Volgens geschiedkundigen brouwde men in de middeleeuwen bier op gloeiend hete stenen. Stijn David, brouwmeester en eigenaar van de Tieltse brouwerij "De Poes" is zeer gefascineerd in de brouwgeschiedenis Hij zette reeds de vroeger recepturen van "Oud Bruin" en "Special Belge" in een modern kleedje. Verleden jaar kwam hij in het bezit van een 125 jarige Tieltse roer- en filterkuip.
In zijn zoektocht over aloude brouwkunsten ontdekte Stijn dat men zo'n 400 jaar geleden een houten kuip (i.p.v. een metalen ketel) gebruikte om het water te koken via stenen te verwarmen boven een open vuur en dan in de vloeistof te dompelen. Deze techniek, populair in de middeleeuwen maar intussen volledig verdwenen. De interesse van De Poesbrouwer was gealarmeerd en hij ging op zoek in de decanale archieven van de Tieltse kerkgemeenschap waar hij in een manuscript van Deken Johannes De Mol uit 1624 waaruit blijkt dat deze in Tielt een brouwerij had en ook de recepturen heeft hij er vrij uitgebreid beschreven.
Om zijn "Steinbier" op oude wijze te kunnen verwezenlijken vond Stijn in een Oostenrijkse variant dat het brouwsel amper kon bewaard blijven (een tweetal dagen) en men het bier warm dronk onder een temperatuur tussen 10 en 15 graden. Stijn wilde die vroegere methode ook wel eens uit proberen en begon zijn eigen steenbier te brouwen. Hij gebruikte exact de zelfde hoeveelheden bij de moutsamenstelling van gerst, tarwe en haver zoals het reept uit 1624 het voorschreef. Dat alles wordt in een houten kuip samen met de verwarmde stenen gebracht.
Het "Steinbier" van brouwerij "De Poes" was amberkleurig, met een zurig, rokerig aroma en toetsen van karamel, en had een alcoholpercentage van 7,5 procent. Ook over het etiket is nagedacht. De ogen van de poes gloeien rood, het jaartal 1624 prijkt op de fles en de grijze achtergrond verwijst subtiel naar de gebruikte stenen.
Het bier is vanaf eind deze maand beperkt verkrijgbaar op flessen van 33 cl in de lokale drankenhandel of in de brouwerij. Meer info op www.brouwerijdepoes.be.
Brouwerij De Poes
Tenhovestraat 1, 8700 Tielt (Belgium) / Productiesite en brouwerijbezoek
Lindenlaan 9, 8700 Tielt (Belgium) / Maatschappelijke zetel en correspondentie
+32 471 33 16 82
www.brouwerijdepoes.be
info@brouwerijdepoes.be
OpenStreetMap
Met 20 jaar ervaring is Gert Christiaens met "Oud Beersel" een stevige naam in de bierwereld. De geuzestekerij "Vandervelden", werd in 1882 door Henricus Vandervelden in de Kasteelstraat te Beersel opgericht. Hij specialiseerde zich in de productie van lambiek, geuze, faro en mars (of meers).
Na vele aanpassingen en reconstructies kwam in 1953 de roerstok in handen van Henri Vandervelden, een nazaat van de brouwersfamilie. Henri veranderde de naam in "Oud Beersel". In 1991 kwam neefje Danny Drops overnemen en na enkele moeilijke jaren gaf deze er de brui aan en verdween "Oud Beersel" naar het geuzenarchief.
Drie jaar later (2005) redde de vrienden Gert Christaens en Roland De Bus de stekerij om na enkele jaren te worden gerund door Gert en zijn pa Jos.
Een jaar later werd door enkele vrienden van Gert, "De Geuzen van Oud Beersel", boven het biervat gehouden. Zo groeide opnieuw de eeuwenoude traditie van het lambiekbrouwen aan de zuidrand van de Brusselse agglomeratie. Hun eerste verwezenlijking, om de nodige centjes te verzamelen voor de heropbouw van het bedrijf, was Bersalis (de oude naam van Beersel) Tripel (9,5%), een eigen recept maar laten brouwen bij Huyghe Melle. Daarna kwam Bersalis Kadet (4,5%) en Bersalis Blond (6,2%). Om zijn missie de eeuwenoude lambiekcultuur verder onder de aandacht te brengen kwam er, na vijf jaar afwezigheid, een Oude Geuze uit. Gert en investeerde in een eigen kriekerij die resulteerde met de komst van een fruitzure "Oud Beersel Kriek" (met Schaarbeekse krieken). In januari 2022 werd het café "Het Bierhuis" naast de brouwerij na een grondige renovatie en restauratie heropent.
Intussen is de geuzestekerij lid geworden van de "Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL)" die de geuzeproducenten van het Pajottenland en de Zennevallei groepeert.
Hierbij hopen we, in naam van alle bierliefhebbers, dat de naam "Oud Beersel" nog jaren lang ons laat genieten van een lekkere geuzebeleving.
Oud Beersel
Laarheidestraat 230, 1650 Beersel (Belgium)
+32 2 680 79 54
oudbeersel.com/nl
info@oudbeersel.com
OpenStreetMap
De geuzewereld heeft al een hele tijd zijn vaste afnemers maar de opkomst van uitstekende geuze- en lambiekbieren had tot gevolg van een mindere vraag naar de 75-jarige geuze Belle-Vue, De mindere vraag is de voornaamste reden waarom baas AB InBev stopt met de productie en commercienering van de oude lady die inspiratie was voor heel veel geuze brouwers. Wel is reeds gemeld dat zijn soortgenoten in het gamma blijven.
Het was Philemon Vanden Stock kroegbaas in Itterbeek begon als geuzensteker te Brussel, De overname van Café Bell-Vue te Anderlecht was de oorzaak om zijn merk en brouwerij te St Jans Molenbeek in 1949 die naam te geven.
De meeste lambiekdrinkers gooiden een klontje suiker in de zure drank en dit leidde er toe dat zoon Constant Vanden Stock na de oorlog zijn zoete lambiek leek meer op faro op de markt bracht. Het werd een zodanig succes dat andere biermakers als Van Honsebrouck (St Louis), Omer Vander Ghinste (Jacobins), Rodenbach (St Georges) er de vruchten van plukten.
Wanneer de productie van Belle-Vue in 1975 wordt overgeheveld naar de nieuwe, moderne, brouwerij van Zuun (Sint Pieters Leeuw), wijzigt ook het productieproces. De lambiek-traditie om uitsluitend in de koude maanden te brouwen en het wort te laten ingisten in een open koelschip werd verlaten. Er werd gekozen voor de zogenaamde DKZ-methode (De Keersmaeker Zuun). Het wort wordt afgekoeld met behulp van een warmtewisselaar, overgepompt naar konische tanks waar de micro-flora uit niet steriele perslucht wordt ingevoerd. Ook wordt wat oude lambiek toegevoegd en na ruim een week gisting en aansluitend enkele weken lagering is de lambiek klaar om versneden te worden. Deze brouwmethode liet toe om het jaar rond lambiek te brouwen en te voldoen aan de grote vraag naar Gueuze Belle-Vue en kreeg de geuze in 1965 koninklijke bescherming om later als werelderfgoed te worden aangenomen.
Toen in 1997 het verbeterde "capsullekesbier" bij "HORAL" kwam werd het aangeboden als een malse, frisse doordrinker en kwalitatief abieritief.
Beste bier- en brouwliefhebbers tijdens mijn revalidatie heb ik mijn archief over het verhaal van enkel brouwerijen opgesnord en of aangepast, meestal met medewerking en goedkeuring van de bewuste biermakers. Wie een of meer van deze verhalen in zijn archief wil hebben moet gewoon een mailtje naar wacho@skynet.be. Moesten er nog ergens iets verkeerd of te weinig instaan a.u.b. graag melden zodat het kan worden aangepast.
Onze bierwereld raakt overspoeld door allerhande bierfestivals. Iedereen wil een graantje meepikken van het gezellig aanbod door de vele brouwerijen. Om een concreet overzicht te behouden kan je terecht bij de website Allesoverbier.be. Een initiatief van Pascal Mortier (die ook den BierBrief bij jullie thuis aflevert).
Hij is een foeder vol passie voor onze biercultuur en tevens een zeer professioneel web developer. De site combineert alle bierkennis alsook een zo goed al mogelijk overzicht van de bierfestivals. Ben je ook organisator van een bierfestival en wil je opgenomen worden in het overzicht op allesoverbier.be/agenda? Laat het ons weten via allesoverbier.be/meldpunt en we vullen de agenda zo snel mogelijk aan!
Mijn Brouwgenoten
Na de educatieve bierjagers is dit boek "Mijn brouwgenoten", het tweede boek van volksfiguur, bier(brief)schrijver en bierjager Freddy 'Wacho' Debels.
Opnieuw niet zo maar een boek dat zoveel mogelijk brouwers oplijst maar een persoonlijke selectie verhalen van de vele vrienden brouwers in Vlaanderen en België die 'Wacho' leerde kennen tijdens de afgelopen vier (vijf?) decennia bier omzwervingen en bierbrief vertellingen.
Opnieuw hebben mijn companen ende biermoatjes Professor Emeritus Denis De Keukeleire en (mijn rechtervoet) Kurt Decoene hun beste beentjes voor gezet en mij met raad en daad bijgestaan bij de realisatie van dit boek. Opnieuw met veel dank!
Het boek werd eind september 2023 gepresenteerd bij brouwerij Duvel-Moortgat.
Educatieve Bierjagers - Het verhaal van en over mensen met een passie voor de bierwereld
Dit boek, een uitdaging tussen de biergenoten Belinda Eelbode (Beer To Taste) en den Wacho (BierBrief), is geen traditionele uitgave over het bestaan van (of over vergane) bieren; Alle kasten en kelders zijn al overbevolkt. In dit boek komen enkel personen aan bod die aan de biercultuur bijdragen hetzij via media, lezingen, boeken, archieven.
Ook hier geen traditionele overzicht van mensen die volgens de auteur een belangrijke rol spelen in het bekend maken van het voortbestaan van onze Belgische biercultuur. Maar iedereen gepresenteerd naar eigen mogelijkheden en prestaties met een beetje een inkijk in het verleden van de bierjager zoals het door de persoon zelf werd aangereikt en uit zijn eigen levensarchief. Tussendoor werden de interviews afgewisseld met enkele leuke anekdotes en wist-je-datjes zodat alles lekker en vlot leesbaar blijft - meteen een meerwaarde in je boekenkast!
Veel dank aan mijn rechtervoet Kurt Decoene.
Educatieve Bierjagers werd uitgegeven in maart 2019.