Bo(c)kbieren drinken bij Haarense Bokkentocht

De Haarense Bokkentocht waarbij deelnemers diverse bo(c)kbieren proeven, is zondag 2 oktober in café's in Haaren, Biezenmortel, Helvoirt en Esch.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 30 september 2016)

Lancering Zwarte Boebus in Tilburg

Kim's Kroeg in Tilburg was vrijdag het toneel van de lancering van een nieuw bier, Zwarte Boebus. Dit Stout, van het zwartste zwart, is gebrouwen ter nagedachtenis aan Albert Siebelink.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 30 september 2016)

Bier en Spijs: Bald Eagle met Thaise curry

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Misset Horeca vroeg het een tiental kenners, liefhebbers en professionals. In deel 6 van deze serie: Peter van der Arend, bieroloog, eigenaar Arendsnest, Cause Beer Loves Food, BeerTemple en Craft&Draft, allen in Amsterdam: Bald Eagle met Thaise curry.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 30 september 2016)

Bezorgdienst Foodora lanceert biertje

Fietsbezorgservice foodora (het bedrijf bezorgt eten van aangesloten restaurants op de fiets) komt met een eigen speciaalbier op de markt: de foodora Pale ale. In samenwerking met Brouwerij Troost.

Lees verder bij de bron → Adformatie (donderdag 29 september 2016)

Haarlems bier valt in de prijzen (audio)

Droevig nieuws voor alle Oktoberfest-bezoekers: all dat Duitse witbier dat daar geschonken wordt, is helemaal niet het beste bier ter wereld. Dat komt namelijk... uit Haarlem.

Lees verder bij de bron → BNR Nieuwsradio (donderdag 29 september 2016)

Jopen Adriaan 's werelds beste witbier

Het beste witbier ter wereld komt uit Haarlem. Jopen Adriaan Wit wist deze prestigieuze titel binnen te slepen op The World Best Beers 2016 die in Londen werd gehouden.

Lees verder bij de bron → Haarlems Dagblad (donderdag 29 september 2016)

Make-over van alle verpakkingen Amstel

Amstel Bier introduceert een nieuw design voor alle verpakkingen. Het redesign is ontwikkeld door VBAT.

Lees verder bij de bron → Marketing online (donderdag 29 september 2016)

Cluyn, nieuw biertje met historie

Stadjer Henkjan Matthijs blaast als hobbybrouwer het oud-Groninger Cluynbier nieuw leven in. Het donkere biertje is vanaf zaterdag te koop.

Lees verder bij de bron → Dagblad van het Noorden (woensdag 28 september 2016)

"Haagse mannen drinken bier, vrouwen water en wijn" (met audio)

Uit onderzoek van de Haagse Jaimie Pattiselanno blijkt dat het Haagse uitgaanspubliek vooral op vrijdag- en zaterdagavond de stad in gaat. De donderdagavond, van oudsher een populaire stapavond, is volgens Jaimie "niet meer zoals het was".

Lees verder bij de bron → Den Haag FM (woensdag 28 september 2016)

Amersfoorts Bockbier Festival bomvol activiteiten en lekkere bieren

Van vrijdag 7 t/m zondag 9 oktober vindt dit jaar de vierde editie van het druk bezochte Amersfoorts Bockbier Festival plaats. Het krankeledenplantsoen naast Onze Lieve Vrouwetoren wordt tijdens het Festival omgetoverd tot sfeervolle biertuin. Bezoekers kunnen ongedwongen genieten van live muziek, lekkere hapjes en meer dan 40 verschillende bockbieren. Om het terrein op te komen betaal je geen entree.

Lees verder bij de bron → destadamersfoort.nl (woensdag 28 september 2016)

Bierfeest 'Hopbellen en schuimkragen' in Heeze

'Hopbellen en schuimkragen' heet het bierfestival dat op zaterdag 1 oktober op het parkeerterrein van De Wijnhoeve op Kapelstraat 29 gehouden wordt.

Lees verder bij de bron → ED.nl (woensdag 28 september 2016)

Bier en spijs: Lagunitas met pizza

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Misset Horeca vroeg het een tiental kenners, liefhebbers en professionals. In deel 5 van deze serie: Geert Minnart, directeur horeca van Heineken: Lagunitas met pizza.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 28 september 2016)

Granen-reststroom Oedipus in nieuwe BrouwBrood

Brood gemaakt met de granen-reststroom van bierbrouwerij Oedipus. Dat is BrouwBrood dat deze week wordt gelanceerd. Vier jonge ondernemers produceren in samenwerking met de brouwerij en bakkerij Hartog’s Volkoren dit nieuwe en duurzame brood. Deze week start de verkoop in het proeflokaal van Oedipus en bij Hartog’s Volkoren. Daarna vindt uitbreiding plaats naar horecagelegenheden in heel Amsterdam.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 28 september 2016)

Gronings bier uit 1476 nieuw leven ingeblazen

Het bier is donker van kleur, vol, kruidig en licht pittig van smaak. Cluyn-bier is een oud-Gronings haverbier. Het recept stamt uit 1476. Bierbrouwer Henkjan Matthijs heeft met behulp van diverse bronnen het bier opnieuw weten te brouwen.

Lees verder bij de bron → RTV Noord (woensdag 28 september 2016)

4e Weerter Bierfestival

Een tiental brouwerijen uit Nederland, Engeland en Duitsland presenteren zaterdag 8 oktober vanaf 15.00 uur meer dan 35 bijzondere soorten bier van ’t vat en op fles in café-zaal Dennenoord aan de Voorhoeveweg in Weert. Verscheidene brouwers zullen ook zelf aanwezig zijn.

Lees verder bij de bron → Weertdegekste.nl (woensdag 28 september 2016)

Brouwerij en proeflokaal weer open

De Texelse Bierbrouwerij heeft maandag de productie hervat. Het proeflokaal is vanaf vandaag (dinsdag) weer open voor het publiek.

Lees verder bij de bron → Texel Plaza (dinsdag 27 september 2016)

Burgemeester Van Zuijlen neemt Planeten Pils in ontvangst

Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft officieel het in mei van dit jaar geïntroduceerde Franeker Planeten Pils in ontvangst genomen.

Lees verder bij de bron → Franeker Courant (maandag 26 september 2016)

Dame van Dalfsen op één na mooiste bieretiket

Het etiket van het biertje De Dame van Dalfsen is het op één na mooiste bieretiket van Nederland. In de jaarlijkse bieretikettenwedstrijd van de BAV (landelijke vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers) kreeg alleen Imperial Red Ale meer punten.

Lees verder bij de bron → Vechtdal Centraal (maandag 26 september 2016)

BAV Online - Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!

www.bav.nl

De BAV is een vereniging van en voor verzamelaars die een passie hebben voor bier en verzamelen. Dat wil BAV ook naar buiten brengen!

Lokale biertjes uit Utrecht zijn helemaal hip

Vergeet grote biermerken en zoek het vooral wat dichter bij huis. Keine lokale brouwerijen in Utrecht en de regio schieten als paddenstoelen uit de grond. "Het is booming."

Lees verder bij de bron → AD.nl (zondag 25 september 2016)

'Biervrienden' verzorgen proeverij in Engelen: 'Beste bier verrast qua smaak'

De geur van verse mout en hop kwam zondagmiddag in de Engelenbucht tegemoet. Op uitnodiging van biervrienden Johan Kouwenberg (56), John Verhoof (51) en Rob van den Dungen (50) brachten tien regionale brouwers hun beste speciale bieren aan de man.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zondag 25 september 2016)

Schijndelse bierbrouwers delen kennis tijdens open dag

Bierbrouwvereniging 't Hopbelleke uit Schijndel liet zondag tijdens een open bierbrouwdag zien hoe je zelf bier kunt brouwen.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zondag 25 september 2016)

Zó lekker smaakt ons eigen bier

Zien 'where the magic happens?' Waar hop een heerlijk biertje wordt, of werd. De vaak ambachtelijke settings in de Zuid-Limburgse brouwerijen maken een bezoekje aan deze plek erg bijzonder (ook als je geen enorme bierliefhebber of -kenner bent) - ze zijn er in het groot, maar ook sfeervol klein - en proeven kun je er ook!

Lees verder bij de bron → Dichtrbij.nl (zondag 25 september 2016)

Genieten van geweldig bier op het Borefts Bierfestival

Brouwerij de Molen staat bij de liefhebber van goed bier bekend als misschien wel de beste brouwer van ons land. Eens per jaar nodigen ze in Bodegraven een selectie van heel erg goede collegabrouwers uit voor het Borefts Bierfestival.

Lees verder bij de bron → MixedGrill (zondag 25 september 2016)

Nieuwe loot aan Arnulfus-stam is Zeer Stout

Het illustere Roosendaalse Bier Gilde heeft ongeveer dertig leden. Eens in de maand houden ze een bierproeverij. In 2005 brouwde een van de leden ‒ Kees Broos ‒ een eigen biertje dat heel goed in de smaak viel.

Lees verder bij de bron → Roosendaalse Bode (zondag 25 september 2016)

Óngerwaeg: Een boerderij én brouwerij in Kronenberg

In Kronenberg staat een statige boerderij naast een totaal vervallen pand. Het contrast had niet groter kunnen zijn, maar navraag bij boer Toine Vullings leert, dat deze bouwval vroeger een brouwerij was!

Lees verder bij de bron → L1 (zaterdag 24 september 2016)

De Kroon op Leeuwarden wint internationale bierprijs

Afgelopen vrijdag is het bier Kammeraat van brouwerij De Kroon op Leeuwarden bij de World Beer Awards uitgeroepen tot het beste stoutbier van Nederland. Het prestigieuze World Beer Awards in London reikt elk jaar in verschillende categorieën prijzen uit voor de internationaal erkende bieren.

Lees verder bij de bron → Liwwadders (zaterdag 24 september 2016)

www.worldbeerawards.com

AH-biermerk Brouwers wint verpakkingsprijs

Ontwerpbureau en merkenbouwer Millford heeft een Gouden Pentaward gewonnen met het design voor het vernieuwde AH-huismerkbier Brouwers.

Lees verder bij de bron → Distrifood (vrijdag 23 september 2016)

Heineken Biertegoed koppelt retail aan lokale horeca

Heineken introduceert Biertegoed. Een programma waarmee de shopper Biertegoed-saldo via de Heineken Biertegoed-app kan verzilveren voor een getapte Heineken aan de bar. Hiermee hoopt de brouwer in de winkels meer pils buiten de prijspromoties om te verkopen en de samenwerking tussen retailers en lokale horeca te bevorderen.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 23 september 2016)

Bockbierdag met Rocco Ostermann

De eerste zondag in oktober is in Aalten de introductie van Nederlands bekendste speciaal bier: het Bockbier. Op de Markt en bij café Schiller kunnen speciale bockbieren worden geproefd. De winkels in het centrum zijn deze 2e oktober open.

Lees verder bij de bron → Achterhoek Nieuws (donderdag 22 september 2016)

Bierkenner vertelt over het nieuwste Delftse biertje

Elke week krijgt een 'Koopman' het woord op indebuurt Delft. Deze keer vertelt dé Delftse bierkenner Aad van der Hoeven over het nieuwe Delftse biertje: de Zoen van Delft 2016.

Lees verder bij de bron → indebuurt Delft (woensdag 21 september 2016)

Benefietconcert Brouwerij Bosch in de Sint Martinuskerk

Brouwerij Bosch organiseert op zondag 25 september aanstaande om 15.00 uur (ontvangst vanaf 14.30 uur) in de Sint Martinuskerk te Wyck een benefietconcert in samenwerking met de beroemde Maastrichtse organist Hans Leenders. Dit ter afronding van de eerste fase verbouwing/restauratie van het historische brouwerijcomplex aan de Wycker Grachtstraat/Rechtstraat. Na afloop worden de toehoorders in de brouwerij ontvangen met een hapje en drankje.

Maastricht | Stoombierbrouwerij de Keyzer N.A. Bosch
Maastricht | Stoombierbrouwerij de Keyzer
N.A. Bosch (afbeelding website
biernieuws.deds.nl)

Lees verder bij de bron → Maastricht Lokaal (woensdag 21 september 2016)

Hop, naar BierWest, waar speciaalbier verbroedert

Nick en Simon heten ze en waar hun naambroeders goed zijn met palingklanken, doen zij het nogal lekker met speciaalbier. Komend weekend organiseren ze BierWest Speciaalbier Festival in het Rembrandtpark. En tussen het sjouwen met houten pallets en het aansluiten van de vaten door, vertellen ze over hun gezamenlijke grote liefde.

Lees verder bij de bron → metronieuws.nl (woensdag 21 september 2016)

Bier en Spijs: Saison 5 met gegrilde sardientjes

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Misset Horeca vroeg het een tiental kenners, liefhebbers en professionals. In deel 3 van deze serie: Gaius Voûte, ceo van Bier&Co: 'Saison 5 met gegrilde sardientjes'.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 21 september 2016)

Nieuw Annaland Vught wil uitbreiden met een bierbrouwerij

Als het een beetje meezit, beschikt Vught over enkele jaren over een echt Vughts biertje. Dit is gebrouwen van hop, gerst of spelt dat wordt verbouwd op Vughtse grond. Misschien wel 'Annalandbier'.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (dinsdag 20 september 2016)

Bier om te drinken… en mee te koken! Het Echt Bier Kookboek

Het Echt Bier Kookboek is veel meer dan dat. Het zou eerder 'Alles met bier' kunnen heten, of 'Bier hier'. Het gaat namelijk niet alleen over koken mét bier, maar ook voor het koken vóór bier: lekkere gerechten die perfect matchen met een goed glas bier. Want laten we wel wezen: genoeg geneuzel over wijn, of niet soms? Al die wijnkenners die minachtend praten over bier weten gewoon niet wat ze missen.

www.ako.nl/product/9789059566880/echt-bier-kookboek-stevan-paul

Lees verder bij de bron → Leuke Suggesties (dinsdag 20 september 2016)

Bierkenner geeft stoomcursus bierproeven

Hoe proef je bier? Daarover geeft Mike Gerrits, bierkenner en 'bierverteller' van 'Bierproeven.nu' een stoomcursus tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam die nog tot woensdag 21 september duurt.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 20 september 2016)

Geniet van een Nieuwegeins speciaal Bierfestival

Een bijzonder streekbiertje proeven in Nieuwegein, dat kan. Op zondag 25 september kun je genieten van verschillende streekbiertjes op het Zevenstar Speciaal Bier Festival.

Lees verder bij de bron → nieuwegeintv.nl (dinsdag 20 september 2016)

Komst ambachtelijke brouwerij Groenlo stapje dichterbij

De komst van een ambachtelijke brouwerij in Villa Adriana in Groenlo is weer een stapje dichterbij. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met een zogenoemde 'verklaring van geen bedenkingen'. Dat maakt de weg vrij voor verdere uitwerking van de plannen.

Lees verder bij de bron → Omroep Gelderland (dinsdag 20 september 2016)

Grutte Pier brouwerij maakt beste tripel-bier van Nederland

Het tripel-bier van de Grutte Pier brouwerij in Leeuwarden heeft goud gewonnen bij de World Beer Awards in London. Het is uitgeroepen tot beste tripel-bier van Nederland.

Lees verder bij de bron → Omrop Fryslân (dinsdag 20 september 2016)

Hertog Jan rijpt bier in verschillende vaten

Hertog Jan brengt een Vatgerijpt-serie op de markt. Het gaat om de 'Grand Prestige' van de brouwerij die wordt gerijpt in cognac-, bourbon- en portvaten. Grand Prestige is een bier dat zich goed leent voor rijpen in vaten. Hierdoor ontwikkelt de smaak zich op basis van de verschillende houtaroma's.

Lees verder bij de bron → VMT (dinsdag 20 september 2016)

Delfts bier 'om te zoenen'

Zoals elk jaar brengt Bierhistorie Delft weer de Zoen van Delft uit. Dit jaar is gekozen voor een zwaar Blond bier met rogge van 8%. Rogge geeft een heerlijke smaak aan het bier en er werd in vroegere tijden veel met rogge gebrouwen.

Lees verder bij de bron → Delftse Post (maandag 19 september 2016)

Brouwer Schavuyt koestert Veluwse roots

Soms ziet de Apeldoornse ondernemer Dani Levy (28) tijdens een terrasbezoekje een dienblad vol Veluwse Schavuyt voorbijkomen. "Kippenvel. Elke keer weer. Het blijft apart om wildvreemden jouw product te zien kopen."

Lees verder bij de bron → De Ondernemer (maandag 19 september 2016)

Hobbybrouwen, een hobby die je pakt!

www.hobbybrouwen.nl

Bierbrouwen is een leuke hobby, steeds meer mensen ontdekken dat. Met eenvoudige middelen kun je al een goed biertje brouwen. Kennis en goede recepten zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Beide ingrediënten zijn op deze pagina in ruime mate aanwezig. Bier, al eeuwenlang een traktatie!
www.hobbybrouwen.nl | Forum Hobbybrouwen.nl

Bergen op Zoom loopt uit voor bieren

Het was zaterdag erg druk in de Potterstraat waar het Bergsche Bierbrouwers Gilde voor de twintigste keer het Bergsch Bierfestival hield.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (zondag 18 september 2016)

Heeswijkse Abdij van Berne presenteert Abt Tripel (video)

Precies op de eerste verjaardag van de abdijbieren Norbertijn Blond en Prior Dubbel presenteerde Stichting Berne Abdijbier zondagmiddag haar derde bier: 'Abt Tripel'.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zondag 18 september 2016)

Stadswandeling voor bierliefhebbers op zondag 25 september

Op zondag 25 september aanstaande wordt voor iedereen die van Groningen én van bier houdt opnieuw een Groninger Bierwandeling georganiseerd. Tijdens de bierwandeling neemt onze stadsgids de deelnemers mee langs de rijke bierhistorie van Groningen. De stadswandeling wordt afgesloten met een rondleiding en bierproeverij bij Brouwerij Martinus.

Lees verder bij de bron → Groninger Krant (zaterdag 17 september 2016)

De leukste bierbrouwerijen van ons land

Ben je een bierliefhebber? Dan is het bezoeken van bierbrouwerij voor jou hoogstwaarschijnlijk een uitje waar je u tegen zegt. Maar welke brouwerij is de moeite waard om naartoe te gaan in Nederland? Bekijk het hieronder.

Lees verder bij de bron → Nieuws.nl (zaterdag 17 september 2016)

Mannen en vrouwen aan de trappist in Hulst

In de binnenstad van Hulst is de achtste editie van het trappistenweekend van start gegaan. Op het tweedaagse festival kunnen bezoekers verschillende trappisten proeven. Begin zaterdagmiddag waren er al mannen én vrouwen te vinden die een lekkere trappist niet aan zich voorbij lieten gaan.

Lees verder bij de bron → Omroep Zeeland (zaterdag 17 september 2016)

Omrop TIP: Hop plukke yn Boalsert

In bierbrouwer hat hop nedich want hop bringt de bittere smaak. Sa't Ester Osinga fan bierbrouwerij Us Heit seit: "Hop is it piper en sâlt fan it bier." Nederlânske bierbrouwers helje har hop meastentiids út Dútslân. By Us Heit yn Boalsert fûnen se fjouwer jier lyn dat se ek wol sels hop tele koenen. "We hellen al ús yngrediïnten hjir út de omkriten, útsein de hop, dat woenen we oars ha."

Lees verder bij de bron → Omrop Fryslân (zaterdag 17 september 2016)

Horecanieuws: 't Taphuys geopend

Vrij 16 sept: Nooit meer wachten op een trage ober. Nooit meer een onbekend biertje bestellen dat smerig blijkt te zijn, maar waarvan je de rest nog tegen heug en meug moet opdrinken.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 16 september 2016)

Norbertijnen Heeswijk-Dinther presenteren bier nummer drie

"Je hebt de primeur", zegt Henry van Boxmeer, voorzitter van de Stichting Berne Abdijbier. Fier houdt hij het inmiddels derde biertje omhoog dat de norbertijnen in Heeswijk-Dinther zondag ten doop houden.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 16 september 2016)

Bier en spijs: Rodenbach met Hollandse garnalen

Wat is je favoriete speciaalbier en wat drink je erbij? Misset Horeca vroeg het een tiental kenners, liefhebbers en professionals. In deel 2 van deze serie: Bavaria-directeur Peer Swinkels: Rodenbach met Hollandse garnalen.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 16 september 2016)

Nieuwe Hertog Jan-serie: Vatgerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten

Hertog Jan brengt een Vatgerijpt-serie op de markt. Het bekroonde Grand Prestige van de brouwerij, rijpt negen maanden in cognac-, bourbon- en portvaten. Grand Prestige is een bier dat zich goed leent voor rijpen. De smaak wordt rijker met de jaren en krijgt het karakter van een portwijn. Nu wordt het bier ook in vaten bewaard en ontwikkelt de smaak zich op basis van houtaroma's. In februari 2017 biedt de brouwer de mogelijkheid de variaties in rijpingssmaken van de verschillende vaten naast elkaar te proeven.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 16 september 2016)

De bierrevolutie

Bierbrouwers hebben de moderne biotechnologie ontdekt. Ze proberen vooral nieuwe gisten te maken. Want dan kun je spelen met aparte aroma's en alcoholpercentages.

Gisting (afbeelding website Hobbybrouwen.nl)
Gisting (afbeelding website Hobbybrouwen.nl)

Lees verder bij de bron → nrc.nl (vrijdag 16 september 2016)

Keukenbrouwers maken nu écht Gronings bier

De vloer ligt bezaaid met gereedschap en de bierketels worden nog in elkaar gelast. Alles moet op tijd klaar zijn voor zaterdag. Dan wordt een oude droom werkelijkheid: Bax Bier gaat bier maken in een eigen brouwerij in de stad Groningen.

Lees verder bij de bron → RTV Noord (vrijdag 16 september 2016)

Een zeer speciaal doktersadvies!

Dat er twee weken een bijzonder biertje in onze gemeente te koop is, is velen niet ontgaan. Het Doktersadvies, zoals de benaming van dit lokale bier is, is vernoemd naar de in 1972 overleden geliefde huisarts Willem van der Horst. Zijn levensmotto was 'Leef rijk en sterf arm'.

Lees verder bij de bron → Telstar Online (vrijdag 16 september 2016)

Wedergeboorte van lokaal bier

In een ver verleden telde Rotterdam tientallen bierbrouwerijen. Die tijden herleven nu lokaal bier weer in opkomst is. Maar wanneer mag een bier eigenlijk Rotterdams heten?

Lees verder bij de bron → nrc.nl (donderdag 15 september 2016)

Start aanleg biogasleiding Heineken in Den Bosch

Fudura BV is samen met Heijmans in Den Bosch gestart met het aanleggen van een 2,2 kilometer lange biogasleiding vanaf de waterzuivering van waterschap Aa en Maas naar de Heineken brouwerij.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (woensdag 14 september 2016)

Internationaal bierfestival op Marineterrein

Pension Homeland organiseert dit weekend de eerste editie van The Amsterdam Beerfair. Drie dagen lang staat het Marineterrein in het teken van Nederlandse en buitenlandse bieren.

Lees verder bij de bron → Het Parool (woensdag 14 september 2016)

Hop en Neer: bierfietstocht!

Bier het leven! Dat is kort samengevat het credo van De Hopmannen. Twee vrienden met een grote liefde voor bier. Samen tekenen zij voor de organisatie van diverse activiteiten en evenementjes rond kleine merken en bijzondere bieren. Zo staat aanstaande zondag, 18 september, de Hop en Neer-lokale bierenfietstocht op het programma.

hopmannen.nl

Lees verder bij de bron → Stadsnieuws (woensdag 14 september 2016)

Speciaal ontwikkeld T. rex bier heeft een 'bite'

Vanavond wordt het T.rex bier gepresenteerd in het Stadsbrouwhuis. Er is de afgelopen twee maanden in hoog tempo gebrouwen door de heren van het Stadsbrouwhuis en de Leidsche Bierbrouwerij.

Lees verder bij de bron → Unity.nu (woensdag 14 september 2016)

Koken met bier: grote variëteit smaken

Bier is niet alleen een mooi product om gerechten mee te combineren, ook in bereidingen kan het goed werken. Het devies: proeven, proeven, proeven en dan maar gewoon proberen. "Bier is echt een ingrediënt geworden waar je als chef iets mee kunt."

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 13 september 2016)

Stadsbrouwerij De Borghman lanceert Borghmans Blond

In het proeflokaal van zijn Stadsbrouwerij De Borghman schenkt Gerco Honders zestig bieren, alle echter van andere brouwers. Maar binnenkort kunnen liefhebbers in de voormalige school aan 't Zand terecht voor bier dat Honders zelf gebrouwen heeft: Borghmans Blond dat vrijdag 23 september, de openingsdag van Bredevoort Schittert, voor het eerst kan worden gedronken.

Lees verder bij de bron → Aaltens Nieuws (maandag 12 september 2016)

Trappistenweekend in Hulst

De ondernemersvereniging Hulst Vestingstad pakt in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september uit met een trappistenweekend.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (maandag 12 september 2016)

Slijters en kasteleins melden zich voor de Bastion uit Ravenstein

www.stadsbrouwerijravenstein.nl

Bastion, het bier dat gebrouwd wordt door Wil van Haren, werd zondag gekozen tot Brabants Lekkerste Bier. Dat is bijzonder, aangezien de man pas twee jaar geleden besloot om bier te gaan brouwen.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (maandag 12 september 2016)

Biereloth blijft een uniek feest

Zondagmiddag trok het jaarlijkse topevenement van de Bierkamer weer honderden liefhebbers van bier en gezelligheid.

Lees verder bij de bron → DeMooiBoxtelKrant (maandag 12 september 2016)

Heineken gaat bier zelf naar VS brengen

Heineken richt een eigen Amerikaanse importeur op voor de verkoop van een aantal biermerken. Dat laat de bierbrouwer maandag weten.

Lees verder bij de bron → IEX.nl (maandag 12 september 2016)

Hoe kan bier naar passievrucht smaken?

Wekelijks zoekt de redactie wetenschap het antwoord op een vaak gestelde vraag. Vandaag: hoe komt het hippe IPA-bier aan zijn sterke vruchtensmaak?

Lees verder bij de bron → nrc.nl (maandag 12 september 2016)

Concrete plannen voor ambachtelijk biertje in Groenlo: 'Wat Grolsch in een dag deed, doen wij in een jaar.'

Groenlo moet weer een eigen biertje krijgen. Drie voormalige medewerkers van Grolsch hebben ruim tien jaar na het vertrek van de Grolschfabriek concrete plannen om een ambachtelijke brouwerij in het stadje te beginnen. Inmiddels is er een principeakkoord over de aankoop van het pand waar de brouwerij moet komen.

Lees verder bij de bron → Omroep Gelderland (maandag 12 september 2016)

Brouwerij Kaarschot start stichting

Afgelopen vrijdag tekenden de Kaarschotse bierbrouwers de oprichtingsakte van hun stichting.

Lees verder bij de bron → Zundertse Bode (maandag 12 september 2016)

Noordbrabants biernieuws

brabantsbier.eu/nieuws.html

brabantsbier.eu/nieuws.htmlRSS feed

Brabants Lekkerste Bier: Bredaas biertje verliest het van de 'Bastion' uit Ravenstein

Brabants Lekkerste Bier heet Bastion en het komt uit Ravenstein. Dat maakte juryvoorzitter René Bastiaanse aan het eind van de zondagmiddag bekend tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek. Hiermee laat het de Rhodesian (van de Bredase brouwerij Frontaal) achter zich.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (zondag 11 september 2016)

Bier vloeit rijkelijk in Rozemarijnstraat

Een smakelijke Skuumkoppe of een Klapschaats? Bierliefhebbers hebben vandaag tijdens de 22e editie van het bierfestival Biereloth de keus uit allerlei speciaalbieren. Honderden bezoekers genieten onder meer van een weizen, een tripel of juist een donker bier.

Lees verder bij de bron → Brabants Centrum (zondag 11 september 2016)

Bastion van Wilskracht uit Ravenstein verkozen tot Brabants Lekkerste Bier (video)

Brabants Lekkerste Bier heet Bastion en het komt uit Ravenstein. Dat maakte juryvoorzitter René Bastiaanse aan het eind van de zondagmiddag bekend tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zondag 11 september 2016)

Brabants Lekkerste Bier stroomt op Vrijthof in Hilvarenbeek

Welk bier volgt Zuster Agatha uit Berghem op als Brabants lekkerste? Aan het eind van de zondagmiddag volgt, op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek, het antwoord.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zondag 11 september 2016)

Bier & content: dit is de strategie van brouwerij Gulpener [case]

We kennen allemaal de tekstjes op bierflesjes als "sinds 1664", die de historie en ambachtelijkheid van het bier in het flesje moeten benadrukken. In de meeste gevallen is er echter van die trotse historie weinig over en is er van ambachtelijkheid al helemaal geen sprake meer; veel bierbrouwerijen zijn inmiddels overgenomen door internationaal opererende biergiganten als AB InBev, Heineken en SABMiller (inmiddels zelf opgekocht door AB InBev).

Gulpener Bierbrouwerij - foto cambrinus.nl
Gulpener Bierbrouwerij - foto cambrinus.nl

Lees verder bij de bron → Frankwatching.com (zaterdag 10 september 2016)

Sjef van den Berg presenteert een nieuwe Tripel

Zondag 18 september wordt het derde Berne abdij bier op de markt gebracht. De Abt Tripel. Het is dan een jaar geleden, dat Het Norbertijner Blond en Prior Dubbel werden ingezegend door Abt Hendrickx.

Lees verder bij de bron → HaDeejer (zondag 11 september 2016)

D'n Draok, Frontaal of Wilskracht: wie brouwt Brabants Lekkerste Bier?

'Gerstewijn is fijn' van D'n Draok uit Den Bosch, 'Rhodesian' van Frontaal uit Breda en 'Bastion' van Wilskracht uit Ravenstein: die drie zijn nog in de race voor de titel van Brabants Lekkerste Bier. De ontknoping volgt zondag tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 9 september 2016)

Lezing om dorst van te krijgen: Nijmeegse bierhistorie

Schrijver en journalist Twan Dohmen spreekt tijdens de Numaga-lezing op dinsdag 20 september over de rijke biertraditie in het Rijk van Nijmegen. Een lezing - om 20.00 uur in de Lindenberg in Nijmegen - om dorst van te krijgen. De entree is 5 euro. Leden van Numaga hebben gratis toegang.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (vrijdag 9 september 2016)

Foodpairing met bier: eenvoudig en lokaal

Bier en eten blijft voor het grote publiek lastig, heb ik gemerkt. Maar om daar meer aandacht aan te geven ben ik per 1 juni van dit jaar 'cause Beer loves Food' in Amsterdam begonnen. Een gastrobar met bieren uit de hele wereld die het eten versterken.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 9 september 2016)

Schneider Weisse Mobiele Biergarten op tournee om Weizen-promotie

Om liefhebbers als zoals hijzelf meer bij te brengen en te laten proeven van Duitze Weizen-bieren, tourt Maarten Tegenbosch met een heuse mobiele Biergarten door het land. De hoofdmoot wordt daarbij gevoerd door het befaamde Duitse Schneider Weisse. Komende zondag staat de biergarten bij speciaalbiercafé Holy Cow in Schijndel.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 9 september 2016)

Utrecht krijgt tweede brewpub: "Buiten het centrum is er nog vrij weinig in Utrecht"

Het voor Nederland nieuwe fenomeen 'brewpub' is in opkomst in Utrecht. 'De Kromme Haring' wordt de tweede kroeg in Utrecht waar ze zelf het bier brouwen. Vechtclub XL gaat onderdak bieden aan brouwers Gijs van Wiechen en de Amerikaan Stephen Grigg.

Lees verder bij de bron → De Utrechtse Internet Courant (vrijdag 9 september 2016)

Kleine brouwerijen in trek (audio)

Grote bierconcerns trekken steeds vaker de portemonnee voor kleine speciaalbrouwers. Deze week kocht AB InBev de Belgische brouwer Bosteels, bekend van de bieren Kwak en Tripel Karmeliet. Welke Nederlandse brouwerijen staan op het verlanglijstje van de grote jongens?

Lees en luister verder bij de bron → BNR Nieuwsradio (donderdag 8 september 2016)

Historisch Bierfestival pROOSt in Hilvarenbeek

De Vrijthof in Hilvarenbeek is op zondag 11 september het decor voor het Historisch Bierfestival pROOSt van Museumbrouwerij De Roos.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 8 september 2016)

Tweede Bierproefmiddag bij Zevenstar

Zondag 25 september organiseert Zevenstar voor de tweede maal Het Zevenstar Speciaal Bier Festival, van 12:00 tot 18:00 uur in zalencentrum De Partner, Nedereindseweg 401.

Lees verder bij de bron → De Digitale Stad Nieuwegein (donderdag 8 september 2016)

De Zomer Zaterdag Brouwdag

Zaterdag organiseer Brouwerij Julius in samenwerking met Haje de Linielanding in Nieuwegein een Zomer Zaterdag Brouwdag. Kom met de eigen thuisopstelling voor bierbrouwen naar Haje. Er is plek voor tien brouwers, vier brouwers hebben zich inmiddels (donderdagochtend) aangemeld.

Lees verder bij de bron → De Digitale Stad Nieuwegein (donderdag 8 september 2016)

Historicus boos om etiket Hertog Jan

Een etiket met de afbeelding van de hertog Jan I van Brabant schiet in het verkeerde keelgat bij historicus Pierre Maréchal. Volgens de historicus wordt de hertog afgeschilderd als alcoholist. "Uitermate kwetsend en historisch onjuist", aldus Maréchal.

Een vriendelijk kijkende Hertog Jan, nee hij is geen alcoholist - Met de groeten van Jan
Een vriendelijk kijkende Hertog Jan,
nee hij is geen alcoholist.
Met de groeten van Jan

Lees verder bij de bron → Nieuwspaal (donderdag 8 september 2016)

Ketels voor nieuwe brouwerij in Ootmarsum geplaatst

De brouwketels in de nieuwe brouwerij van Othmar Bier in Ootmarsum zijn donderdagmorgen geplaatst. De brouwers hopen halverwege volgende maand te kunnen beginnen met het brouwproces.

Lees verder bij de bron → Tubantia (donderdag 8 september 2016)

Glas altijd halfvol bij Brouwerij Troost

Geen biercommercial waarin de man een stoere alleskunner is. Brouwerij Troost vindt het tijd voor een tegengeluid.

Lees verder bij de bron → Adformatie (woensdag 7 september 2016)

'Heineken overweegt bod op Vietnamese brouwer Sabeco'

Heineken is een van de kandidaten die een bod overwegen op de Vietnamese staatsbierbrouwer Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco).

Lees verder bij de bron → nu.nl (woensdag 7 september 2016)

10 jaar Arnulfus bier

In 2005, tijdens de maandelijkse proeverij van het Roosendaal Biergilde, liet het biergildelid Peter Broos een eigen bierbrouwsel proeven. Dit viel zo in de smaak, dat al snel het idee ontstond om dit bier nogmaals te (laten) brouwen en tijdens een Roosendaals Evenement door het publiek te laten proeven.

Lees verder bij de bron → Roosendaalse Bode (woensdag 7 september 2016)

Eerste Toff Bierfestival in Asten

Zondag 11 september vindt in Asten de eerste editie van het Toff Bierfestival plaats.
Een bijzondere gebeurtenis want hierdoor heeft ook Asten haar eerste bierfestival op de kaart staan. Het wordt gehouden bij café Toff aansluitend op het Eeuwig Leven Plein. Het festival is van 13.00 tot 20.00 uur.

cafetoff.nl/agenda

Lees verder bij de bron → Siris.nl (woensdag 7 september 2016)

Wispe werkt aan brouwerij met proeflokaal in kerk

Bierbrouwerij Wispe heeft grootse plannen voor de Laurentiuskerk in Weesp. Een eigen brouwerij met een proeflokaal die een trekpleister voor de stad kan worden.

Lees verder bij de bron → WeesperNieuws.nl (woensdag 7 september 2016)

Frontaal gaat bier brouwen in De Faam

De kleine Bredase brouwerij Frontaal gaat de productie flink opvoeren. Frontaal verhuist daarom naar de voormalige Faamfabriek. Daar wordt de oude productiehal, waar vroeger snoepjes gemaakt werden, in gebruik genomen. Ook komt er een proeflokaal met een terras bij.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (dinsdag 6 september 2016)

Gezocht! Het lekkerste huisbier van Nederland

In onze mooie bierspecial, die op dinsdag 13 september verschijnt, trappen we ook weer de verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland af. Het is de vijfde keer dat Entree Magazine deze wedstrijd organiseert. Doe ook mee!

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 6 september 2016)

Rick Kempen ontleedt bieronderzoek Mercure

De voorliefde van Nederlanders voor Belgisch bier, voerde de boventoon in de berichtgeving over het bieronderzoek dat Mercure Hotels liet uitvoeren in Nederland en België. Ook bleek dat de zuiderburen veel trotser op hun bieren zijn dan wij op die van ons. Is dat terecht? En waar de Belg zijn pintje graag in het café drinkt, drinken Nederlanders hun bier vaker thuis. In dit artikel de conclusies uit het onderzoek en een interview met Rick Kempen, van Mylifewithbeer.nl en Bier&cO. Hij was voor Nederland bij het onderzoek betrokken, Sofie Vanrafelghem voor België.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 6 september 2016)

[SocialBusiness] 'Sociale binding lokaal bier verslaat de grote merken!'

De opkomst van micro-labels gebrouwen voor lokale markten is niet meer te stuiten. Nederland heeft op dit moment al meer bierlabels dan België en dat aantal blijft groeien. Vooral bieren die inspelen op een lokale markt zijn erg populair, de verkoop overstijgt soms de aantallen van de populaire merken zoals Heineken.

Lees verder bij de bron → Nieuws.social (dinsdag 6 september 2016)

ARC16: Brouwerij Hoop Zaandijk - Hooyschuur

Brouwerij Hoop geeft een nieuwe impuls aan de dorpskern van Zaandijk. Hooyschuur architecten en adviseurs maakte een ontwerp dat aansluit op de kleine schaal van de omgeving. Het project is onderdeel van de kwaliteitsimpuls die het gebied rond de Zaandijkerkerk krijgt. Dit is een gezamenlijk initiatief van een aantal private partijen.

Lees verder bij de bron → de Architect (maandag 5 september 2016)

Van tapwand tot zytholoog: verbouwing Taphuys bijna afgerond

Ma 5 sept: Een kort doch krachtig scheldwoord klinkt op het terras naast 't Taphuys, het stadscafé-in-wording aan het Piusplein. Een ultrakort antwoord op de vraag: hoe vordert de verbouwing van één van de grootste horecapanden van de stad?

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (maandag 5 september 2016)

Bavaria-directeur Swinkels geridderd door Belgische Brouwers

Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter van Bavaria, is vrijdag tijdens een ceremonie in het Brusselse stadhuis opgenomen in het Ridderschap van de Belgische Brouwers. Hij kreeg de onderscheiding vanwege 'bewezen uitmuntende diensten voor het Belgische Bier.'

www.bavaria.com

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 5 september 2016)

De Stelling: 'Cafés moeten hun eigen bier gaan brouwen'

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: 'Cafés moeten hun eigen bier gaan brouwen om echt onderscheidend'. Lees hier de meningen van Peet Seerden van Bierspecialiteiten café Take One in Maastricht en Wouter van de Graff in De Boterhal in Breda. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 5 september 2016)

'Lauw bier recyclen we hier'

"Lauw bier recyclen we hier’", grapt uitbater Dave Kleine.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (maandag 5 september 2016)

Borghmans Blond: eerste Bredevoortse bier in eeuwen

Voor het eerst in eeuwen heeft Bredevoort weer eigen bier. Vanaf vrijdag 23 september, tijdens de manifestatie Bredevoort Schittert, kan iedereen Borghmans Blond proeven. Borghmans Blond is ambachtelijk gebrouwen bier van Bredevoorts nieuwe stadsbrouwerij De Borghman.

Lees verder bij de bron → Winterswijk.org (maandag 5 september 2016)

Cambrinus.nl - The Dutch Beer Portal - The Place To Beer

www.cambrinus.nl

www.cambrinus.nl

Bierfestival gezellig, maar net iets te nat

Echt tevreden was Jos van Laar niet na de elfde en voor hem persoonlijk laatste Apeldoornse Bierfestival. Hij heeft drukkere edities gekend, veel zonniger ook met zo’n 15.000 liefhebbers. Die waren er op zondag 4 september niet. Maar de vader van het Bierfestival die volgend jaar zijn kindje aan anderen overlaat, begreep hij als geen ander dat het nog veel erger had gekund. Stormen bleven uit, de regenbuien waren kort en er kwamen uiteindelijk net genoeg liefhebbers naar het marktplein om opnieuw een teleurstelling te voorkomen. Geluk bij tegenslag.

Lees verder bij de bron → Apeldoorndirect (zondag 4 september 2016)

4 toffe bierbrouwerijen in Amsterdam

Lust jij wel een goudgele rakker op z’n tijd en ben je ook niet vies van wat bar food? Bij deze bierbrouwerijen in Amsterdam serveren ze hun eigen bier én hebben ze een paar heerlijke happen op de kaart staan.

Lees verder bij de bron → Culy.nl (zondag 4 september 2016)

Herfstbode van Epe Bier Collectief

Als de jongens van het Epe Bier Collectief met pompoenen richting De Wildhoeve in Emst gaan sjouwen, dan weet je het zeker: de herfst staat nu echt voor de deur.

Lees verder bij de bron → De Stentor (zondag 4 september 2016)

Het speciaal-bier vloeit rijkelijk bij café Zeezicht in Breda

Liefst dertig tapkranen staan er sinds deze week op een rij achter de bar van café Zeezicht. En uit elke kraan komt een ander biertje. Zeezicht is daarmee recordhouder in de Bredase horeca. De Boterhal heeft één tappunt meer achter de bar, maar uit een aantal kranen komt hetzelfde bier.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (zaterdag 3 september 2016)

Rheden eet smakelijk met bier

In Nederland hadden we ooit honderden brouwerijen. Iedere plaats die wat voorstelde had er één en vaak zelfs meer. Onder leiding van Heineken is deze markt ernstig verschraald en bleven er rond 1980 nog 14 brouwerijen in Nederland over die bijna alleen pils maakten.

Lees verder bij de bron → Rheden.nieuws.nl (zaterdag 3 september 2016)

Eerste bierfestival in Engelen

In de Engelenburcht in Engelen wordt op zondag 25 september het allereerste bierfestival gehouden. Het feest op de Heuvel 18 duurt van 13.00 tot 18.00 uur.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 2 september 2016)

Speciaal bier proeven op Markthopper Speciaalbiermarkt in Helmond

Diverse biertjes proeven en genieten van livemuziek: op de Markthopper Speciaalbiermarkt in Helmond is het mogelijk. Zondag 4 september begint het gratis toegankelijke evenement om 13.00 uur.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 2 september 2016)

Jos Oostendorp, 'het gezicht' van de nieuwe brouwerij

Vanuit zijn woonplaats Glanerbrug rijdt hij tegenwoordig diverse malen naar Groenlo. Mochten de plannen goedgekeurd worden zal hij vanaf 1 januari 2018 weer dagelijks naar zijn geboorteplaats rijden. Dat de plannen rondom de brouwerij voor euforie in Groenlo zorgen doet 'de vrucht van een Grolse vader (Jan, timmerman bij Grolsch van 1955-1993) en een Lichtenvoordse moeder (Luus)' deugd.

Lees verder bij de bron → Groenlose Gids (vrijdag 2 september 2016)

Bierfestival wil 't graag droog houden

Nog een keer zet Jos van Laar zijn schouders onder een Apeldoorns Bierfestival. Na editie elf neemt de initiatiefnemer komende zondagavond afscheid van zijn kindje dat mede door zijn inzet is uitgegroeid tot 's lands grootste evenement op het gebied van speciaal-bieren. "Ik kom tijd tekort’", aldus de Apeldoornse horecaman/evenementenorganisator aan de vooravond van het feest op het marktplein dat op 4 september naar schatting weer zo'n 15.000 liefhebbers op de been brengt. Een veertigtal bouwerijen geeft acte de presence.

bierfestivalapeldoorn.nl

Lees verder bij de bron → Apeldoorndirect (donderdag 1 september 2016)

Bierproeverij op Slot Loevestein in Poederoijen

Bij Slot Loevestein in Poederoijen is zondag 11 september een bierproeverij.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 1 september 2016)

De Belgische Biercultuur Nader bekeken

blog.seniorennet.be/bierblog

blog.seniorennet.be/bierblogRSS feed
Van William Roelens, auteur van bovenstaand blog, verschijnt wekelijks het Hopnieuws, een e-nieuwsbrief met Belgisch en Nederlands biernieuws. Inschrijven kan door een te sturen.

Nederlands biernieuws » 2016 • 09

Online sinds 2 augustus 2016
nederlandsbiernieuws.nl
nederlandsbiernieuws@brabantsbier.eu

Meer biernieuws via deze links:
Nederlands biernieuws » 2016.08
Brabantsbier.eu » Noordbrabants biernieuws
Nederlandse Brouwers » Nieuws
Belgischbier.eu » Biernieuws
Bierflash.be » Actueel biernieuws

Bierliteratuur

Bierliteratuur Nederland (pdf)
Bierliteratuur Noord-Brabant (pdf)
Bierliteratuur België (pdf)

Wacho's BierBrief

Den BierBrief downloaden
Downloaden (pdf)

Wacho's BierBrief verschijnt wekelijks en is rijkelijk gevuld met Belgisch en Nederlands biernieuws. Hier te downloaden of iedere week in uw mailbox. Stuur een naar Freddy (Wacho) Debels.
Alle verschenen Bierbrieven zijn ook via Belgischbier.eu en Forum Belgian Beer Board te lezen.

Zoeken

Search engine powered by FreeFind.

Met dank aan: Freddy (Wacho) Debels (), John Klijnholstz, William Roelens () en Eugène Straver voor het toesturen van artikelen.

www.cambrinus.nl

deds.nl

Download Firefox - Gratis webbrowser      Een snelle, veilige, makkelijk te gebruiken browser