meer aandacht gevestigd op cocktails, gin-tonic tot zelf het bruiswater maakt furore. Spadel (bedrijf achter Spa) en Bru zien hun café omzet stijgen terwijl het bierverbruik daalt.
Verder zijn de consumenten steeds meer bewust van de zware gevolgen van alcohol en wordt een avondje "pèretotal" zeker gemeden.
In de media wordt er dan regelmatig op gewezen dat alcohol drinken een aanslag is op jet hersenen en regelmatig je dosis pintjes je tot een bierbuik kan leiden. Ook de overheid werkt mee aan deze negatieve campagne op de gezondheidstrend met haar plannen om reclame in te perken en de accijnzen nogmaals op te trekken. Er is ook de grote concurrentie van het buitenland.
Ons Belgisch bier was in het buitenland een statussymbool doch intussen zijn in vele landen lokale alternatieven die goedkoper, hipper en vooral zonder importheffing of Belgische loonkosten.
Zo groeien de zo gegeerde trappisten al een vijftal jaren in de VS niet meer en zelfs China halveerde de aankoop. De hoop van Belgische biernijverheid ligt momenteel in het zuiden.
Afrika, India en Zuid-Amerika worden nu genoemd als nieuwe groeimarkten maar of ze het daar gaan waarmaken is een raadsel gezien de bierconsumptie er amper bestaat en het feit dat Belgisch bier er enkel zal zijn voor de plaatselijke rijken. Zo heeft India meer dan een miljard inwoners maar slechts een klein percentage heeft koopkracht voor een westers craftbier. Dus wordt het vooral rekenen op onze eigen bierliefhebbers al moeten nog heel was zorgen de revue passeren.
Reken daar nog eens de belachelijke hoge Belgische taksen bij en het feit dat elk craftbier te veel moet kosten maakt onze biernijverheid fataal. Help onze bierindustrie. We vragen onze bierliefhebbers enkel wat meer aandacht te besteden aan de plaatselijke horeca (support your local) en geniet thuis iets meer van het grote aanbod van ons wereldvermaard gerstenat Wij, brouwers rekenen op u om ons herstel mogelijk te maken.

Belgische Brouwers in Brussel

Den BierBrief 694 verscheen op 27 juni 2025

Den BierBrief 693
175 Jaar trappist Chimay wordt gevierd met bier

Op 25 juli 1850 stichten zeventien monniken van Sint-Sixtus Westvleteren te Forges (Chimay) het trappistenklooster "Notre Dame de Scourmont". Ter gelegenheid van deze 175e verjaardag brouwde men in de abdijbrouwerij in beperkte oplage een exclusief bier als eerbetoon aan bijna twee eeuwen kloostertraditie, vakmanschap en spirituele toewijding. In de abdij wordt er al gebrouwen sinds 1862 waar ze intussen ongeveer 180.000 Hl bier per jaar van de bottelmachine komt, allen met het beroemde label "Authentiek Trappist Product" (ATP). Een fris blond trappistenbier met een alcoholpercentage van 6,5% dat onder de noemer "levendig en verfijnt" wordt aangeboden. Deze uitzonderlijke uitgave hoop dat onze bierliefhebbers er een stukje geschiedenis in proeven, Wie er eentje wil bemachtigen zal zeker vlug moeten zijn.

175 Jaar trappist Chimay wordt gevierd met bier

Espace Chimay (voor bezoeken, de auberge en het hotel)
Rue de Poteaupré 5, 6464 Bourlers (Belgium)
telefoon +32 60 21 14 33
internet chimay.com/espace-chimay
e-mail info@espace-chimay.be

Den BierBrief 693 verscheen op 7 juni 2025

Den BierBrief 692
Brouwerij De Ryck verdwijnt uit ons brouwarsenaal

Na vijf generaties schenkt Brouwerij De Ryck (Herzele) alle recepten, productie en verdeling van hun geliefd biergamma aan Brouwerij De Koperen Markies (DKM). De brouwerij werd opgericht in 1886 door Gustave De Ryck. Tot 2008 leverde de brouwerij in de Kerkstraat uitsluitend op grote en kleine vaten. Intussen heeft de familie De Ryck een achttal bieren in hun gamma. Binnenkort geen leven meer in de brouwerij te Herzele.

Na bijna 140 jaar met passie te hebben doorgebracht in hun brouwzaal leggen ze de boeken neer. Volgens mama An De Ryck is het, met de uitdagingen van de huidige markt, tijd om een nieuwe stap aan te gaan. Voor wie de ziel van Herzele en haar omliggende dorpen tracht te doorgronden, is dit meer dan een loutere bedrijfsovername. Het is het einde van een tastbaar stukje geschiedenis. Het vertrek van de productie en distributie uit Herzele voelt dan ook als een gevoelig verlies, een zichtbare inkeping in het weefsel van de lokale economie en een pijnlijke illustratie van de precaire situatie waarin vele lokale ambachten zich bevinden.

Brouwerij De Ryck

Om de kwaliteit verder te blijven garanderen vonden ze in brouwerij "De Koperen Markies" een betrouwbare partner om hun bierverhaal verder te laten beleven.

Brouwerij "The Musketiers" (St Gillis) die nauw samenwerkt met "Brouwerij DKM" zal nu dit mooie gamma bieren in hun installatie brouwen. Deze keuze weerspiegelt een gedeelde visie op kwaliteit, respect voor traditioneel vakmanschap en geloof in een toekomstgerichte aanpak binnen de Belgische biercultuur. De traditionele klassiekers als het eigenzinnige Steenuilke, de robuuste Arend de zeer geliefde Spécial De Ryck en de verfijnde Clment gaan, volgens An Samy van "DKM" niks van smaak en eigenheid inboeten. Misschien zal er hier en daar wat gefinetuned worden maar aan de insentie zal niks gewijzigd worden,

Intussen zijn de overnemers (DKM) zeer ambitieus en werken aan de toekomst. Er wordt gerekend om binnen twee jaar op te starten met een eigen productiesite met mogelijks een bezoekerscentrum.

Met hun brouwerij gaan ze zich alvast verder inzetten op export. Ze zijn al ingeburgerd in Nederland en Spanje en zoeken dus verder naar opportuniteiten.

Wat er verder met de brouwerij zal gebeuren is nog niet uitgemaakt. De Lokale biershop aan de brouwerij te Herzele word gesloten maar verder wordt verzekerd dat de bestaande verkooppunten als drankenhandels, winkels en horecazaken blijven behouden.

Brouwerij De Ryck
Kerkstraat 24, 9550 Herzele
telefoon +32 53 62 23 02
internet brouwerijderyck.be
e-mail info@brouwerijderyck.be
locatie OpenStreetMap
Brouwerij DKM (De Koperen Markies)
Groenstraat 14, 1730 Asse
telefoon +32 3 201 52 30
internet dekoperenmarkies.be
e-mail sales@dekoperenmarkies.com

Den BierBrief 692 verscheen op 26 mei 2025

Wacho's archief van levensverhalen brouwerijen beschikbaar

Beste bier- en brouwliefhebbers tijdens mijn revalidatie heb ik mijn archief over het verhaal van enkel brouwerijen opgesnord en of aangepast, meestal met medewerking en goedkeuring van de bewuste biermakers. Wie een of meer van deze verhalen in zijn archief wil hebben moet gewoon een mailtje naar wacho@skynet.be. Moesten er nog ergens iets verkeerd of te weinig instaan a.u.b. graag melden zodat het kan worden aangepast.

Allesoverbier registreert alle Bierfestivals

Onze bierwereld raakt overspoeld door allerhande bierfestivals. Iedereen wil een graantje meepikken van het gezellig aanbod door de vele brouwerijen. Om een concreet overzicht te behouden kan je terecht bij de website Allesoverbier.be. Een initiatief van Pascal Mortier (die ook den BierBrief bij jullie thuis aflevert).
Hij is een foeder vol passie voor onze biercultuur en tevens een zeer professioneel web developer. De site combineert alle bierkennis alsook een zo goed al mogelijk overzicht van de bierfestivals. Ben je ook organisator van een bierfestival en wil je opgenomen worden in het overzicht op allesoverbier.be/agenda? Laat het ons weten via allesoverbier.be/meldpunt en we vullen de agenda zo snel mogelijk aan!

Bierboeken van Freddy 'Wacho' Debels

Mijn Brouwgenoten

Na de educatieve bierjagers is dit boek "Mijn brouwgenoten", het tweede boek van volksfiguur, bier(brief)schrijver en bierjager Freddy 'Wacho' Debels.
Opnieuw niet zo maar een boek dat zoveel mogelijk brouwers oplijst maar een persoonlijke selectie verhalen van de vele vrienden brouwers in Vlaanderen en België die 'Wacho' leerde kennen tijdens de afgelopen vier (vijf?) decennia bier omzwervingen en bierbrief vertellingen.
Opnieuw hebben mijn companen ende biermoatjes Professor Emeritus Denis De Keukeleire en (mijn rechtervoet) Kurt Decoene hun beste beentjes voor gezet en mij met raad en daad bijgestaan bij de realisatie van dit boek. Opnieuw met veel dank!
Het boek werd eind september 2023 gepresenteerd bij brouwerij Duvel-Moortgat.

Educatieve Bierjagers - Het verhaal van en over mensen met een passie voor de bierwereld

Dit boek, een uitdaging tussen de biergenoten Belinda Eelbode (Beer To Taste) en den Wacho (BierBrief), is geen traditionele uitgave over het bestaan van (of over vergane) bieren; Alle kasten en kelders zijn al overbevolkt. In dit boek komen enkel personen aan bod die aan de biercultuur bijdragen hetzij via media, lezingen, boeken, archieven.
Ook hier geen traditionele overzicht van mensen die volgens de auteur een belangrijke rol spelen in het bekend maken van het voortbestaan van onze Belgische biercultuur. Maar iedereen gepresenteerd naar eigen mogelijkheden en prestaties met een beetje een inkijk in het verleden van de bierjager zoals het door de persoon zelf werd aangereikt en uit zijn eigen levensarchief. Tussendoor werden de interviews afgewisseld met enkele leuke anekdotes en wist-je-datjes zodat alles lekker en vlot leesbaar blijft - meteen een meerwaarde in je boekenkast!
Veel dank aan mijn rechtervoet Kurt Decoene.
Educatieve Bierjagers werd uitgegeven in maart 2019.