Film uit 1929 van Brouwerij Hengelo

Unieke film uit 1929 over het brouwen van bier in een Nederlandse "beiersche bierbrouwerij". Vooral de gistbehandeling is interessant...

Met dank aan BrouwTV

100 liter bier voor winnaar bierquiz Asten

Maar liefst 100 liter bier mag Henk Meulendijks zaterdagavond mee naar huis nemen als net gekroonde bierkoning van Asten. Samen met zijn gezin, verzameld in het team DC Henk Bier de in de Tank, wist hij de meeste van de soms bizarre vragen uit de eerste editie van de ABX Bierquiz goed te beantwoorden.

Lees verder bij de bron → ED.nl (zondag 26 maart 2017)

Wentersch: naast brouwerij en winkel ook proeflokaal

Bierbrouwerij Wentersch mag belangstellenden na een rondleiding en uitleg over het brouwproces haar bieren laten proeven. De gemeente heeft initiatiefnemer Michiel van der Vaart en zijn zakenpartner Onno Raspe laten weten in te stemmen met de inrichting van een proeflokaal naast de brouwerij en de winkel.

Lees verder bij de bron → Achterhoek Nieuws (zaterdag 25 maart 2017)

Kees-Jan Kooijmans: een heer van Oranje

Op termijn moet het bier in de gemeente Steenbergen zelf worden gebrouwen, net als Het Wit Kruis dat al langer bij horecazaken in de regio verkrijgbaar is. Met de vier bieren van Heer van Oranje mikt de in Welberg woonachtige Kees-Jan Kooijmans in het hele land op een leuke marktpositie, met name in het hogere segment van restaurants en andere eetgelegenheden.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (zaterdag 25 maart 2017)

Een 'gezond' bier krijgt weer toekomst

Ooit dronk het hele land Van Vollenhoven's bier. Later werd het niet eens meer gebrouwen. Een nieuwe brouwer verandert dat.

Lees verder bij de bron → nrc.nl (zaterdag 25 maart 2017)

Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

De Stichting Berne Abdijbier presenteert het vierde Berne abdijbier, Witheren Wit. Het gaat om een fris witbier van hoge gisting met een zacht bittertje en 4,5% alcohol. Het bier is gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans en brouwers in opleiding, waar maanden met proefbrouwsels aan vooraf gingen. De speciale introductiehandeling is zondag 26 maart om 14.00 uur op de Abdij van Berne bij het Proeflokaal. Er kan dan worden geproefd tot 18.00 uur.

www.berneabdijbier.nl

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 24 maart 2017)

Brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater opent in Amsterdam (video)

Brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater is donderdag 23 maart 2017 officieel geopend. De Amsterdamse brouwerij is de opvolger van wat ooit de grootste brouwerij van ons land was: Van Vollenhoven's bierbrouwerij 'De Gekroonde Valk'. Poesiat & Kater is gevestigd in een laat 19e eeuws pand op de Polderweg 648 in Amsterdam-Oost met 160 zitplaatsen binnen, een brouwerij in huis en een groot terras.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 24 maart 2017)

Biertje vernoemd naar Willem van Hanegem (video)

Er is een nieuw biertje, vernoemd naar de legendarische voetballer Willem van Hanegem. Het bier "De Kromme" werd bedacht door supporters en gemaakt voor supporters en natuurlijk alle bierliefhebbers. Het is na het Coentje het tweede biertje dat vernoemd is naar een Feyenoord-icoon.

Lees verder bij de bron → RTV Rijnmond (donderdag 23 maart 2017)

Horeca kan profiteren van week van NLse bier

Inspelen op de Week van het Nederlandse Bier kan horecaondernemers gasten en omzet opleveren en het is laagdrempelig, zegt Henri Reuchlin van Bierburo. In Gouda speelt biercafé De Goudse Eend goed in op deze week, in Venlo Café De Klep. Maar de meeste horecaondernemers laten nog kansen liggen, constateert Reuchlin.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (donderdag 23 maart 2017)

Welk biertje wordt de opvolger van Bruut van Gajes en Jopen Mooie Nel?

De Arminiuskerk in Rotterdam is vandaag het decor van de strijd om 's lands allerlekkerste biertje. De vraag is welk bier de opvolger wordt van Jopen Mooie Nel en de Bruut van Gajes, respectievelijk het beste biertje van 2015 en 2016.

Lees verder bij de bron → AD.nl (woensdag 22 maart 2017)

Zeeuwse bierliefhebbers weten elkaar te vinden

De Goederenloods in Goes was zondag het goedbezochte decor van het 23ste Delta Bier Festival.

Lees verder bij de bron → De Bevelander (woensdag 22 maart 2017)

Proef heel veel bier tijdens het Utrechtse Streekbierfestival

Het Utrechtse Streekbierfestival komt er weer aan! Op 24, 25 en 26 maart kan je bij een heleboel kroegen en cafés meer dan veertig Nederlandse bieren proeven. En aangezien de zon gaat schijnen dit weekend, lijkt ons dat het perfecte uitje.

Lees verder bij de bron → indebuurt Utrecht (woensdag 22 maart 2017)

Waar wordt het beste bier van Nederland gebrouwen? (audio)

Later vandaag wordt in Rotterdam gezocht naar het beste bier van Nederland.

Lees verder bij de bron → NPO Radio 1 (woensdag 22 maart 2017)

Britse supermarkt Tesco botst met Heineken en haalt bier uit schappen

De Britse supermarktketen Tesco ruziet met de Nederlandse bierbrouwer Heineken. Van de 25 merken die Heineken via Tesco verkoopt, zijn er acht niet te krijgen.

Lees verder bij de bron → RTL Z (woensdag 22 maart 2017)

Primeur voor Zuidbroek: bierbrouwerij met eigen hoptuin (video)

Kleine bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Groningen. Nieuw is een bierbrouwerij met een eigen hoptuin. Brouwerij De Klappe in Zuidbroek heeft zo'n hoptuin.

Lees verder bij de bron → RTV Noord (woensdag 22 maart 2017)

Bier van nieuwe brouwerij Doetinchem smaakt het best uit een wijnglas

Nadat twee Doetinchemse jeugdvrienden in 2000 een schoonmaakbedrijf startten, beginnen ze nu een bierbrouwerij. De naam mag er zijn: Backcorner Brewd.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (dinsdag 21 maart 2017)

Bierfestival vraagt om een vervolg!

Er was een keur aan speciaal bieren te proeven en slager Robbert Taam en restaurant V zorgden voor lekkere hapjes, vorig weekend. In de mooie kerk was de sfeer direct goed. Bierliefhebbers kregen bij de entree een glas waarmee ze bij verschillende brouwers biertjes konden proeven.

Lees verder bij de bron → groot-waterland.nl (dinsdag 21 maart 2017)

Plaatselijke brouwers slaan handen ineen: Rosmalla eerste resultaat

Nederland telt op dit moment 422 brouwerijen (waarvan 201 brouwerijhuurders). Elk weekend is er wel een bierfestival, een speciaal-bier bij je eten bestellen is de normaalste zaak en hop is hip. De bierrevolutie is in volle gang en ook onze omgeving doet mee! Na 47 jaar heeft ook Berlicum weer een brouwerij. Na de sluiting van brouwerij Godschalx in 1969 is sinds vorig jaar Uthoka Brouwstudio te vinden op het kleinschalige bedrijventerrein aan de rand van Berlicum aan de Nederhof 3A. Biersommelier Uwe Kalms en Paul Kitzen van de Bierbrouwerij D'n Draok hebben nu besloten de krachten te bundelen. Resultaat zijn drie nieuwe Rosmalense biertjes die binnenkort verkrijgbaar zullen zijn!

Lees verder bij de bron → Thuisinhetnieuws.nl (dinsdag 21 maart 2017)

Nieuw bier Stadsbrouwerij

Bieren zijn er in alle soorten en maten. Dat wordt zeker duidelijk als je het proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij aan de Parallelweg bezoekt. Alles in het assortiment komt uit de ketels van deze brouwerij.
Op zondag 26 maart zal de Stadsbrouwerij een nieuw bier introduceren. Een bier met veel smaak en een berg aan alcohol. Welk bier, houden ze nog even geheim. Voor de liefhebbers van wat minder alcohol is er ook voldoende keus!

Lees verder bij de bron → Weertdegekste.nl (dinsdag 21 maart 2017)

Bijna 300 bieren in Dutch Beer Challenge

Op woensdag 22 maart 2017 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de derde keer de Dutch Beer Challenge georganiseerd. Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben één of meer van hun bieren ingeschreven: in totaal zijn er 297 bieren aangemeld. Een groei ten opzichte van de 2e DBC vorig jaar toen er 239 bieren in competitie waren.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 20 maart 2017)

Abdij Wit bier 26 maart

Inmiddels hebben we het 4e Berne Abdijbier, het Witheren Wit gebrouwen en wordt het op zondag 26 maart feestelijk geïntroduceerd.

Lees verder bij de bron → Hadeejer.nl (maandag 20 maart 2017)

Heineken houdt Hongaars verbod op rode ster 'nauwlettend in de gaten'

www.heineken.com

"Onze ster heeft geen enkele politieke connotatie." Dat zegt Heineken in reactie op een mogelijk verbod in Hongarije op de rode ster in het merkbeeld van Heineken. De conservatieve regering in Hongarije wil het commercieel gebruik van communistische symbolen verbieden, zoals de hamer en sikkel en de rode ster.

Lees verder bij de bron → NOS Nieuws (maandag 20 maart 2017)

Hongaarse regering wil rode ster in Heineken-logo verbieden

Voor de duizenden toeristen die Boedapest aandoen kan het drinken van Heineken binnenkort een daad van verzet worden. De Hongaarse regering wil namelijk de rode ster in het Heineken-logo verbieden. Die zou associaties oproepen met de rode ster in de Hongaarse vlag uit de communistische jaren.

Lees verder bij de bron → De Volkskrant (maandag 20 maart 2017)

Beer science: hoe garandeer je dezelfde biersmaak met een lager alcoholpercentage?

Zonder grappen, bier met een lager alcoholpercentage is in opkomst. Zomers worden verrijkt met Radler (wat voor de helft bier is) en bestellen mijn vrienden ook op de zaterdagavond een alcoholvrijbiertje in de kroeg. En nee, ze worden niet vreemd aangekeken. Behalve door mij dan ;-). Het enige nadeel: bier met een lager alcoholpercentage smaakt vaak minder lekker dan een authentieke 5,0 procent pilsener. Bavaria zorgt met de Bavaria 3.3 dan ook voor verandering.

Lees verder bij de bron → Want.nl (maandag 20 maart 2017)

Veel bezoekers tijdens open dag brouwerij

Tientallen bezoekers lieten zich bijpraten over het brouwproces en kregen de kans biertjes te proeven met namen als Bleke Alie, Dalfs Blauw en Goed Goan. Het was gezellig druk bij de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij die haar intrek heeft genomen in de voormalige gymzaal aan de Molendijk.

Lees verder bij de bron → Vechtdal FM (zondag 19 maart 2017)

Groningse curator claimt 1,2 miljoen bij Heineken

De curator van Forum Horeca uit Groningen sleept Heineken Nederland voor de rechter. De brouwerij wordt verantwoordelijk gehouden voor een tekort van 1,2 miljoen euro in het faillissement van ex-Sjoerd Kooistra-cafés.

Lees verder bij de bron → Dagblad van het Noorden (zaterdag 18 maart 2017)

De Dikke Koning stroomt over van zoveel bier

In het hart van de oude stad heeft op de Appelmarkt een metamorfose plaatsgevonden: Het vroegere café Zomaar is getransformeerd in het ruime, prettig ogende Biercafé, De Dikke Koning.

Lees verder bij de bron → DeStadAmersfoort.nl (zaterdag 18 maart 2017)

Opening stadsbrouwerij Ambrass trok veel publiek

Sinds deze zaterdagmiddag heeft Sittard met Brouwerij Ambrass eindelijk weer een brouwerij binnen haar stadswallen. In vroeger tijden waren er meerdere brouwerijen in de stad, maar de laatste daarvan ‒ brouwerij Germania ‒ hield in 1950 op te bestaan.

Lees verder bij de bron → sittard-geleen.nieuws.nl (zaterdag 18 maart 2017)

Verbeter de wereld, trek een biertje open

Wie een hekel heeft aan voedselverspilling én zich zorgen maakt over de klimaatverandering, kan nu iets doen: trek een biertje open. Innovatieve ondernemers brengen een biertje op de markt waarbij regenwater, geredde piepers of afgedankt brood zijn gebruikt. Het is vooralsnog geen megamarkt, maar alle beetjes helpen.

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 17 maart 2017)

Zesde editie Utrechts Streekbierfestival gaat over grenzen

Op het Utrechtse Streekbierfestival gaat dit jaar (provincie)grenzeloos gedronken worden.
Aan de zesde editie doen namelijk niet alleen brouwerijen mee uit Utrecht, maar (micro)brouwerijen uit heel Nederland. Voor de broodnodige variatie.

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 17 maart 2017)

Vechtdal Brouwerij Dalfsen geopend

Vanmiddag is de Vechtdal Brouwerij in Dalfsen geopend en heeft goede toekomstverwachtingen. De openingsfestiviteiten begonnen eerst in het Theater De Stoomfabriek met diverse toespraken nadat Wim Holsappel de aanwezigen welkom had geheten. Ruud Rollema als voorzitter van de stichting noemde het een historisch moment.

Lees verder bij de bron → Dalfsennet.nl (vrijdag 17 maart 2017)

50 jaar werken bij Bavaria in Lieshout: twee flesjes bier voor de middag en twee erna

Een halve eeuw werken bij Bavaria levert anekdotes op over patrijzen laten schrikken voor de jacht, het fatale ongeluk van een topman en bier drinken op de werkvloer.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 17 maart 2017)

Heinekenbrood moest allemansvriend worden - 'net als Heinekenpils'

www.heineken.com/nl/Heineken-Bakery

Het is een beetje zuur en behoorlijk stevig. Vanaf zaterdag is aan de Vijzelgracht vier dagen Heinekenbrood te koop, gebakken met dezelfde gist als waarmee bier wordt gebrouwen.

Lees verder bij de bron → Het Parool (vrijdag 17 maart 2017)

Speciaalbier Festival in Stadsgehoorzaal (audio)

Op 25 en 26 maart vindt in de Stadsgehoorzaal het Speciaalbier Festival 'Leven in de Brouwerij' plaats. Daar presenteren bierbrouwers hun producten. Zij staan er zelf om vol passie over de gebrouwen bieren te praten.

Lees verder bij de bron → Sleutelstad.nl (vrijdag 17 maart 2017)

Ruime keuze in bier én muziek in biercafé

Maar liefst 74 soorten bier verkopen Har Kroon en Robert Voetee binnenkort op de Appelmarkt in Amersfoort.

Lees verder bij de bron → AD.nl (donderdag 16 maart 2017)

De dominee brouwt bier

Bij kloosterbier denk je aan monniken in pijen. In de Bijlmer zijn het protestanten in spijkerbroek die Tripel en Weizen brouwen. Met de opbrengst vangen ze dakloze gezinnen op.

Lees verder bij de bron → nrc.nl (donderdag 16 maart 2017)

Lezing Bierbrouwers door Jos Engelen

23 maart in zaal Aurora, Raadhuisstraat 10 Grevenbicht, aanvang: 20.00 uur.
Limburgers en bier horen bij elkaar. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd wel zo blijven. Toch is de situatie tegenwoordig niet meer zo uitgesproken dan aan het einde van de 19e eeuw. Limburg telde toen maar liefst 512 bierbrouwerijen. Dat is één brouwerij op elke 290 inwoners!

Lees verder bij de bron → Beeg.nl (woensdag 15 maart 2017)

Goesting voor Delta Bier

Zondag 19 maart is er weer Goesting voor het 23ste Delta Bier Festival. Goesting is traditioneel de naam van het bier dat alleen op het Delta Bier Festival geschonken wordt.

Lees verder bij de bron → De Bevelander.nl (woensdag 15 maart 2017)

Speciaalbiercafé De Koffer

Een stukje uit het centrum, midden in de Schildersbuurt vind je een café waar ze wel 320 verschillende speciaalbieren verkopen. Zowel uit verrassende verre oorden als van eigen Nederlandse bodem. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Maar het is toch echt heus waar en omdat ik mijn ogen niet kon geloven ging ik eens bij de Koffer langs om poolshoogte te nemen en sprak af met Ronny (eigenaar) en Marjolein (bedrijfsleider).

Lees verder bij de bron → Groninger Studentenkrant (woensdag 15 maart 2017)

Welkom in de wereld van bier; bierproeverij op 6 april

Bier bestaat al vele eeuwen en is in de loop der tijd uitgegroeid tot een volwassen markt met een hoop verschillende variaties. Caves Hubert is een specialist op het gebied van speciaalbieren. Wij hebben meer dan honderd verschillende bieren op voorraad in onze winkel.

Lees verder bij de bron → Kliknieuws Oss (woensdag 15 maart 2017)

Heineken opent tijdelijke bakkerij in Amsterdam

Heineken opent zaterdag 18 april een eigen bakkerij in Amsterdam met de naam The Heineken Bakery.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 15 maart 2017)

Speciaalbieren: café zoekt 100 bieravonturiers

Honderd speciaalbieren, waarvan de helft uit de eigen regio. Café van der Geest in Noordwijkerhout speelt in, op wat volgens ondernemer Pieter van der Geest 'momentum van speciaalbieren is.' Via de hashtag #bieravonturier zoekt het café nu 100 liefhebbers.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 15 maart 2017)

Heineken: groot geworden door af te wachten

Met de investering in Beerwulf stapt Heineken in de online biermarkt. Ze zijn hiermee niet de eersten, maar dat is het bedrijf vrijwel nooit.

Lees verder bij de bron → MT.nl (woensdag 15 maart 2017)

Een bierfestijn in Wieringerwerf

Nadat de Lions bierproeverij in 2014 in Hippolytushoef een groot succes was, wordt dit festijn op veler verzoek herhaald. Nu op zondag 12 april vanaf 14.00 uur in Wieringerwerf, waar zij te gast zijn in café Bij de Buren.

Lees verder bij de bron → RTV Noordkop (woensdag 15 maart 2017)

Gymzaal is vanaf nu brouwerij Vechtdalbier

De flesjes bier met smaken als Vechtdal Blond, Dalfs Blauw, Bleke Alie, Midwinterhoorn of de Dame van Dalfsen zijn alweer een paar jaar op de markt, maar nu is ook de grootste droom van Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen uitgekomen.

Lees verder bij de bron → De Stentor (woensdag 15 maart 2017)

Nederlands bier voldoet voor 90 procent aan vrijwillig Etiketteringsrichtlijn

De Europese Commissie heeft aan de alcoholsector gevraagd om binnen één jaar te komen met een zelfreguleringsvoorstel. Dit moet ervoor zorgen dat de ingrediënten en voedingswaarden worden vermeld op alle etiketten van de producten. Het bier dat in Nederland wordt gebrouwen voldoet al voor ruim 90% aan het vrijwillig commitment etikettering. In 2015 kondigde Brewers of Europe dit commitment aan voor heel Europa.

www.brewersofeurope.org

Lees verder bij de bron → Verpakkingsprofs.nl (woensdag 15 maart 2017)

Heineken legt er in Den Bosch maar liefst 16.000 zonnepanelen bij

Heineken Brouwerij gaat het aantal zonnepanelen in Den Bosch gigantisch uitbreiden. De brouwer heeft plannen voor 16.000 zonnepanelen op het distributiecentrum in Den Bosch.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (dinsdag 14 maart 2017)

Bunnik's blond bier gearriveerd

Vanaf nu te koop bij &WINE, C-VIS Bunnik en Fietsboetiek Bunnik; Bunnik's Blond Bier. Het bier wordt verkocht als sponsoractie van Bunnik's Ride dat een sportieve fietstocht organiseert op zondag 25 juni. Doel van deze fietstocht is geld inzamelen voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. De volledige netto opbrengst van de verkoop van Bunnik's Blond zal gaan naar dit centrum voor kinderoncologie.

Lees verder bij de bron → 't Groentje Bunniks Nieuws (dinsdag 14 maart 2017)

Hopteelt Nederland wil hopcultuur opschalen

Bierbrouwen is populairder dan ooit. De liefhebber kan kiezen uit een steeds groter assortiment speciaalbieren. Steeds meer liefhebbers slaan zelf aan het brouwen. AVROTROS zendt zelfs de serie Leven in de brouwerij uit waarin Patrick Stoof en Kasper van Kooten op zoek gaan naar het geheim achter lekker bier. Tijd dus om ook de hopteelt groter aan te pakken, vinden Schijndelaren Peter Smits en Martien van Veghel. Afgelopen maand werd de Stichting Hopteelt Nederland opgericht.

Lees verder bij de bron → Schijndels Weekblad (dinsdag 14 maart 2017)

Proefavonden in Café de Lijst met extreme bieren

Samen met Café de Lijst aan de Hoofdstraat te Hoogeveen. Met Henk Stoel hebben we weer een Proefavond georganiseerd op 21 maart om 20.00 uur.

Lees verder bij de bron → De Hoogevener (maandag 13 maart 2017)

Heineken richt pop-up 'bierbakkerij' in op Vijzelgracht

Bierbrouwer Heineken richt van 18 tot en met 21 maart een pop-up bakkerij in aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Meester Boulanger Mark Plaating gaat er desembrood met A-gist van de bierbrouwer bakken. Spronk Bakkerijmachines zorgt voor de inrichting van de tijdelijke bakkerij.

Lees verder bij de bron → Bakkerswereld (zondag 12 maart 2017)

Mickey Rourke schreeuwde: Give me a fucking Bavaria

Morgan Freeman sluit deze week als zoveelste Hollywoodster aan in een rij Bavaria-reclames die inmiddels gebeiteld zit in het collectief geheugen. Topman Swinkels blikt terug op woede-uitbarstingen van Mickey Rourke, de allerlaatste rol van Lee van Cleef en Don Johnson die zelf de brouwerij belde.

Lees verder bij de bron → ED.nl (zondag 12 maart 2017)

Bierapp Untappd maakt van de kroeg een schoolplein

In de geschiedenis van de kroegcultuur is niets zo ontwrichtend geweest als de uitvinding van de smartphone. Wie pak 'm beet 15 jaar geleden vijf minuten te laat de kroeg binnenstapte vond zijn kameraad in een geanimeerd gesprek met de barman over de halfschele linksbuiten van Ajax. Wie nu 5 minuten te laat is, ziet een vriend verstoord opkijken uit een WhatsApp-conversatie.

Lees verder bij de bron → HP/De Tijd (zondag 12 maart 2017)

Eerste editie Bierfestival Bitter

De eerste van Bierfestival Bitter in Tilburg wordt gehouden op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart. De locatie is de Koepelhal in Tilburg.

Bierfestival Bitter 25-26 maart 2017 Koepelhal Tilburg

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 10 maart 2017)

Zelf bier leren brouwen in het Klooster

De interesse voor het zelf brouwen is aan een renaissance bezig. Nederland telt bijna tweehonderd zelfstandige brouwerijen en aardig wat zogenoemde 'huurbrouwerijen' die ketels huren om hun eigen recept te laten maken. Het brouwen krijgt ook in Amersfoort een extra boost. Komende zondag, 12 maart, houdt het bier- en wijnmakersgilde 'De Amervallei' vanaf 11.00 uur een open brouwdag in het Klooster.

Lees verder bij de bron → DeStadAmersfoort.nl (vrijdag 10 maart 2017)

Craft beer-discussie: 'Speciaalbier? Elk bier is speciaal'

De opkomst van speciaalbier, craft beer, begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, is een heuse revolutie, betoogt Steve Hindy. De mede-oprichter van de Brooklyn Brewery was afgelopen maand in Nederland en samen met collega-craft beer-brouwers nam hij deel aan een paneldiscussie over de revolutie en wat deze betekent voor Nederland.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 10 maart 2017)

Bavaria: bij gelijke geschiktheid gaat de familie voor

Ook het Brabantse familiebedrijf Bavaria richt zich meer op speciaalbier en 'luxe' pils. Vanaf deze week ligt biermerk Swinckels in de supermarkt. Neven Peer en Gijs Swinkels, zevende generatie, werken allebei bij de brouwer.

Lees verder bij de bron → NRC.nl (vrijdag 10 maart 2017)

Brouwen: geduld en poetsen

In aflevering 14 van deze serie komt Rachel van Kommer erachter dat bierbrouwen minder romantisch is dan het lijkt: wachten en schoonmaken.

Lees verder bij de bron → AD.nl (donderdag 9 maart 2017)

Burg Bieren Ermelo in TV-programma 'Leven in de Brouwerij'

Bierbrouwerij Burg Bieren aan de Putterweg 45 in Ermelo staat centraal in het TV-programma 'Leven in de Brouwerij' van NPO 2, op maandag 20 maart om 20.25 uur.

Leven in de Brouwerij - Fotocredits: No Candy
Leven in de Brouwerij - Fotocredits: No Candy

Lees verder bij de bron → ermelo.nieuws.nl (donderdag 9 maart 2017)

Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

Vanaf 19 maart brengt Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt op de markt. Deze reeks speciaalbieren bestaat uit vier smaakvarianten. Doordat de bieren negen maanden hebben gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten hebben de houtaroma's invloed gehad op de smaak. Dit levert een bourgondisch en bijzonder bier op, dat qua smaakbeleving flirt met een goede wijn.

Lees verder bij de bron → EVMI.nl (donderdag 9 maart 2017)

Bierproeverij op michelinniveau ‒ mét een vleugje wetenschap

Ter voorbereiding van de New Scientist bierreis werd hoofdredacteur Jim Jansen uitgenodigd in sterrenrestaurant Bolenius om een exclusieve serie nieuwe bieren van Hertog Jan te proeven ‒ bieren die tijdens onze reis een bijzondere rol zullen vervullen. Het resultaat is, volgens hem, ronduit 'verbluffend'.

Lees verder bij de bron → New Scientist (donderdag 9 maart 2017)

Opening Brouwerij Dalfsen

Officiële opening Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij Dalfsen. Vrijdag 17 maart om 15.30 uur vindt de officiële en feestelijke opening van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij plaats aan de Molendijk 11. De openingshandeling wordt verricht door de medewerkers van Stichting Philadelphia Leer Werk Centrum Vechtdal.

Lees verder bij de bron → DalfsenNet (woensdag 8 maart 2017)

Morgan Freeman prijst Bavaria aan: 'Hij zei dat hij het lekker vond' (video)

Bavaria strikte wel vaker een grote naam voor zijn commercials. Nu wordt ook bij het groots aan de man brengen van het 'tweede' pilsje, Swinckels', een wereldster ingezet: Morgan Freeman.

Lees verder bij de bron → ED.nl (woensdag 8 maart 2017)

Morgan Freeman niet eerste ster voor Bavaria: nostalgische reclames op een rij (video's)

Bavaria heeft patent op het strikken van beroemdheden in zijn tv-commercials. Van Lee van Cleef en Don Johnson tot en met Hugh Hefner en Mickey Rourke: ze staan stuk voor stuk in het collectief geheugen gegrift. Een overzicht.

Lees verder bij de bron → ED.nl (woensdag 8 maart 2017)

Ook Brand komt met ongefilterd pils

Na Amstel komt ook Heinken-dochter Brand met een ongefilterd pils. Net als dat van Amstel is het wel gepasteuriseerd. Brand biedt de bierdrinker nu drie pilsners: de zachte ongefilterd, het bekende Brand pilsener en het bittere Urtyp pilsener.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (woensdag 8 maart 2017)

Grolsch introduceert De Klok bier in horeca: fust €70

Grolsch gaat haar De Klok bier naar de horeca brengen. De brouwer gaat daarbij stapsgewijs te werk en begint eerst een pilot van twee jaar in Groningen en Friesland. Via de de drankenhandel gaat Grolsch 50-liter fusten van De Klok leveren aan de Noordelijke horeca voor €70.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 8 maart 2017)

Ontdek de 8 lekkerste biertjes gebrouwen in Groningen

Ooit was Groningen de graanschuur van Nederland. Geen wonder dus dat deze streek een rijke bierhistorie kent. De lokaal gebrouwen bieren hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt en van 19 t/m 22 april 2017 vindt in de Martinikerk de zevende editie van het Bierfestival Groningen plaats.

Lees verder bij de bron → Verkeersbureaus.info (woensdag 8 maart 2017)

Abdij Bierfestival Middelburg

Bier, en dan vooral speciaalbier (alle soorten bier behalve pilsener) is de laatste jaren enorm in opkomst. De in het buitenland al langer bestaande microbrouwerijen maken kleine oplages bier, waarbij er veel zorg wordt besteed aan de kwaliteit, de smaak en de brouwtechnieken. Termen als dryhopping en barrel-aged domineren de kleurige en originele etiketten.
Website Middelburgs Abdij Bier Festival

Lees verder bij de bron → Zeeuwseankers.nl (woensdag 8 maart 2017)

Brand wil met nieuw ongefilterd pilsener bierliefhebber meer variatie bieden

De Nederlandse bierbrouwer Brand introduceert een ongefilterd pilsener dat volgens de brouwerij opvalt door 'een troebel uiterlijk en zachte, volle smaak'.

Lees verder bij de bron → @FoodClicks.nl (dinsdag 7 maart 2017)

Lantmännen introduceert met pils verrijkt hamburgerbroodje

Bake-off - Producent van bakkerijproducten Lantmännen Unibake komt met een met pils verrijkt broodje voor de hamburger.

Lees verder bij de bron → @FoodClicks.nl (dinsdag 7 maart 2017)

Met crowdfunding droom uit laten komen

Je zult bierbrouwen als hobby hebben en met crowdfunding genoeg geld ophalen voor eigen brouwerij! Voor veel mensen is het de ultieme droom om van hun innig geliefde hobby uiteindelijk hun werk te maken. En vaak strand die droom op het rond krijgen van het financiële plaatje dat daaraan vast hangt. Erwin Strijbosch van de Weerter Stadsbrouwerij zag een mogelijkheid toen het fenomeen crowdfunding opkwam. Hij haalde genoeg geld op om te beginnen en vond ook nog een prachtlocatie aan de Parallelweg 143 om zijn ketels ruim te stallen.

Lees verder bij de bron → Grensland Actueel (dinsdag 7 maart 2017)

Degustatiebier van Boomsma en Grutte Pier Brouwerij

Distilleerderij Boomsma en de Grutte Pier Brouwerij presenteren vol trots het resultaat van een bijzondere samenwerking. Liefhebbers kunnen nu genieten van een buitengewoon bier waarin de smaken van Boomsma Beerenburger en het Friese heldenstout Kracht in de Nacht een ijzersterke alliantie aangaan.

Lees verder bij de bron → Liwwadders (dinsdag 7 maart 2017)

Jorn van de Ven (Kroon bier): online vrijheid en transparantie voor horeca

Kroon bier is een volgens receptuur uit 1627 gebrouwen bier van Bavaria, dat uitsluitend in de horeca verkrijgbaar is. Het bier is zonder enige vorm van contract met de brouwer eenvoudig online te bestellen via laptop, tablet of mobiel. Bureau Today is Canday ontwikkelde voor Kroon bier een marktbenaderingscampagne met een introductie van het bier tijdens de Horecava. We bellen met Jorn van de Ven van Kroon bier/Bavaria hoe hij als digital transformation manager e-commerce Kroon bier in de b2b markt zet.

Lees verder bij de bron → MarketingTribune (dinsdag 7 maart 2017)

Jelle Aay brouwt eerste bier bij Stadsbrouwerij Medemblik

Spannende tijden zijn het in Stadsbrouwerij Radboud in: de nieuwe horeca-attractie in Medemblik. Brouwer Jelle Aay heeft de eerste brouwketel dinsdag gevuld met water, hop, kruiden, mout, gerst en gist.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (dinsdag 7 maart 2017)

Brouwerij Poesiat & Kater heeft de tap opengezet

De nieuwste brouwerij van Amsterdam, in het voormalige dierenasiel in Oost, draait alvast warm voor de officiële opening op 23 maart.

Lees verder bij de bron → Het Parool (maandag 6 maart 2017)

Zomerbier zoekt naam

Hoe zal het zomerbier met weizen gist van ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen gaan heten? Nog even geduld, want het bier zit nog niet eens op fles, laat staan dat het etiketten al zijn ontworpen en gedrukt. Misschien een leuke voorjaarsopdracht voor de Dalfser kunstenares Heleen Goutbeek die al eerder etiketten voor diverse soorten bier ontwierp.

Lees verder bij de bron → Vechtdal FM (maandag 6 maart 2017)

Heineken presenteert alcoholvrij bier in kleur blauw

Heineken presenteert haar eerste alcoholvrije bier: Heineken 0.0. Opvallend detail is dat Heineken afstapt van de traditionele groene kleur. Het flesje van Heineken 0.0 is namelijk verpakt in de kleur blauw. Het heeft ruim twee jaar geduurd totdat Heineken uiteindelijk tevreden was over de smaak van het alcoholvrije bier.

Lees verder bij de bron → Verpakkingsprofs (maandag 6 maart 2017)

Oranje bier voor vijftigste verjaardag van de koning (video)

2.000 liter oranje koningsbier wordt op dit moment door Niels Beekhuizen, eigenaar van brouwerij Crooked Spider, gebrouwen. Speciaal voor de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander, vroeger regelmatig Prins pils genoemd, hebben de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider en bierniewssite Bierista.nl de handen ineen geslagen.

Lees verder bij de bron → AD.nl (zondag 5 maart 2017)

Ruurloër brouwt mee aan bier voor koning

Alain Scheepers uit Ruurlo brouwt mee aan een verjaardagsbier voor koning Willem Alexander. De koning wordt op 27 april vijftig jaar en dat inspireerde Niels Beekhuizen van Crooked Spider uit Wassenaar om een biertje te brouwen voor de bekendste inwoner van het dorp.

Lees verder bij de bron → Regio8 (zondag 5 maart 2017)

Riny Kooijman wint voor de 3e keer Zevenstar bierbrouw wedstrijd (video)

In november van het afgelopen jaar werd voor de 4e maal een Zevenstar bierbrouw wedstrijd uitgeschreven. Amateurbrouwers uit Nieuwegein konden zich voor deze wedstrijd inschrijven. De opdracht was: "Maak een echt Tripel bier."

Lees verder bij de bron → De Digitale Stad Nieuwegein (zaterdag 4 maart 2017)

Deltabierfestival op 19 maart

Alweer voor de 23e keer houden de Deltabrouwers hun jaarlijkse bierfestival op zondag 19 maart in de Goederenloods in Goes.

www.deltabrouwers.nl/?page_id=1641

Lees verder bij de bron → Beverlandse Bode (vrijdag 3 maart 2017)

Heineken lanceert eindelijk eigen alcoholvrij bier

Decennia deinsde Heineken er voor terug: alcoholvrij bier. Maar vanochtend heeft de brouwer dan toch Heineken 0.0 gelanceerd. Nederland heeft daarbij de primeur, vanaf april volgt de wereldwijde uitrol, 0.0 komt dit jaar in ieder geval naar 15 landen.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 3 maart 2017)

Bavaria heeft weer een nieuw biertje: voor wie wat wil minderen in alcohol

Bierbrouwer Bavaria komt met een nieuw biertje op de markt: Bavaria 3.3. Dezelfde biersmaak, alleen dan met minder alcohol. Voor wie wat bewuster drinkt.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 3 maart 2017)

Brouwerij Poort, eerste brouwerij met bier van verse suikerbieten

Sinds kort ligt het suikerbietenbier van Brouwerij Poort in de schappen van diverse slijterijen. Het bier met de naam 'Bietenbrug' is gemaakt van Haarlemmermeerse suikerbieten. Nog niet eerder was bier gemaakt van verse suikerbieten in de winkel te koop.

Lees verder bij de bron → HCNieuws (vrijdag 3 maart 2017)

Bavaria introduceert laag alcoholisch bier: Bavaria 3.3

Bavaria introduceert Bavaria 3.3. Een nieuw lager bier met minder alcohol. Hiermee zegt de brouwer de weg vrij te maken voor 'smaakvolle bieren met een lager alcoholpercentage.'

nl.bavaria.com

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 3 maart 2017)

Heineken 0.0: primeur voor Nederland én Heineken

Heineken introduceert haar eerste alcoholvrije bier Heineken 0.0. De wereldprimeur is voor Nederland, waar het bier vanaf dinsdag 7 maart verkrijgbaar is in horeca en retail. Opvallend is de nieuwe kleur op de verpakking: voor het eerst wijkt Heineken af van het bekende groen en stapt over op blauw, de kleur van de alcoholvrij categorie.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 3 maart 2017)

Zal alcoholvrij bier het 'echte' biertje ooit verslaan?

Over cafégangers die alcoholvrij bier drinken was Youp van 't Hek ooit heel duidelijk: "Rot eens op jongen, ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga in de kerk zuipen!" Met die woorden draaide hij tijdens z'n oudejaarsconference in 1989 de markt voor alcoholvrij bier eigenhandig de nek om.

Lees verder bij de bron → NOSop3 (vrijdag 3 maart 2017)

Brouwer moet noodgedwongen pand huren: 'We willen gewoon starten' (video)

De Winterswijkse Michiel van der Vaart begint zijn bierbrouwerij Wentersch noodgedwongen in een huurpand aan de Groenloseweg. Hoewel dit pand niet zijn voorkeur had, wilde hij niet langer wachten om zijn droom te realiseren.

Lees verder bij de bron → Omroep Gelderland (vrijdag 3 maart 2017)

Wie bedenkt de naam voor het verjaardagsbier van Koning Willem-Alexander?

Een speciaal bier ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander. De Wassenaarse brouwerij Crooked Spider en biernieuwssite Bierista.nl hebben een oranjebier gebrouwen dat de verjaardag van de koning op 27 april extra luister bij zal zetten.

Lees verder bij de bron → Wassenaarders.nl (vrijdag 3 maart 2017)

Telers van brouwgerst worden tekort gedaan

Akkerbouwers willen een eerlijke prijs van Heineken voor brouwgerst. Brouwgerst is een hoogwaardig product waar bierbrouwers te weinig voor betalen. Vorig jaar rond de oogst kregen de telers slechts 155 euro en nu 175 euro per ton inclusief brouwgerstpremie. 'Per glaasje bier krijgt een teler 0,3 cent. Bij 0,5 cent per glaasje zijn de telers heel tevreden', zegt Arjo Kuiper uit Buinen op de website van LTO regio noord.

Lees verder bij de bron → Akkerwijzer.nl (donderdag 2 maart 2017)

Grolsch ruilt alcoholarm Stender in voor 0,0%

Bierbrouwer Grolsch brengt Grolsch 0,0% op de markt. De Twentse brouwer sprak donderdag bij de aankondiging van het alcoholvrije alternatief voor gewoon pils. Met de introductie van Grolsch 0.0% verdwijnt het alcoholarme Stender uit de schappen.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 2 maart 2017)

'Toost' is circulair bier gemaakt van onverkocht brood

Het Amsterdamse ondernemerscollectief BeeBlue heeft samen met brouwerij Branie Bier een circulair biertje gebrouwen.

Lees verder bij de bron → Duurzaambedrijfsleven.nl (donderdag 2 maart 2017)

Bierboutique, Rotterdam (fotoalbum)

Sinds begin februari is op de Witte de Withstraat, in het voormalig pand van Jaffa 2, in Rotterdam Bierboutique geopend. Eigenaren Iris Wulffraat en Jan Wouters, van het op steenworp afstand liggende eetcafé Opa, zagen in dit 18-eeuwse pand met prachtige gevel hun kans voor een nieuwe stap.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (donderdag 2 maart 2017)

Brouwerij Noordt brouwt jubileumbier Nieuw Rotterdams Café

Ter ere van haar 5-jarig bestaan heeft het Nieuw Rotterdams Café een jubileumbier laten brouwen door de Rotterdamse Brouwerij Noordt: Nieuw Rotterdams Blondje.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (donderdag 2 maart 2017)

Grolsch ruilt alcoholarm Stender in voor bier zonder alcohol

Bierbrouwer Grolsch brengt Grolsch 0,0% op de markt. De Twentse brouwer sprak donderdag bij de aankondiging van het alcoholvrije alternatief voor gewoon pils.

Lees verder bij de bron → nu.nl (donderdag 2 maart 2017)

Droombaan: hele dag bier proeven

In de categorie opvallende vacatures ditmaal zowaar een vacante positie in ons eigen land. Bij Beerwulf.com, eigendom van bierbrouwerij Heineken, zoeken ze iemand die zich de hele dag wil onderdompelen in een wereld van bier.

Lees verder bij de bron → rtlz.nl (donderdag 2 maart 2017)

Volop leven in Stadsbrouwerij 'De Vleeghel'

Met de ingebruikname van restaurant 'Wittern' ging bijna drie jaar geleden ook Stadsbrouwerij 'De Vleeghel' in bedrijf op CHV Noordkade in Veghel. De brouwerij had het voornemen meerdere echte Veghelse bieren te produceren.

Lees verder bij de bron → veghel.nieuws.nl (donderdag 2 maart 2017)

Brouwersnös vult het gemis in Groenlo meer dan op

Natuurlijk gingen belangstellenden na afloop van een bijna hemelse presentatie bij City Lido van de nieuwe brouwerij 't Brouwersnös niet met dorst naar huis. Er werd met het bekende Grolse gerstenat geproost op het prachtig, zojuist getoonde plan voor een bierbrouwerij met proeflokaal bij Villa Adriana. Dat majestueuze plan gaat nu officieel de procedure in voor een wijziging van het bestemmingsplan. De bedoeling is van het leegstaande advocatenkantoor, een kleinschalige bierbrouwerij met een omliggend openbaar toegankelijk en educatief bierpark te ontwikkelen.

Lees verder bij de bron → De Weekkrant Oost Gelre (donderdag 2 maart 2017)

Biergilde Cambrinus lanceert nieuw Zunderts bier D'n Nestor

Bier drinken, bier proeven en bier brouwen. Een beetje biergilde heeft het allemaal onder de knie. Die mening zijn ze ook bij biergilde Cambrinus uit Zundert toegedaan. Tot vreugde ongetwijfeld van alle bierliefhebbers, want komende zaterdag vindt de officiële presentatie plaats van het nieuwe Zundertse bier D'n Nestor.

Lees verder bij de bron → Zundertse Bode (donderdag 2 maart 2017)

Beer in a box stuurt consument doos met speciaalbier afgestemd op eigen smaak

Voor consumenten die meer willen weten van Nederlandse speciaalbieren en de bieren drinken die het beste bij zijn favoriete smaak passen, is er nu Beer in a Box.

Lees verder bij de bron → @FoodClicks (woensdag 1 maart 2017)

Museum-Oudheidskamer Gerkesklooster in voormalige brouwerij

De historische werkgroep van Stroobos-Gerkesklooster bestaat al vijfentwintig jaar. Nadat hun tentoonstellingsruimte in de toenmalige Rabobank verdween, leidde de werkgroep een slapend bestaan. In 2014 werd de Historische Kring nieuw leven ingeblazen en werd een schitterende vervangende tentoonstellingsruimte bemachtigd: in de bovenzaal van het voormalige brouwhuis van het klooster van weleer, klooster Jeruzalem. Aanstaande zondag is de officiële opening. Tussen 15.00 en 17.00 uur kunnen genodigden en belangstellenden kennismaken met de bestuursleden.

Lees verder bij de bron → ActiefOnline.nl (woensdag 1 maart 2017)

'Bier met een verhaal verkoopt'

Kutbier van brouwerij Boegbeeld uit Den Bosch

Peter van der Arend gaat in zijn nieuwe blog in op het bier-programma Leven in de Brouwerij en het belang van een naam en een verhaal bij bier. 'Eikelbier heeft geen eikels en Kutbier is geen kutbier.'

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 1 maart 2017)

Met een prachtig speciaalbier alleen red je het niet meer

Er zijn zoveel lokale brouwers bijgekomen dat verzadiging op de loer ligt. Valt er eigenlijk nog geld te verdienen met 'craft beer'?

Lees verder bij de bron → NRC (woensdag 1 maart 2017)

Nederlands biernieuws » 2017 • 03

Online sinds 2 augustus 2016
nederlandsbiernieuws.nl
nederlandsbiernieuws@brabantsbier.eu

Meer biernieuws via deze links:
Nederlands biernieuws » 2017.02
Brabantsbier.eu » Noordbrabants biernieuws
Nederlandse Brouwers » Nieuws
Belgischbier.eu » Biernieuws
Bierflash.be » Actueel biernieuws

Alliantie van BierTapperijen ‒
Tapbier van de Maand

ABT Tapbier van de Maand

Bier:Schuppenboer dry hopped
Type:Tripel
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18,2ºPlato
Brouwerij:Het Nest (Bier Troef!)
Herkomst:Oud-Turnhout, België
Meer informatie over dit bier

Bierliteratuur

Bierliteratuur Nederland (pdf)
Bierliteratuur Noord-Brabant (pdf)
Bierliteratuur België (pdf)

Wacho's BierBrief

Den BierBrief downloaden
Downloaden (pdf)

Wacho's BierBrief verschijnt wekelijks en is rijkelijk gevuld met Belgisch en Nederlands biernieuws. Hier te downloaden of iedere week in uw mailbox. Stuur een naar Freddy (Wacho) Debels.
Alle verschenen Bierbrieven zijn ook via Belgischbier.eu en Forum Belgian Beer Board te lezen.

Zoeken

Search engine powered by FreeFind.

Met dank aan: Freddy (Wacho) Debels (), John Klijnholstz, William Roelens () en Eugène Straver voor het toesturen van artikelen.

www.cambrinus.nl

deds.nl

Download Firefox - Gratis webbrowser      Een snelle, veilige, makkelijk te gebruiken browser