Kwartje verovert Den Haag met eigen bierbrouwerij

2017 wordt het jaar van de bierbrouwers van Kwartje, een Haags biermerk dat zich wil onderscheiden door haar extreme smaken. Via crowdfunding hebben Faisca Bianchi, Alexander Blomen en Rembrandt Hoogstraten bijna 42.000 euro opgehaald en zijn druk bezig met de verbouwing van hun eigen brouwerij in de Zamenhofstraat. "Onze voorlopige planning is dat de brouwerij met proeflokaal in maart klaar is", zegt Alexander.

Lees verder bij de bron → De Posthoorn (zaterdag 31 december 2016)

Belgisch biernieuws (december 2016)

www.belgischbier.eu/ben_1612.html

belgischbier.eu/ben_1612.htmlRSS feed

Baas Alfa-brouwerij bij Forum voor Democratie

Directeur Harry Meens van bierbrouwerij Alfa in Schinnen heeft zich aangesloten bij de nieuwe politieke partij Forum voor Democratie.

Lees verder bij de bron → 1Limburg (vrijdag 30 december 2016)

Middelburgs 800-bier klaar voor jubileum

Het nieuwe Middelburgs 800 bier is gebotteld. Het bier, dat is gebrouwen ter ere van het 800-jarig bestaan van de stad Middelburg, is vanaf 14 januari te koop.

Lees verder bij de bron → PZC.nl (vrijdag 30 december 2016)

Film Brimstone van Koolhoven krijgt biermerk

Brimstone, de nieuw film van regisseur Martin Koolhoven, krijgt een eigen biermerk. Cinema Brewers, een groepje cinefiele bierliefhebbers die films 'vertalen' naar nieuwe biersoorten, presenteert het Brimstone-bier op 9 januari tijdens de Nederlandse première van de western.

Lees verder bij de bron → RTL Nieuws (vrijdag 30 december 2016)

Geen druppel verspilling meer in brouwerij La Trappe

Als eerste in Nederland werkt de oudste trappistenbrouwerij van het land aan een systeem om afvalwater te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Volgend jaar begint de bouw van de zogeheten 'Biomakerij', waar onder meer het productiewater van de brouwerij gezuiverd zal worden.

Lees verder bij de bron → rtlz.nl (vrijdag 30 december 2016)

Twentse thuisbrouwers slaan slag

Thuisbrouwers Dennis Pancras en Niels Bosman uit Enschede presenteren samen met de Brand Bierbrouwerij het nieuwste Brand speciaalbier: Brand Porter. Dat is een vol, donkerkoper bier met een rijk aroma van karamel en tonen van verse koffie met een zachtbittere geroosterde smaak.

Lees verder bij de bron → Thuis in Twente (donderdag 29 december 2016)

Leidse bierbrouwerijen presenteren gezamenlijk gebrouwen bier (video)

Ze noemen zichzelf nog net geen vriendengroep maar de vier Leidse bierbrouwerijen zijn absoluut geen concurrenten. Woensdagavond presenteerden de brouwerijen gezamenlijk een eigen bier, de 'Keytown Collab 2016'.

Facebook 'Keytown Collab 2016'

Lees verder bij de bron → Unity.nu (donderdag 29 december 2016)

Jouw kaas bij jouw bier

Bij elk speciaalbiertje past een speciale kaas. Op donderdag 12 januari 2017 leidt Frank van Dooren van Kaas en Ko je door de verrassend veelzijdige wereld van kaas en bier. Hij laat je je eigen smaak verkennen aan de hand van een uitgebreide proeverij met een smakelijk verhaal erbij! Ontdek of je al een fijnproever bent of hoe je er een kunt worden.

Lees verder bij de bron → Weertdegekste.nl (donderdag 29 december 2016)

Foto's Lindeboom Brouwerij

FotoWiel ging een kijkje nemen bij de Lindeboom Bierbrouwerij.

Lees verder bij de bron → Neers Nieuws (Woensdag 28 december 2016)

Titel Brabants Lekkerste Bier zorgt voor flinke groei

Stadsbrouwerij Wilskracht in Ravenstein ging dit jaar aan de haal met de eervolle titel Brabants Lekkerste Bier, een wedstrijd van Brabants Dagblad en de twee andere Brabantse kranten. Die titel legt ze geen windeieren.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (dinsdag 27 december 2016)

Bier brouwen was nog nooit zo leuk

Bier brouwen is helemaal in. Naast de ambachtelijke bierbrouwerijen, zijn er ook steeds meer hobbybrouwers actief, gewoon thuis en voor eigen gebruik. Gouwenaar Jean Pierre Bylard heeft er zelfs een hele 'wetenschap' van gemaakt.

Lees verder bij de bron → Goudse Post (dinsdag 27 december 2016)

Brouwersnös nadert zijn definitieve invulling

De deelnemers aan de Midwinterhoornwandeltocht werden aan het eind van hun wandeling door Villa Adriana verrast met de meest actuele tekening van Brouwersnös, of zoals boven de tekening stond: 'Brouwerspark', zoals het terrein als geheel gaat heten.

Lees verder bij de bron → Groenlose Gids (dinsdag 27 december 2016)

Nederlanders lanceren bier met chocoladesmaak

Bier en chocolade mogen dan zo Belgisch zijn als wat, het zijn wel de Nederlanders die nu een bier met chocoladesmaak uitbrengen. Tony's Chocolonely lanceert vanaf 1 januari in beperkte oplage zijn Chocolate Milk Stout.

Lees verder bij de bron → Hbvl.be (maandag 26 december 2016)

Winterbierfestival 2017 in Nijmegen

Op 14 en 15 januari kan iedereen genieten van muziek, lekker eten, gezelligheid en natuurlijk speciaalbier! Dit keer wordt het winterbierfestival door de NBF georganiseerd in de Stevenskerk.

Lees verder bij de bron → DeGroesbeek.nl (zaterdag 24 december 2016)

Honderden bieren in Trappistenlokaal 't Klooster

Trappistenlokaal 't Klooster is een oud en ouderwets bruin café zoals je die niet vaak meer ziet. Het heeft een bijzonder groot assortiment aan bier: zo'n driehonderd verschillende soorten, waarvan acht op de tap.

Lees verder bij de bron → Delft op zondag (zaterdag 24 december 2016)

Zo smaakt chocoladebier! (video)

Is dit heaven voor mannen én vrouwen?

Lees verder bij de bron → TelegraafTV (zaterdag 24 december 2016)

Monniken gaan afvalwater van bier zuiveren

Water dat bij de productie van hun trappistbier in het riool verdwijnt is de monniken van de Koningshoeven een doorn in het oog. Daarom komt naast de La Trappe-brouwerij een kas met een botanische tuin die fungeert als natuurlijke waterzuivering.

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 23 december 2016)

Opnieuw kritische kanttekeningen op plan brouwerij in Adriana

Met de aankoop van villa Adriana zou de indruk gewekt kunnen zijn dat de ontwikkeling van een ambachtelijke brouwerij in de achtertuin nu een feit is. Niets is minder waar, want nu zal immers de hele procedure van de vergunningsaanvraag doorlopen moeten worden.

Lees verder bij de bron → Groenlose Gids (vrijdag 23 december 2016)

Speciaal bier geliefd in Eindhoven tijdens de kerst (video)

Vroeger werd de kerst vaak nog gevierd met een goede fles wijn. In Eindhoven maakt die fles wijn steeds vaker plaats voor een grote fles speciaal bier. Het loopt storm bij verkooppunten voor bier en bij de plaatselijke brouwerijen.

Lees verder bij de bron → Studio040 (vrijdag 23 december 2016)

Heineken blijft Jupiler nipt voor in online zichtbaarheid

Heineken is online het meest besproken biermerk in Nederland, op de voet gevolgd door Jupiler.

Lees verder bij de bron → Adformatie (donderdag 22 december 2016)

Moutindustrie positief over Tipple, KWS Irina, Propino en RGT Planet

De Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen bevelen de rassen Tipple, KWS Irina, Propino en RGT Planet aan vanwege de goede industriële verwerking en de brede acceptatie. Dat meldt het Nederlands Instituut voor brouwgerst, mout en bier (Nibem).

Lees verder bij de bron → Akkerwijzer.nl (donderdag 22 december 2016)

Miljoen bezoekers Heineken Experience: attractie zit Anne Frank Huis op de hielen

De Heineken Experience mag zich vanaf vandaag rekenen tot de Amsterdamse attracties en -musea met een miljoenenpubliek. Het brouwerijmuseum ontving vandaag de miljoenste bezoeker van 2016. De Experience kan zich daarmee bijna vergelijken met het Anne Frank Huis.

Lees verder bij de bron → AT5 (donderdag 22 december 2016)

Nieuwe sensor voor snelle detectie van mycotoxinen in bier

De Wageningse universiteit heeft een draagbare, herbruikbare sensor ontwikkeld om bier snel en eenvoudig te onderzoeken op de aanwezigheid van lage concentraties mycotoxinen.

Lees verder bij de bron → Engineeringnet.nl (donderdag 22 december 2016)

De Prael brouwt bier met Tony's Chocolonelysmaak

Er is hoop voor de zwaarmoedige Amsterdammer die de feestdagen even niet meer trekt: vanaf 1 januari brengt brouwerij De Prael een speciaal chocoladebier uit, gemaakt met cacao van Tony's Chocolonely.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (donderdag 22 december 2016)

Feestelijk bierdiner in nieuwe loods vandeStreek

Een bijzonder Utrechts diner aanstaande 30 december. De Utrechtse bierbrouwerij vandeStreek en Raoul Witteman van restaurant C'est Ça slaan de handen ineen voor een heus bierdiner in de nieuwe brouwerij van vandeStreek.

Lees verder bij de bron → De Utrechtse Internet Courant (donderdag 22 december 2016)

'Bierbrouwen is als soep maken'

Wie denkt aan een Bodegraafse brouwerij denkt vaak aan De Molen, maar er is nóg een lokale brouwer die hard aan de weg timmert: Brouwerij Kraan. Jan Kraan, eigenaar van de Speciaalbierwinkel en Studio Crane, is sinds drieënhalf jaar officieel brouwer. Recent brouwde hij zijn 50.000ste flesje Kraanwater.

Lees verder bij de bron → Bodegraafs Nieuwsblad (woensdag 21 december 2016)

Proosten werd troosten, maar deze Groenlose bierbrouwers vieren toch

Angela Merkel moest voor de tweede keer een uitnodiging van de neven Frans en Andries de Groen afzeggen. Zij zou hun uitgebreide Insel-Brauerei op het vakantie-eiland Rügen inwijden. Proosten werd troosten, in Berlijn. "Maar we laten ons het vieren niet verbieden."

Lees verder bij de bron → Tubantia (woensdag 21 december 2016)

Angela Merkel zegt afspraak met bierbrouwers De Groen weer af

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw een afspraak met Frans en Andries de Groen moeten afzeggen. De bewindsvrouw zou vanmiddag hun Insel-Brauerei openen, op het Duitse vakantie-eiland Rügen.

Lees verder bij de bron → Tubantia (dinsdag 20 december 2016)

Bierbrouwerij in Hulst verandert na 200 jaar van naam vanwege grote verwarring

Er is brouwerij De Halve Maan in Hulst. En er is een brouwerij met dezelfde naam in Brugge. Dat gaf verwarring bij klanten en leveranciers. In overleg hebben de twee nu besloten dat de Hulster brouwerij de naam verandert in Bierbrouwerij Vermeersen.

Lees verder bij de bron → PZC.nl (maandag 19 december 2016)

Brouwerij zoekt vrienden

De Stadsbrouwerij Dordrecht zoekt Vrienden die het werk van deze vrijwilligersorganisatie financieel ondersteunen.

Lees verder bij de bron → DordtCentraal.nl (zondag 18 december 2016)

Stadsbrouwerij officieel geopend (foto's)

Weert heeft na lange tijd weer een eigen Stadsbrouwerij. De nieuwe brouwerij aan de Parallelweg werd zondag officieel geopend door wethouder Gabriels.

Lees verder bij de bron → Weertdegekste.nl (zondag 18 december 2016)

Brouwer van wilde bieren: 'Ik kan de vraag niet aan'

Bierliefhebbers op de recensiewebsite Untappd.com zijn er gek op: Tommie Sjef Wild Ales. De brouwerij staat bovenaan de lijst met beste Nederlandse brouwerijen, terwijl het bedrijf pas in januari begon. Deze week verhuisde het naar een nieuwe loods. "De schuur van mijn ouders werd te klein", vertelt eigenaar Tommie Sjef Koenen.

Lees verder bij de bron → rtlz.nl (zaterdag 17 december 2016)

Nederlandse jongeren drinken minder alcohol

Nederlandse jongeren drinken minder alcohol. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 16 december 2016)

Kabinet: laat dop maar op de fles

Alcohol is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan mensen denken. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) schroomt niet om die boodschap vlak voor de feestdagen nog maar eens helder af te geven.

Lees verder bij de bron → De Telegraaf (vrijdag 16 december 2016)

● Lees ook: Proost! Geen 'luxetaks' meer op bubbels: fles 1,10 euro goedkoper

De charme van Brouwerij Vrijstad

Vele steden en dorpen hadden tot in de twintigste eeuw eigen kleine brouwerijen. Ze verdwenen grotendeels door de opkomst van grote merken met hun brouwerijen. De laatste jaren zijn ze echter weer in opkomst. Ook Culemborg heeft sinds 2012 weer een eigen brouwerij: Brouwerij Vrijstad.

Lees verder bij de bron → Culemborgse Courant (donderdag 15 december 2016)

Heineken wint overnamestrijd Britse pubs

Heineken heeft de strijd om de Britse kroeguitbater Punch Taverns gewonnen. Het concern betaalt 305 miljoen pond (363,3 miljoen euro) voor de ongeveer 1.900 pubs.

Lees verder bij de bron → nu.nl (donderdag 15 december 2016)

Schuim proeft regenwaterbier van het Volkshotel

Tijdelijke schuimverslaggever Gijs van der Sanden doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de proeverij van Hemelswater: Code Blond.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (donderdag 15 december 2016)

Hert Bier krijgt eigen brouwerij

Hert Bier krijgt haar eigen brouwerij in Putten. De brouwketels zijn besteld en vanaf 1 januari huren de ondernemende Hert Bier mannen het pand op Keizerswoert 26. Nadat het pand is ingericht, kan het brouwen in Putten beginnen.

Lees verder bij de bron → De Puttenaer (donderdag 15 december 2016)

Utrechtse bierbroers vandeStreek openen brouwerij in Overvecht

Het Utrechtse vandeStreek bier, wie kent het niet. Op ieder bierfestival en in praktisch ieder biercafé in Utrecht kom je de bieren ‒ gebrouwen door de 'bierbroers' Ronald en Sander Van de Streek ‒ tegen. Goed nieuws: de mannen openen hun eigen brouwerij. Natúúrlijk in Utrecht!

Lees verder bij de bron → Indebuurt.nl (Utrecht) (woensdag 14 december 2016)

'Heineken verwikkeld in overnamestrijd rond Britse pubs'

Bierbrouwer Heineken zou de pubs van Punch Taverns willen overnemen.
Volgens nieuwszender Sky is de Nederlandse brouwer verwikkeld in een overnamestrijd met een van de oprichters van het bedrijf, dat behoort tot de grootste uitbaters van dranklokalen in Groot-Brittannië.

Lees verder bij de bron → nu.nl (woensdag 14 december 2016)

Veluws Hert opent eigen brouwerij in Putten

De opmars van Veluws Hertbier, dat zijn oorsprong vindt in Putten, zet gestaag voort. Sinds de lancering van het product, in maart 2015, gaat het snel. Het streekbier is zelfs zo populair dat de makers hebben besloten om een eigen brouwerij te openen in een industriepand in Putten.

Lees verder bij de bron → De Stentor (woensdag 14 december 2016)

Met dit apparaat maak je in handomdraai bier

Craft bier is populair. Met deze vernieuwde MiniBrew maak je nu wel heel makkelijk je eigen bier.

Lees verder bij de bron → Apparata.nl (dinsdag 13 december 2016)

Smalle Ee drinkt na eeuwen weer eigen Bier

Met een daverend feest is zaterdag in Smalle Ee het eigen biermerk ReboeljeBier geïntroduceerd.

Lees verder bij de bron → Drachtster Courant (dinsdag 13 december 2016)

Brand introduceert winnend speciaalbier: Porter

Huisbrouwers Dennis Pancras en Niels Bosman uit Enschede presenteren samen met de Brand Bierbrouwerij het nieuwste Brand speciaalbier. Brand Porter is een vol, donkerkoper bier met een rijk aroma van karamel en tonen van verse koffie met een zachtbittere geroosterde smaak.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 13 december 2016)

PINT houdt Kerst- en Winterbierenfestival

PINT-regio Noord houdt zondag 18 december van 14.00 tot 19.00 uur het Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival organiseren in Hoogeveen. Een festival met ondertussen een rijke tradtite met betrekkeing tot de meest bizarre weersomstandigheden en de vele prachtige bieren.

Lees verder bij de bron → Krant van Hoogeveen (dinsdag 13 december 2016)

Wild bier uit houten vaten

De aanvragen voor zijn zelfgebrouwen wilde bieren stromen vanuit de hele wereld binnen, maar Tommie Sjef Koenen (23) wil niet te snel uitbreiden. "Dat is slecht voor de kwaliteit."

Lees verder bij de bron → Telegraaf.nl (DFT) (dinsdag 13 december 2016)

Heineken gaat niet in op speculaties over acquisitie Vietnamese bierbrouwer

Nederlands bierconcern wacht nog op goedkeuring voor uitbreiding lokale brouwerij.
(ABM FN-Dow Jones) Heineken wil niet ingaan op speculaties dat het concern interesse zou hebben in het nemen van een belang in Vietnam's grootste bierbrouwer Sabeco. Dit bleek maandag toen ABM Financial News hierover navraag deed bij de Amsterdamse bierbrouwer.

Lees verder bij de bron → Beurs.nl (maandag 12 december 2016)

Enschedese bierbrouwers maken nieuw speciaalbier: Brand Porter

Een droom gaat in vervulling voor twee thuisbrouwers uit Enschede. Dennis Pancras en Niels Bosman mochten speciaal voor de Brand Bierbrouwerij een nieuw speciaalbier ontwikkelen. Het resultaat mag er wezen: vanaf vandaag wordt het Brand Porter daadwerkelijk geschonken. Een Limburgs bier van Enschedese hand!

Lees verder bij de bron → RTV Oost (maandag 12 december 2016)

Kasper van Kooten en Patrick Stoof presenteren bierprogramma

Kasper van Kooten en Patrick Stoof hebben hun droombaan te pakken. De heren onderzoeken in Leven in de brouwerij wat een biertje perfect maakt. En ze slaan zelf ook aan het brouwen.
Leven in de Brouwerij, vanaf 30 januari om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Lees verder bij de bron → Televizier (maandag 12 december 2016)

'We gaan weer vlammen'

Precies twee maanden na de brand in de Bierfabriek Delft viert het restaurant morgen de heropening met een groot feest vol bourgondische spijzen, livemuziek en natuurlijk: bier!

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 9 december 2016)

Heineken komt met alcoholvrij bier

Heineken gaat eigen alcoholvrij bier produceren. In maart 2017 komt de Nederlandse brouwer Heineken 0.0. Een maand later volgt de rest van de wereld.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (vrijdag 9 december 2016)

Eerst bier drinken, dan kopen in speciaalbierwinkel boven café

Kroegbaas Maurice Schoot opent binnenkort de eerste bierwinkel boven een café op de Korenmarkt in Arnhem. "Wat je beneden drinkt, kun je boven kopen om mee naar huis te nemen", zegt de eigenaar van speciaalbiercafé Den Koopman.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (vrijdag 9 december 2016)

Glühwein? Nee hoor, winterbier!

Dat bier écht niet alleen een drankje is voor 's zomers op het terras, laat Rootz dit weekend zien. Drie dagen staat het café-restaurant in het teken van het Winterbierfestival.

Lees verder bij de bron → AD.nl (donderdag 8 december 2016)

Nieuw café-restaurant rekent biertjes af per 100 gram

Het voormalige brouwhuis aan de Ceresstraat heeft zijn gewenste horecauitbater gevonden. Vanaf maart hoopt Wichert van Rijn Beers & Barrels te openen. "Ik denk dat we voor Breda iets unieks toevoegen."

Lees verder bij de bron → Breda Vandaag (donderdag 8 december 2016)

Winterbier Fest in het CAB-gebouw in Zuilen

Oproer Brewpub en dB's Oefenstudio’s organiseren op zaterdag 10 oktober het Utrechts Winter Bierfest Zuilen. Het bier zal bruisen uit 24 bierzuilen.

Lees verder bij de bron → DeStadUtrecht.nl (donderdag 8 december 2016)

Een eigen biertje voor Meierijstad

Meierijstad krijgt een eigen biertje en tijdens het 1 Ander Festival wordt een speciaal project gestart om vluchtelingen en inwoners van Meierijstad kennis met elkaar te laten maken. De 24ste en laatste Politieke Jongerendag in Schijndel liet gisteren zien dat jongeren creatief zijn én kunnen lobbyen.

Lees verder bij de bron → MooiSchijndel.nl (donderdag 8 december 2016)

Volkshotel maakt biertje van regenwater (video)

Het Volkshotel aan de Wibautstraat heeft in samenwerking met brouwerij De Prael een bier gebrouwen van opgevangen regenwater. Woensdag 14 december wordt het biertje gepresenteerd.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (donderdag 8 december 2016)

Trappist en abdijbieren proeverij

Op de kloosters en abdijen over heel de wereld leven de monniken. Mensen die hun leven in het teken hebben gesteld van het geloof. Een dag bestaat voor een monnik uit bidden slapen en werken. Dat werk gebeurt op het klooster.

Lees verder bij de bron → De Toren (donderdag 8 december 2016)

Bierliefhebbers omgeving Beuningen opgelet!

Tijdens de winterweek organiseren wij op donderdag 15 december, in samenwerking met Jopen bier, een speciaalbier avond!

Lees verder bij de bron → Beuningen Magazine (woensdag 7 december 2016)

Nieuwe horecazaak in Breda: zelf je bier tappen bij Beers & Barrels

Met Beers & Barrels is er nu ook een horecazaak gevonden voor het Brouwhuis in Breda.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (woensdag 7 december 2016)

Beers & Barrels opent vestiging in Breda

Het Utrechtse concept Beers & Barrels gaat uitbreiden naar het zuiden. In maart 2017 opent Beers & Barrels namelijk een vestiging in de Drie Hoefijzers in Breda, een voormalige bierbrouwerij die bestaan heeft van 1538 tot en met 2004.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (woensdag 7 december 2016)

Nieuw Bommels biertje: 'Windkracht 6'

Ambachtelijke brouwer Sil Stranders-Geluk van Bommelaar Bier heeft samen met Koert van Geffen van maalderij In Stormen Sterk een nieuw biertje ontwikkeld: het 4-granenbier 'Windkracht 6'.

Lees verder bij de bron → Het Kontakt (woensdag 7 december 2016)

Heineken verhoogt pilsprijzen 2017 fors

Bierbrouwer Heineken gooit de prijzen van haar bier per 9 januari 2017 flink omhoog. Nadat vorig jaar de merken gemiddeld met zo’n 2,6 procent stegen, gaan de prijzen komend jaar met zo’n 3,7 procent omhoog. De sterkste stijging in drie jaar. Door de beperkte stijgingen bij de concurrenten is Amstel voor het eerst in drie jaar duurder dan Jupiler en is het verschil tussen Brand en Hertog Jan nog minimaal.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 7 december 2016)

Heineken lanceert alcoholvrij bier Heineken 0.0

Heineken gaat alcoholvrij. De Nederlandse brouwer lanceert volgend voorjaar Heineken 0.0. Eerst in Nederland, daarna volgt de de rest van de wereld.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (woensdag 7 december 2016)

Winnaars Lekkerste Huisbier van NL bekend

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016. De 6-koppige jury proefde maandag 5 december alle ingezonden brouwsels in de Jopenkerk in Haarlem.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 6 december 2016)

Lekkerste Huisbier 2016 in Jopenkerk (foto's)

Gistermiddag proefde de 6-koppige jury van de Entree-verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland in de Jopenkerk in Haarlem alle ingezonden brouwsels.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 6 december 2016)

Nieuw Belgisch bierfestival in Utrecht: Fier op ons Bier

In het laatste weekend van januari tovert de Janskerk – ja, die kerk op het Janskerkhof – om tot bierkerk. Tijdens de allereerste editie van Fier op ons Bier proef je er verschillende Belgische bieren. Dus zet 27 en 28 januari alvast in de agenda!

Lees verder bij de bron → Indebuurt.nl (Utrecht) (dinsdag 6 december 2016)

AB InBev zuinig met prijsstijging 2017: gemiddeld 1 procent

Bierbrouwer AB InBev voert per 1 januari 2017 opnieuw prijsstijgingen door. Voor haar pilsners Hertog Jan, Jupiler en Dommelsch zijn de stijgingen een stuk minder dan voorgaande jaren, gemiddeld zo’n 1 procent.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 6 december 2016)

Brouwerij/tapperij Jongens van De Wit geopend

Zondag 3 december 2016 was het de generale voor de Jongens van De Wit.

Lees verder bij de bron → Bastion-Oranje (maandag 5 december 2016)

Bavaria en groenteverwerker delen afvalwater met boeren

Bierbrouwerij Bavaria en de Belgische groenteverwerker Ardo nemen deel aan een project om industrieel gezuiverd afvalwater beschikbaar te stellen op de akkers van land- en tuinbouwers in de buurt van de bedrijven.

Lees verder bij de bron → Duurzaambedrijfsleven.nl (maandag 5 december 2016)

Nieuwe topman voor bierbrouwerij Palm

De Belgische speciaalbierbrouwer Palm Belgian Craft Brewers, bekend van merken als Palm en Rodenbach, krijgt een nieuwe topman. Dat heeft de brouwer, die eerder dit jaar werd ingelijfd door het Nederlandse Bavaria, maandag naar buiten gebracht.

Lees verder bij de bron → ED.nl (maandag 5 december 2016)

Proeven #lekkerstehuisbier gestart

Vandaag proeft de 6-koppige jury van de Entree-verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland in de Jopenkerk in Haarlem alle ingezonden brouwsels.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 5 december 2016)

Oisterwijkse Stoommachine blij met bierbrouwer

Bas de Witte, voorzitter van de Stichting Stoommachine Oisterwijk, is blij met de komst van een ambachtelijke bierbrouwerij op de KVL, in het voormalige ketelhuis. De brouwerij wordt de nieuwe bestemming van het Ketelhuis na het vertrek van de huidige evenementenlocatie Leerfabriek Oisterwijk.

Lees verder bij de bron → Oisterwijk Nieuws (maandag 5 december 2016)

Wageningers mogen meedenken over evoluerend bier

Alle Wageningers kunnen binnenkort bijdragen aan het brouwen van het lekkerste biertje van de stad.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (zondag 4 december 2016)

Brabantsche Stoombierbrouwerij in Oisterwijk

Een ambachtelijke bierbrouwerij met een puur Brabantse uitstraling. Dat wordt de nieuwe bestemming van het Ketelhuis op het KVL-terrein na het vertrek van de huidige evenementenlocatie Leerfabriek Oisterwijk. Althans als het aan Oisterwijker Roger ter Horst (48) en Tilburger Marco Faber (49) ligt. De ondernemers willen het Ketelhuis ombouwen tot de 'Brabantsche Stoombierbrouwerij'.

Lees verder bij de bron → inOisterwijk.nl (zondag 4 december 2016)

Nijmegenaren winnen Bier Battle

Has van Goethem en Ivo Thijssen uit Nijmegen hebben de Bier Battle gewonnen. Zij mogen zich nu de grootste bierkenners van Oost-Nederland noemen.

Lees verder bij de bron → N1 (zondag 4 december 2016)

'Westlander verdient een eigen streekbier'

Met de steeds populairder wordende speciaalbieren en de biercultuur van Westland, kwam Sven Boers op het idee om een bier vóór en dóór Westlanders te laten maken.

Lees verder bij de bron → AD.nl (zaterdag 3 december 2016)

Pompoenbier uit Zevenbergen wint prijs: 'Tegenhanger van bockbier'

De nog jonge Zevenbergse brouwerij Halve Tamme is deze week winnaar geworden van het jaarlijkse kampioenschap dat het Brouwgilde Breda uitschrijft. Thom Zom en Hans de Looper wonnen met hun 'pumpkin ale' die ze 'Pompoen of Verzuipen' hebben genoemd.

Lees verder bij de bron → BNDeStem.nl (zaterdag 3 december 2016)

Darwin, een (R)Evolutionair bier

Brouwerij Wageningen gaat in samenwerking met de inwoners van Wageningen een nieuw bier ontwikkelen. De brouwerij heeft een basisbier gebrouwen wat Darwin v1.0 heet. Bij ieder glas bier hoort een online invulformulier waarop de Wageninger kan aangeven wat men van het bier vindt en hoe het bier nog lekkerder gemaakt zou kunnen worden.

Lees verder bij de bron → HoogenLaag.nl (zaterdag 3 december 2016)

Halve Tamme wint brouwwedstrijd

De Zevenbergse brouwerij Halve Tamme heeft het jaarlijks kampioenschap van Brouwgilde Breda gewonnen. De brouwers Thom Zom en Hans de Looper zagen hun pumpkin ale bekroond worden. Zij noemen het biertje 'Pompoen of Verzuipen'.

Lees verder bij de bron → RTVN.nl (zaterdag 3 december 2016)

Bondskanselier Merkel naar brouwerij van oud-Boekeloërs

Bondskanselier Angela Merkel heeft toegezegd dinsdag 20 december een bezoek te brengen aan de brouwerij van de Twentse neven Andries en Frans de Groen op het Duitse eiland Rügen.

Lees verder bij de bron → Tubantia (zaterdag 3 december 2016)

Brouwcafé de Molen viert eerste verjaardag

Inmiddels bijna een jaar geleden werd Brouwcafé de Molen in Bodegraven geopend na een ingrijpende verbouwing en met nieuwe eigenaren. Na een fantastisch verlopen eerste jaar is het tijd om een feestje te vieren.

Lees verder bij de bron → bodegraafsnieuwsblad.nl (vrijdag 2 december 2016)

Brouwerij op KVL-terrein in Oisterwijk

Ondernemers Roger ter Horst (48) uit Oisterwijk en Marco Faber (49) uit Tilburg hebben vergevorderde plannen om een ambachtelijke stoombierbrouwerij te starten in het Ketelhuis op het KVL-terrein in Oisterwijk. Daar is nu nog evenementenlocatie De Leerfabriek gevestigd, maar deze gaat hier eind 2016 weg.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 2 december 2016)

Zure meuk

We gaan het hebben over zure meuk, want zo noem ik altijd zelf de bewust zure bieren. Zelf vind ik het niet lekker maar ik zie de vraag steeds meer stijgen. De Amerikanen zeggen zelfs Sour is the new bitter. De interesse in de bittere bieren neemt volgens hen af en men heeft in toenemende mate belangstelling in de zure varianten van het bier.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 2 december 2016)

Korvel kijkt naar biergeschiedenis met lezing en bierproeverij

Theo Cuijpers heeft de rijke biergeschiedenis van Korvel gevangen in een lezing, voor de gelegenheid is een speciaal Korvels winterbier gebrouwen. De lezing en het bier worden gepresenteerd op zondag 11 december in Korvel.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 1 december 2016)

Hans de Jong, bierbrouwer Brouwerij De Monnick uit Monnickendam

"Het is een leerjaar geweest", zegt bierbrouwer Hans de Jong, terwijl hij wegrijdt bij zijn opslag. De hobby begon thuis in een kamertje met wat bruisende flessen en ronkende koelkasten en mondde uit in het zoeken naar serieuze opslag, meer brouwcapaciteit en grotere voorraden hop.

Lees verder bij de bron → groot-waterland.nl (donderdag 1 december 2016)

Foto’s: Gulpener Brouwlokaal officieel geopend

Gulpener opent donderdag 1 december haar gloednieuwe BrouwLokaal voor het publiek. In de voormalige werkplaats bij de brouwerij biedt de Limburgse brouwer een scala aan biergerelateerde activiteiten: van een microbrouwerij tot een horecagelegenheid en van een bierkelder tot een smaakbibliotheek.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (donderdag 1 december 2016)

Zelf bier brouwen bij Proeflokaal België (audio)

Altijd al de droom gehad een eigen brouwerij te beginnen? Bierbrouwen is lastiger dan je denkt. Woensdagavond was er bij Proeflokaal België in Enschede een workshop bierbrouwen.

Lees verder bij de bron → Tubantia (donderdag 1 december 2016)

Gulpener opent deuren van BrouwLokaal: beleving en kenniscentrum

Vandaag opent de Gulpener Bierbrouwerij de deuren van het BrouwLokaal, het huis van De Vrije Brouwer. Vier jaar geleden zijn de eerste ideeën rondom een bierbelevings- en kenniscentrum ontstaan bij directeur Jan-Paul Rutten. Vandaag komt deze lang gekoesterde droom uit op de plek waar de brouwerij in 1825 is ontstaan.

Lees verder bij de bron → Wij Limburg (donderdag 1 december 2016)

Nederlands biernieuws » 2016 • 12

Online sinds 2 augustus 2016
nederlandsbiernieuws.nl
nederlandsbiernieuws@brabantsbier.eu

Meer biernieuws via deze links:
Nederlands biernieuws » 2016.11
Brabantsbier.eu » Noordbrabants biernieuws
Nederlandse Brouwers » Nieuws
Belgischbier.eu » Biernieuws
Bierflash.be » Actueel biernieuws

Bierliteratuur

Bierliteratuur Nederland (pdf)
Bierliteratuur Noord-Brabant (pdf)
Bierliteratuur België (pdf)

Wacho's BierBrief

Den BierBrief downloaden
Downloaden (pdf)

Wacho's BierBrief verschijnt wekelijks en is rijkelijk gevuld met Belgisch en Nederlands biernieuws. Hier te downloaden of iedere week in uw mailbox. Stuur een naar Freddy (Wacho) Debels.
Alle verschenen Bierbrieven zijn ook via Belgischbier.eu en Forum Belgian Beer Board te lezen.

Zoeken

Search engine powered by FreeFind.

Met dank aan: Freddy (Wacho) Debels (), John Klijnholstz, William Roelens () en Eugène Straver voor het toesturen van artikelen.

www.cambrinus.nl

deds.nl

Download Firefox - Gratis webbrowser      Een snelle, veilige, makkelijk te gebruiken browser