Kasper van Kooten en Patrick Stoof in 'Leven in de Brouwerij' op zoek naar het geheim achter het lekkerste bier

Van blond tot donker en van IPA tot Stout. Er bestaan talrijke verschillende bieren met ieder hun eigen authentieke smaak. Maar wat maakt een biertje perfect? Bierliefhebber Patrick Stoof neemt vriend Kasper van Kooten in het AVROTROS-programma Leven in de Brouwerij, vanaf maandag 30 januari, mee in zijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag. In hun busje reizen de heren door het land en doen zij inspiratie op bij de top van de Nederlandse bierbrouwers. Weten de drinkbroeders uiteindelijk zelf het perfecte bier te brouwen? Hun eigen Leven in de Brouwerij-bier?

Leven in de Brouwerij - Fotocredits: No Candy
Leven in de Brouwerij - Fotocredits: No Candy

België staat van oudsher bekend als hét bierland van de wereld, maar Nederland doet daar allang niet meer voor onder. Bier is hot: de brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. De tocht van jeugdvrienden Kasper en Patrick brengt hen langs eeuwenoude familiebedrijven, creatieve start-ups en enthousiaste thuisbrouwers. Allen met één gemeende deler: de liefde voor bier. Welke mout gebruik je? Laat je de gerstekorrels branden of roosteren? En onder welke temperatuur laat je het bier gisten? De brouwers vertellen met passie over hun bier, de geschiedenis van hun brouwerij en het geheim van hun brouwproces. Kasper en Patrick proeven er op los en recenseren de bieren van de brouwers. Ondertussen maken zij ijverig aantekeningen, want uiteindelijk gaan ook zij de uitdaging aan: het brouwen van hun eigen bier. De brouwers verzamelen zich op het eind van de reeks voor de ultieme eindproef: hebben Kasper en Patrick het ultieme bier weten te brouwen?

Programmagegevens:
Televisie
Leven in de Brouwerij
Vanaf 30 januari
20.25 uur - NPO 2

Bierprogramma 'Leven in de Brouwerij' nog geen tv-hit

De zoektocht van acteurs Kasper van Kooten en Patrick Stoof naar het perfecte biertje op NPO 2 heeft maandagavond zo'n 329.000 televisiekijkers geboeid. De eerste aflevering van Leven in de Brouwerij trok daarmee te weinig mensen om de kijkcijfer top 25 te halen, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (dinsdag 31 januari 2017)

Dit unieke biertje van La Trappe moet je een keer geproefd hebben

De Waag heeft een uniek vat van het La Trappe Oak Aged ‒ Batch 25 bier kunnen bemachtigen. En ja, dat moet je één keer in je leven hebben gedronken.

Lees verder bij de bron → indebuurt Delft (dinsdag 31 januari 2017)

Inschrijving Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds geopend

Bierbrouwer Grolsch heeft de inschrijving voor het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds 2017 opengesteld. Initiatieven die bijdragen aan de sociale en economische groei in de regio Twente en de Achterhoek kunnen zich tot en met 31 maart 2017 aanmelden. Ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid, karakter en meesterschap zijn de criteria waarop de initiatieven worden beoordeeld.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 31 januari 2017)

Een beetje knullig was het toneelstukje van Leven in de Brouwerij wel

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Leven In De Brouwerij.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (dinsdag 31 januari 2017)

Tien Groninger bierbrouwers, één biertje: d'Olle Grieze

De zevende editie van het Bierfestival Groningen zit er aan te komen. In april vindt het evenement plaats in de Martinikerk in de stad. Traditioneel wordt daar een biertje gepresenteerd dat door samenwerkende Groninger brouwers is gemaakt. Dinsdagmorgen staken zij de koppen bij elkaar in de brouwerij van Bax in de stad.

Lees verder bij de bron → RTV Noord (dinsdag 31 januari 2017)

Interview: Patrick Stoof en Kasper van Kooten (Leven in de brouwerij)

Patrick Stoof en Kasper van Kooten doken in de nieuwe, dynamische wereld van de kleine Nederlandse bierbrouwers. Een gesprek over bier en bierverhalen, in brouwerij De Prael in Amsterdam.

Lees verder bij de bron → de Lagarde by VaraGids (maandag 30 januari 2017)

Bierdrinkers NPO vrezen niet voor anti-alcohollobby

Terwijl de kijker nog aan het bekomen is van de croissantaflevering van de nieuwe NPO-serie over brood, begint de publieke omroep vanavond met een tv-reeks over bier. Dat onderwerp ligt iets gevoeliger, omdat anti-alcohollobbyisten regelmatig ten strijde trekken tegen alcohol op tv. Toch zijn Leven in de Brouwerij-presentatoren Kasper van Kooten en Patrick Stoof daar niet al te bang voor. "Wij hebben vooral aandacht voor het ambacht en verheerlijken niet het gebruik van alcohol", zegt Stoof.

Lees verder bij de bron → Mediacourant.nl (maandag 30 januari 2017)

Biermerk Nieuwedieper bij tien beste nieuwe bieren ter wereld

Het biermerk Tommie Sjef Wild Ales van de Helderse brouwer Tommie Sjef Koenen (22) hoort volgens de gerenommeerde bierwebsite RateBeer bij de beste tien nieuwe bieren wereldwijd. Het biermerk staat op plaats acht.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (maandag 30 januari 2017)

23-jarige Tommie in top 10 beste nieuwe bierbrouwers ter wereld

Hij begon in de schuur van zijn ouders en behoort nu al tot de crème de la crème van de bierbrouwers. De Nederlandse Tommie verovert de wereld met zijn Tommie Sjef Wild Ales.

Lees verder bij de bron → rtlz.nl (maandag 30 januari 2017)

Patrick Stoof over Leven in de Brouwerij

Nederland telt zo'n zeshonderd soorten speciaalbier. In het nieuwe programma Leven in de brouwerij ontdekken Patrick Stoof en Kasper van Kooten die verborgen brouwerswereld én maken ze hun eigen bier.

Lees verder bij de bron → Televizier (maandag 30 januari 2017)

Bier, overal bier!

In Nederland duiken er steeds vaker duurzame bierbrouwers op. Sommige van deze brouwers zijn wel héél creatief bezig...

Lees verder bij de bron → Vara (maandag 30 januari 2017)

6e bierfestival in Café Aad de Wolf druk bezocht

Een gezellige drukte vanmiddag bij Café Aad de Wolf aan de Koemarkt. Zeven brouwerijen waren aanwezig om hun eigen bieren aan de bezoekers te presenteren. De nadruk van deze middag lag op de speciaal bieren van de brouwers. Een succes want gemiddeld waren er steeds rond de 250 bezoekers aanwezig.

Lees verder bij de bron → Regio Purmerend (zondag 29 januari 2017)

De Prael opent brouwerij en proeflokaal in de Houthavens

Er is zoveel vraag naar het bier van De Prael, dat de brouwerij binnenkort een nieuwe vestiging krijgt in de Houthavens.

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 27 januari 2017)

Tilburgse LOC Brewery brouwt Koningsdag-bier met 'oranje smaakje'

The Royal zo heet het eerste voor het koningsbezoek gebrouwen bier in Tilburg. Sinaasappelen zorgen voor het 'oranje smaakje'.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (vrijdag 27 januari 2017)

Craftbier Paneldiscussie met oa. Brooklyn Brewery, Heineken, Jopen en Oedipus

Speciaalbiergroothandel Bier&Co organiseert donderdag 16 februari een paneldiscussie met internationaal gerenommeerde brouwers van craftbier. Het thema voor het panel is 'The Craft Beer Revolution (In Holland)' en vindt plaats in het proeflokaal van Jopen Brouwerij in Waarderpolder, Haarlem. Naast diverse Nederlandse craftbeerbrouwerijen zullen ook Heineken en de Brooklyn Brewery aanwezig zijn.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 27 januari 2017)

Brouwerij De Prael naar West

Bierbrouwerij De Prael begint in West een tweede vestiging. De sociale onderneming exploiteert nu een ambachtelijke brouwerij, winkel en proeflokaal in het centrum op de Oudezijds Voorburgwal. Daar werken onder meer mensen met een psychiatrische achtergrond.

Lees verder bij de bron → De Westkrant (vrijdag 27 januari 2017)

Nieuw biertje bij Bier&Spijs in 't Ponkje

Zaterdag 21 januari jl. vond in het recentelijk verbouwde proeflokaal van Restaurant 't Ponkje de jaarlijkse Bier&Spijsavond plaats. Bij Bier&Spijs wordt gezocht naar de beste combinatie van bier met de juiste spijs daarbij.

Lees verder bij de bron → Woudsend Online (vrijdag 27 januari 2017)

Proef met unieke zelfbedieningstap in Bergen op Zoom en Breda (video)

De beste ideeën worden geboren in de kroeg, zo blijkt maar weer eens. Remco Snoeren (21) uit Oosterhout en zijn studievriend annex zakenpartner Ivy Kithom (20) uit Dordrecht hopen in ieder geval de (horeca)markt te gaan veroveren met hun SimpleTap: een mobiele bar waaraan iedereen zelf een perfect glaasje bier kan tappen, met een volledig geautomatiseerd besteld- en afrekensysteem.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (donderdag 26 januari 2017)

De Wet: Prijsverhoging pils niet zomaar pikken

Ook dit jaar trakteren brouwers de horeca weer op een hogere pilsprijs. Hier lijkt weinig tegen te doen. Toch ziet advocaat Bas Loijmans van Meester Advocaten mogelijkheden voor ondernemers om zich hiertegen te wapenen.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (donderdag 26 januari 2017)

Kompaan opent eigen brouwerij zaterdag en komt met bier-leger

Op zaterdag 28 januari om 19.00 uur proosten de bierbrouwers van Kompaan met iedereen die dat wil op de opening van hun eigen brouwerij aan de Saturnusstraat 55. In de nieuwe brouwerij kan 33.000 liter per week worden gebrouwen. "Alles dat te maken heeft met bier van a tot z onder één dak: dat is tof", zegt Jeroen van Ditmarsch, die samen met Jasper Langbroek Kompaan heeft opgezet.

Lees verder bij de bron → De Posthoorn (donderdag 26 januari 2017)

7 Minuten 2017: De stadsbrouwerij van Dordrecht

De opmars van de regionale biertjes. De stadsbrouwerij van Dordrecht.

Lees verder bij de bron → RTV Rijnmond (donderdag 26 januari 2017)

Sallandse brouwerij waarschijnlijk in maart weg uit Raalte

De Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte zal in de loop van maart naar het Twentse Albergen vertrekken. Recentelijk verleende de gemeente Tubbergen al de benodigde omgevingsvergunning maar tot medio februari kunnen officieel nog bezwaarschriften worden ingediend.

Lees verder bij de bron → SallandCentraal (donderdag 26 januari 2017)

Brouwerij De Witte Leeuw viert lustrum met Jubileeuw-bier

Een bierproeverij, gecombineerd met biologisch vlees of kaas. Rowan Huigen van Brouwerij De Witte Leeuw heeft zaterdag en zondag een feestje bij café The Livingroom in Zwolle.

Lees verder bij de bron → De Stentor (donderdag 26 januari 2017)

'Verborgen pareltje' in Gildehaus

Oud-Oldenzaler Chris Aarsen brouwt al tien jaar in zijn bierbrouwerij in Gildehaus. Dat doet hij onder de naam Dirk Dennemann. In zekere zin wordt in de brouwerij geschiedenis geschreven.

Lees verder bij de bron → Tubantia (donderdag 26 januari 2017)

Bierbrouwerij Kompaan zaterdag feestelijk heropend

De vraag naar het bier van de Haagse bierbrouwer Kompaan is groot en neemt alleen maar toe. Al lange tijd kan de brouwerij aan de Saturnusstraat de vraag niet meer aan waardoor er gebruik gemaakt moest worden van andere brouwerijen. Daarom heeft de brouwerij uitgebreid. "Wij huurden ruimtes bij andere brouwerijen maar dat werd voor logistiek heel lastig. Daarom zijn we in 2015 gestart met de uitbreiding de brouwerij aan de Saturnusstraat", zegt Jasper Langbroek, brouwer van Kompaan. Zaterdag 28 januari wordt de brouwerij feestelijk heropend.

Lees verder bij de bron → Den Haag FM (woensdag 25 januari 2017)

Horeca kan leren van CRAFT-congres

CRAFT (voorheen Klein Brouwerij Collectief) organiseerde op 24 januari in Amersfoort de eerste Dutch Craftbeer Conference. Met 250 bezoekers en een hoogwaardig programma was het evenement geslaagd. De conclusie: "Craft beer is here to stay". Wat betekent dat voor de horeca?

www.nlbier.nl

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (woensdag 25 januari 2017)

Lezing en proeverij: De bierrevolutie

Op zaterdag 4 februari geven Jan Willem Kaldenbach en Edo Dijksterhuis een lezing over hun net verschenen boek De bierrevolutie bij Dekker v.d. Vegt.

Lees verder bij de bron → Nijmegenleeft.nl (woensdag 25 januari 2017)

7 Minuten 2017: De Brielsche brouwers

De opmars van de regionale biertjes. De Brielsche brouwers.

Lees verder bij de bron → RTV Rijnmond (woensdag 25 januari 2017)

Inschrijving Dutch Beer Challenge open

Op woensdag 22 maart 2017 vindt de 3e editie van de Dutch Beer Challenge plaats. Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving is sinds maandag 23 januari geopend.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 24 januari 2017)

Bierliefhebbers verzamelen zich in Scheltema

In Scheltema in Leiden komen zondag bierliefhebber bijeen voor het tweede Winterbierfestival. Tijdens het Winterbierfestival Leiden in Scheltema zullen een aantal kleine Nederlandse brouwers zich presenteren met diverse winterse bieren.

Lees verder bij de bron → Leiden.tv (dinsdag 24 januari 2017)

Tv-show 'Leven in de Brouwerij' op zoek naar perfecte bier

In het televisieprogramma Leven in de Brouwerij gaat presentator Kasper van Kooten, samen met vriend en bierliefhebber Patrick Stoof op zoek naar het perfecte bier. Vanaf maandag 30 januari is de reis door heel Nederland, langs diverse brouwerijen te volgens bij de Avro-Tros op NPO 2.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 24 januari 2017)

7 Minuten 2017: De Vulcaan uit Vlaardingen

De opmars van de regionale biertjes. De Vulcaan uit Vlaardingen.

Lees verder bij de bron → RTV Rijnmond (dinsdag 24 januari 2017)

Waar komt Heineken spatie Brouwerij eigenlijk vandaan? (video)

Ooit wel eens stilgestaan bij het iets te grote gat tussen de woorden Heineken en Brouwerij op de Stadhouderskade? Of waarom de belettering op bruggen in de stad zo 'Amsterdams' aandoet? Waarschijnlijk niet. Typograaf Bas Jacobs deed dat wel. Zijn ontdekkingen bundelde hij in een speciale toeristengids.

Lees verder bij de bron → AT5 (maandag 23 januari 2017)

A Fish Named Fred brouwt iets speciaals

Op de Modefabriek Amsterdam district hall zal het merk zijn eigen speciaalbier lanceren genaamd Black Tail. Deze collab met de Haarlemse brouwerij 'Jopen' is vertaald in een capsule collection waarbij het Hop plantje als print verwerkt zit in shirts, knits, schoenen en ondergoed. Het hop plantje is onderdeel van het Craftmanship thema binnen de AW17 collectie.

Lees verder bij de bron → FashionUnited (maandag 23 januari 2017)

Amstel introduceert nieuw bier: Ongefilterd

Amstel Ongefilterd

Brouwerij Heineken heeft zondag 22 januari, tijdens de Vrienden van Amstel Live in Amsterdam een nieuw bier van Amstel geïntroduceerd: Ongefilterd. Het nieuwe bier is natuurlijk troebel en is vanaf begin maart in de horeca verkrijgbaar.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 23 januari 2017)

De Pelgrim-brouwer: 'Bier moet goed doordrinkbaar zijn' (video)

Mijn biertjes moeten goed doordrinkbaar zijn, zegt Eric van der Lugt, brouwer van De Pelgrim in Rotterdam-Delfshaven. "Het is wel fijn als je er drie glazen van wilt drinken. Ik zorg dan ook dat mijn bieren niet over-the-top zijn. Anders gaat het tegenstaan."


De opmars van de regionale biertjes. De oudste brouwerij van de regio: De Pelgrim in Rotterdam Delfshaven. | RTV Rijnmond

Lees verder bij de bron → RTV Rijnmond (maandag 23 januari 2017)

Vlaardings bier morgen bij TV Rijnmond

Tv Rijnmond zendt van maandag tot en met donderdag het programma "7 minuten" uit, elk uur direct na het nieuws. Deze week trekt de cameraploeg erop uit om regionale of lokale bierbrouwers te bezoeken.

Lees verder bij de bron → Vlaardingen24 (maandag 23 januari 2017)

Proeverij Bier en Kaas

Het thema voor deze bijzondere proeverij is Bier en kaas. Biersommelier Eddy van der Ploeg matched 6 bieren met 6 kazen van kaashandel de Brink. Kaashandel de Brink is al 6 keer uitgeroepen tot "Beste kaashandel van Nederland".

Lees verder bij de bron → Deventer Post (zondag 22 januari 2017)

De nieuwe brouwerij is klaar: Kompaan geeft een feestje

Haagse brouwers Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek geven op zaterdag 28 januari een feestje, want de bouw van hun eigen brouwerij Kompaan op de Binckhorst is afgerond.

Lees verder bij de bron → AD.nl (zaterdag 21 januari 2017)

Eerste Winterbiertiendaagse in Heiloo en Limmen

Speciaalbier is hot. Er worden steeds meer evenementen rondom deze veelzijdige drank georganiseerd. Lokaal/regionaal zijn Bokkentochten en Bockbierfestivals het meest bekend, maar dat de winter ons ook een hoop te bieden heeft mag onder de aandacht gebracht worden! Deze veelal hoger in alcohol en met kruiden verrijkte bieren zijn hartverwarmend, smaakvol en zeer de moeite om eens rustig voor te gaan zitten.

Lees verder bij de bron → Alkmaarsdagblad.nl (vrijdag 20 januari 2017)

Nieuwe gist voor beter bier

In het lab van Kevin Verstrepen ontstaan bieren met onweerstaanbare aroma’s. De biertechnoloog kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. Liefhebbers kunnen zich al v­er- lekkeren op een uitzonderlijk glas gerstenat.

Lees verder bij de bron → Eos Wetenschap (donderdag 19 januari 2017)

Uittip: dit weekend 5 speciaalbieren proeven in Delft

Zin om dit weekend wat winterse speciaalbieren te drinken en bij te praten met vrienden? Doe dan zaterdag mee met de Winterbiertocht bij 5 cafés in Delft.

Lees verder bij de bron → indebuurt Delft (donderdag 19 januari 2017)

Lancering bier met chocoladesmaak: Tony's Chocolate Milkstout

Tony's Chocolate Milkstout, het bier dat tot stand kwam door de samenwerking tussen Tony's Chocolonely samen met brouwerij De Prael in Amsterdam, is sinds begin dit jaar als 'Bier van het Moment' van de tap bij verschillende horecazaken in Nederland verkrijgbaar.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (donderdag 19 januari 2017)

Proeflokaal brouwerij Stein zwaar beschadigd door brand (video)

Het proeflokaal van bierbrouwerij De Fontein in Stein is dinsdagavond zwaar beschadigd geraakt door een brand.

Lees verder bij de bron → 1Limburg (woensdag 18 januari 2017)

Nieuwe brouwerij in Zevenbergen: Brood

Een paar jaar nadat Thom Zom en Hans de Loper begonnen met hun brouwerij Halve Tamme krijgt Zevenbergen binnenkort een tweede brouwhuis.
Kastelein Peter van de Wiel van café De Bakkerij en Fred Farla willen in de Kerkstraat brouwerij Brood beginnen. Ze beginnen in de loods in de Kerkstraat die bij Zuidhaven 53 hoort. De procedure bij de gemeente Moerdijk loopt.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (woensdag 18 januari 2017)

Inschrijving dutch beer challenge bijna open

www.dutchbeerchallenge.nl

Op woensdag 22 maart 2017 vindt de 3e editie van de Dutch Beer Challenge plaats. Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving gaat 23 januari 2017 open.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (woensdag 18 januari 2017)

Brouwerij Hoop wint 'Duurzaan Award 2016'

Bierbrouwerij Hoop heeft dit weekend de 'Duurzaan award 2016' gewonnen. Deze award wordt uitgereikt door het Zaanse ondernemers netwerk. Naast Hoop waren er nog negen andere Zaanse bedrijven die kans hadden op deze duurzame prijs. De Hoop bestaat, naast een brouwerij, uit een restaurant, een proeflokaal en een winkel. Eigenaar Paul Riteco ziet de prijs als een kroon op zijn ambachtelijke biermerk en brouwerij.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 18 januari 2017)

Derde editie Dutch Beer Challenge op 22 maart in Rotterdam

De derde editie van de Dutch Beer Challenge vindt woensdag 22 maart plaats in Rotterdam. Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd om met één of meer bieren deel te nemen aan de bierwedstrijd.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 18 januari 2017)

Horecaduo lanceert cocktail op basis van bier: de hoptail

Wordt het een biertje of een cocktail? Liefhebbers van alcoholische versnaperingen hoeven daarover straks niet meer na te denken. De nog te openen Bierboutique aan de Witte de Withstraat in Rotterdam gaat als eerste in ons land 'hoptails' serveren.

Lees verder bij de bron → AD.nl (woensdag 18 januari 2017)

Nijenburg in Heiloo heeft nu ook zijn bier

De Historische Vereniging Oud Heiloo verleende op zaterdag 14 januari haar medewerking aan de presentatie van een nieuw bier met de naam "Grand Cru Nijenburg".

Lees verder bij de bron → HeilooPlus (dinsdag 17 januari 2017)

Snollebolleke-bier: lekker rond en blond

'Het komt in een prachtige verpakking, mooi rond en zeer aansprekend... en dan heb ik het niet alleen over het nieuwe Oosterhoutse biertje!' Burgemeester Huisman kreeg de lachers op zijn hand toen hij uit handen van een licht-zoete blondine het eerste exemplaar van Het Wosterhouts Snollebolleke kreeg.

Lees verder bij de bron → Het Kanton (dinsdag 17 januari 2017)

Gulpener start eerste van vier collaborations met Uiltje

Uiltje Brewing Company is de eerst van vier craftbrouwers met wie Gulpener in 2017 een collaboration-bier uitbrengt. Het resultaat van deze eerste samenwerking is de Jolly Roger.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 17 januari 2017)

Brouwerij Hoop: Gewoon door met duurzaam ondernemen

Brouwerij Hoop is winnaar geworden van de Zaanse Duurzaam Award 2016, uitgereikt door het overkoepelende Zaanse Ondernemers Netwerk (ZON). De nog jonge brouwerij, maar met jarenlange ervaring in brouwen en smaakontwikkeling, krijgt de prijs mede voor zijn inspanning in duurzame energie.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (dinsdag 17 januari 2017)

Culinair Biercollege

Bier is hip! Maar waarom zijn we het eigenlijk ooit gaan drinken? En hoe werkt zo’n brouwproces nou precies? Of welk biertype serveer je nu het best bij een bepaald gerecht? Op donderdag 2 februari krijgt u antwoord op al deze vragen tijdens het lekkerste en gezelligste college ooit: het Culinaire Biercollege!

Lees verder bij de bron → RijssensNieuws.nl (dinsdag 17 januari 2017)

Wassenaarse Bierbrouwer Valt Wederom In De Prijzen

De kleinschalige bierbrouwerij Crooked Spider uit Wassenaar heeft op 15 januari jl. alweer een 1e prijs in de wacht gesleept. Nadat de bieren California Gold en Blonde d'été in respectievelijk 2015 en 2016 waren uitgekozen tot het beste zomerbier van Zuid-Holland, is nu de zwaardere telg, R.I.B.A.C.S., bovenaan geëindigd in de verkiezing tot het beste winterbier.

Lees verder bij de bron → Wassenaarders.nl (dinsdag 17 januari 2017)

Brouwerij Praght gaat zelfstandig verder, voorlopig vanaf de Wisentweg

Brouwerij Praght en zorginstelling Triade hebben besloten dat de bierbrouwer vanaf vandaag (16 januari) zelfstandig verder gaat. Maurice Bouma wordt de nieuwe eigenaar van Praght. Tot er iets anders is gevonden blijft zijn bedrijf gevestigd in het huidige pand bij de Dorpsboerderij aan de Wisentweg in Dronten.

Lees verder bij de bron → DeDrontenaar.nl (maandag 16 januari 2017)

Bierboutique Rotterdam bijna open

Wie van speciaalbier houdt, kan vanaf begin februari zijn hart ophalen op de Witte de Witstraat. Hier opent namelijk de eerste Bierboutique de deuren in het voormalig pand van Jaffa 2. Eigenaren Iris Wulffraat en Jan Wouters, van het op steenworp afstand liggende eetcafé Opa, zagen in dit 18-eeuwse pand met prachtige gevel hun kans voor een tweede nieuwe stap: een Bierboutique.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 16 januari 2017)

Bierboutique voor Rotterdam

Volgende maand opent Bierboutique aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Bierboutique opent in het voormalige pand van Jaffa 2 en is van dezelfde eigenaren als Eetcafé Opa: Iris Wulffraat en Jan Wouters.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 16 januari 2017)

'Ons bier van regenwater is een manier om een verhaal te vertellen'

Het idee kwam tot hem toen hij aan het experimenteren was met bierbrouwen terwijl het regende. Bij het brouwen van bier is veel water nodig. "Waarom kan dat niet van regenwater?", dacht Joris Hoebe.

Lees verder bij de bron → nu.nl (maandag 16 januari 2017)

Bierliefhebbers kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit bij Bierfestival Gerst Valkenswaard

Niet meteen doorslikken maar even in de mond houden totdat het koolzuur is verdwenen. Het speciale glas, smal aan de onderkant, houdt de schuimkraag ‒ en daarmee het aroma beter vast. Hogere bierkunde werd er gisteren bedreven in café De Bel in Valkenswaard, waar de echte fijnproevers van speciaalbier bijeenkwamen voor het Bierfestival Gerst.

Lees verder bij de bron → ED.nl (zondag 15 januari 2017)

Bedrijven en Dokkumer Biergilde: proeflokaal op Diepswal

Diverse Dokkumer ondernemers hebben hun steun toegezegd aan het plan van de stichting Dokkumer Biergilde om een proeflokaal te realiseren aan de Diepswal in Dokkum.

Lees verder bij de bron → In Dokkum (zaterdag 14 januari 2017)

Presentatie in de Joriskerk over Amersfoort als middeleeuwse bierstad met proeverij hoppenbier

Brouwen aan de Eem
Brouwen aan de Eem verschijnt op
21 januari 2017 bij Uitgeverij Verloren

Deze week is het boek Brouwen aan de Eem verschenen van historicus Leen Alberts. Op zaterdagavond 21 januari wordt het boek gepresenteerd in de Joriskerk op de Hof. Er wordt een presentatie gegeven over Amersfoort als middeleeuwse bierstad.

Lees verder bij de bron → DeStadAmersfoort.nl (zaterdag 14 januari 2017)

Dit worden de biertrends voor 2017

Al jaren stijgt de consumptie van bier in Nederland. In 2016 dronk bijna 50% van de Nederlanders maandelijks een biertje (bron: Nationaal bieronderzoek 2016). Tijd om eens te kijken wat deze dorstlesser het komende jaar voor ons in petto heeft. Thomas Wijns zet de vijf belangrijkste trends op een rij.

Lees verder bij de bron → De RestaurantKrant (vrijdag 13 januari 2017)

On-demand brouwer InBier wil grote speler in Europa worden

Bij InBier in Sittard kunnen grote brouwers én hobbyisten vanaf volgende week hun eigen bier laten brouwen. Het bedrijf wil als 'dienstverlener in de bierindustrie' tot de grootste brouwerijen van Europa gaan behoren.

Lees verder bij de bron → rtlz.nl (vrijdag 13 januari 2017)

Graafs herinneringsbier 'De Stuw' is niet aan te slepen

'Ed Linnenbank brouwt herinneringsbier De Stuw', zo kopte Arenalokaal.nl dinsdagmiddag. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend bij de sympathieke Graafse bierbrouwer. Niet alleen regionale en landelijke media zoals Omroep Brabant en SBS6 Hart van Nederland weten Linnenbank te vinden, ook de belangstelling voor het Graafse speciaalbier zelf overtreft alle verwachtingen. "De eerste 45 liter was in 'no time' uitverkocht, dus daarom heb ik besloten de productie uit te breiden."

Lees verder bij de bron → Arenalokaal.nl (donderdag 12 januari 2017)

Nieuw bier-evenement met Pasen bij Slot Doddendael

BIERFESTIVAL "HOP IN ‘T SLOT" gaat het nieuwe evenement heten. Een geweldig bierfestival voor jong & oud met tal van bierbrouwerijen, muziek, entertainment etc. De boomgaarden van Slot Doddendael worden omgetoverd tot biertuin en over het hele landgoed staan heerlijke speciaalbiertjes op jou te wachten.

Lees verder bij de bron → BeuningenMagazine.nl (donderdag 12 januari 2017)

Nieuwe Vrienden van Amstel pakken pilsje in de kroeg

In café Hoppe, één van de oudste bierlokalen van Amsterdam, heeft woensdag een deel van de line-up van de alweer achttiende edtie van de concertreeks Vrienden van Amstel Live zich aan de pers gepresenteerd. Een greep uit de optredende artiesten in wat inmiddels 'de grootste kroeg van Nederland' heet: Kensington, Mr. Probz, Kenny B, Rob de Nijs, Typhoon, maar ook cabaretière Claudia de Breij.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (donderdag 12 januari 2017)

Anja over 'haar' bierfestival in de Janskerk: "Het moet geen zuipfestijn worden"

Eind van de maand is het zover, dan wordt het allereerste Fier Belgisch Bier festival gehouden in de Janskerk. Op 27 en 28 januari kun je daar wel 88 verschillende Belgische bieren proeven. We spreken met Anja Netto, die ons haarfijn uitlegt wat we van het festival kunnen verwachten.

Lees verder bij de bron → indebuurt Utrecht (donderdag 12 januari 2017)

Horecava 2017 in beeld: De Bierfabriek (foto's)

Voor het tweede jaar op rij is De Bierfabriek aanwezig op de Horecava. Met de bekende boerderijkippetjes van het spit en natuurlijk het eigen bier is de dependance ook dit jaar weer een druk bezochte blikvanger in hal 5.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (donderdag 12 januari 2017)

à Bloc: bier voor fietsers

Er zijn drie dranken die goed samengaan met fietsen: water, koffie en bier. Welk bier dat is, hangt van je smaak af, maar het Nederlandse à Bloc maakt bier speciaal voor fietsers: bicycle beer.

Lees verder bij de bron → Racefietsblog.nl (donderdag 12 januari 2017)

Dokkumer Biergilde wil €35.000,- subsidie

Het college van de gemeente Dongeradeel staat positief tegenover een eenmalige subsidieaanvraag van de stichting Dokkumer Biergilde van €35.000,-. De raadscommissie was donderdagavond eveneens overwegend positief over de plannen, maar wil het onderwerp tijdens de aankomende raadsvergadering van donderdag nogmaals bespreken. Na de subsidietoekenning heeft de pot voor recreatie en toerisme namelijk wel de bodem bereikt.

Lees verder bij de bron → WaldNet Nieuws (donderdag 12 januari 2017)

Bier en kaas in de brouwerij (foto's)

De Stadbrouwerij van Weert kan in het lijstje van 'hotspots' in Weert. Steeds meer mensen hebben de smaak te pakken en komen er een speciaalbiertje proeven. Donderdagavond werd voor het eerst een Cultureel Café georganiseerd. Een mix van verhalen, muziek, kaas en natuurlijk bier.

Lees verder bij de bron → Weertdegekste.nl (donderdag 12 januari 2017)

Burgemeester Huisman mag Snollebolleke als eerste kussen

Brouwerij De Lastige Broertjes (DLB) stelt aankomende zondag met trots hun Worsterhouts Snollebolleke voor aan Burgemeester Stefan Huisman. In café Oud Brabant vindt de lancering plaats van een nieuwer ster aan het Oosterhoutse bierfirmament.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (woensdag 11 januari 2017)

Zelf je eigen biertje brouwen, precies zoals je hem wil

Broodbakmachines en koffiezetapparaten zijn bekend, maar een alles-in-één bierbrouwmachine is nieuw. Met dit apparaat kunnen consumenten door middel van een app op hun smartphone zelf bier brouwen.

Lees verder bij de bron → De Gelderlander (woensdag 11 januari 2017)

Brouwer uit Grave produceert biertje 'De Stuw' (video)

Met zijn eigen huis aan huis brouwerij heeft Ed Linnenbank uit Grave een nieuw biertje gebrouwen met de naam 'De Stuw'. Dit bier verwijst naar het scheepsongeluk bij Grave van 29 december, toen een binnenvaartschip tegen de stuw in de Maas bij Grave botste waardoor een lek ontstond en het waterpeil daalde.

Lees verder bij de bron → Hart van Nederland (woensdag 11 januari 2017)

Dit weekend Nederlandse biertjes proeven bij Lijm en Cultuur

Wat nou gin & tonic? Speciaal bier is helemaal je-van-het. En dat er in Nederland veel lekkers van dit goedje gebrouwen wordt, kan je op zaterdag 14 en zondag 15 januari zelf proeven. 16 brouwers nemen hun biertjes mee naar het Nederlandse Bieren Festival bij Lijm en Cultuur.

Lees verder bij de bron → indebuurt Delft (woensdag 11 januari 2017)

Nieuwjaarsbijeenkomst van PINT/De Witte Os

In de gemeenschappelijke ruimte van seniorencomplex Julianaweg/Kielstraat vond vrijdagavond de speciale PINT/De Witte Os Nieuwjaarsbijeenkomst plaats. Zo’n 30-tal liefhebbers van bieren waren naar deze proefavond van PINT gekomen.

Lees verder bij de bron → Lokaalnieuwsnet Volendam (woensdag 11 januari 2017)

Gezegend bier

Geen idee wat je deze week moet gaan doen? Geen nood, de weektippers slepen je de week door. Deze week: bier in de Stevenskerk.

Lees verder bij de bron → Vox magazine (woensdag 11 januari 2017)

'Van bier werd je namelijk niet ziek'

Even vragen aan | Bierhistorie Delft, een bedrijfje dat bier brouwt en probeert Delft weer op de kaart te zetten als bierstad, bestaat in 2017 tien jaar.

Lees verder bij de bron → AD.nl (dinsdag 10 januari 2017)

Café houdt zure smaak over aan alsmaar stijgende bierprijs: 'Het is bizar'

Café Burgemeester Jansen in Tilburg

Di 10 jan: "Het gaat om de aandeelhouders, er is géén liefde voor het bier." Café-eigenaar Erwin van de Velde van het Tilburgse Burgemeester Jansen neemt geen blad voor de mond: "Het zijn maffia-praktijken."

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (dinsdag 10 januari 2017)

Vijftig banen extra bij Bavaria in Lieshout

Door onder andere fusies met andere brouwerijen is Bavaria wereldwijd flink aan het groeien. Dat leidt nu ook tot extra banen dichtbij huis. Dit jaar maar liefst 50. Het gaat daarbij om mannen en vrouwen aan de lopende band, die de machines bedienen.

Lees verder bij de bron → ED.nl (dinsdag 10 januari 2017)

Horecava Innovation Award voor bier van regenwater

Code Blond van Hemelswater, bier gebrouwen van lokaal, gefilterd regenwater, heeft de Horecava Innovation Award 2017 gewonnen.

Lees verder bij de bron → evmi.nl (dinsdag 10 januari 2017)

Pieper Bier wint Karel de Vos Duurzaamheid Award

Pieper Bier, een pale ale type bier, gebrouwen met overgeschoten aardappelen, van Instock in Amsterdam, heeft de Karel de Vos Duurzaamheid Award gewonnen. De prijs is uitgereikt tijdens de eerste dag van de Horecava in RAI Amsterdam.

Lees verder bij de bron → evmi.nl (dinsdag 10 januari 2017)

Bavaria verwacht 100 extra banen te creëren in 2017

Door onder andere fusies met andere brouwerijen is Bavaria wereldwijd flink aan het groeien. Dat leidt nu ook tot extra banen in de brouwerij in Lieshout. Dit jaar komen er daar naar verwachting 50 arbeidsplaatsen bij.

Lees verder bij de bron → FoodHolland Nieuws (dinsdag 10 januari 2017)

Bavaria in trek in het buitenland: 50 tot 60 extra banen bij bierbrouwer

Er komen tussen de vijftig en zestig extra banen bij Bavaria. Dat maakte de bierbrouwer uit Lieshout dinsdag bekend.

Lees verder bij de bron → Omroep Brabant (dinsdag 10 januari 2017)

Duurzaam BrouwBrood op de Horecava

BrouwBrood is een duurzaam initiatief van vier studenten van de opleiding Bèta-Gamma van de Universiteit van Amsterdam. Zij maken van de reststromen van bier brood. In samenwerking met Hartog's Volkoren en Oedipus maken zij BrouwBrood. Een lokaal Amsterdams product, waarvan de productie zo groen mogelijk wordt gehouden.

Lees verder bij de bron → Bakkerswereld.nl (maandag 9 januari 2017)

Hemelswater wint Horecava Innovation Award

Hemelswater is de overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2016. Het product won ook in de in de categorie Food & Beverage. Het bedrijf Hemelswater vangt regenwater op, filtert het en maakt er bier van. De gelukkige winnaar: ‘.’

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 9 januari 2017)

Hert Bier opent eigen brouwerij in Putten

Hert Bier met eigen brouwerij in Putten De brouwketels zijn besteld en vanaf 1 januari dit jaar huren de 4 ondernemers het pand aan Keizerswoert 26. Nadat het pand is ingericht kan het brouwen in Putten beginnen!

Lees verder bij de bron → ermelo.allesvan.nl (zondag 8 januari 2017)

Opbouw Bierfabriek op Horecava in volle gang

De opbouw van het grote pop-uprestaurant Bierfabriek, dat de deuren opent tijdens de Horecava, is in volle gang. Dat is goed te zien op een nieuw filmpje dat het bedrijf op Facebook plaatste.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (zondag 8 januari 2017)

Aad van der Hoeven: de Bekendste Delftenaar 2016

Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft is door lezers van deze krant verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2016.

www.bierhistoriedelft.nl
Proficiat Aad

Lees verder bij de bron → Delft op Zondag (zaterdag 7 januari 2017)

Bier en goede voornemens, ze gaan niet samen

Ergens in de afgelopen week ben ik wakker geworden met het voornemen om nooit meer bier te drinken. Ik geef toe dat die gedachte niet zozeer gevoed werd door nieuwjaars-idealen, maar meer door een irritante kabouter die zich met een enorme hamer onder mijn schedel genesteld had.

Lees verder bij de bron → Bredavandaag (vrijdag 6 januari 2017)

Ook Bavaria in 2017 flink duurder: fust +4%, liter +3,1%

Ondernemers gaan vanaf 1 april 2017 ook meer betalen voor Bavaria. De Lieshoutse brouwerij heeft haar prijzen voor het nieuwe jaar opnieuw hoger vastgesteld. Een 50-literfust wordt 4 procent duurder, een liter Bavaria 3,1 procent.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 6 januari 2017)

Helderse brouwerij bijna klaar

Het begon op een zoldertje boven een restaurant, groeide uit tot een plan met de daarbij behorende crowdfunding, vond een plekje op Fort Westoever en na veel en hard werken is het dan nu bijna zover, bierbrouwerij Helderse Jongens staat bijna op Helderse bodem.

Lees verder bij de bron → Ontdek Den Helder (vrijdag 6 januari 2017)

IJsstokje in fles Grolsch

Een inwoner van Pijnacker kon vanavond zijn ogen niet geloven. Uit het kratje bier van Grolsch, haalde hij een wel heel bijzonder flesje.

Lees verder bij de bron → Telstar-Online.nl (vrijdag 6 januari 2017)

Leven in de brouwerij

Het dorp Boxmeer was zeker geen uitzondering en één van die voormalige brouwerijen zien we hier: Cambrinus in de Stationsstraat.

BHIC archief foto
BHIC archief foto: Boxmeer - Stationsweg 20
(Brouwerij. Gebouwd tussen 1875 en 1900.)

Lees verder bij de bron → Boxmeers Weekblad (donderdag 5 januari 2017)

Horecanieuws: De ketels glimmen nog: stadsbrouwerij Jongens van de Wit open (video)

Do 5 jan. De ketels glimmen nog, de helft van de 14 tapkramen is gevuld en de crowdfunding heeft meer dan een ton opgeleverd: Stadsbrouwerij Jongens van de Wit kan aan de slag.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 5 januari 2017)

De beste biertjes van Nederland

Op 11 januari vindt het Nederlands kampioenschap biertappen plaats. Suzie van Amelsvoort (25) is een van de finalisten.

Lees verder bij de bron → NRC (donderdag 5 januari 2017)

'Nieuwe bierbestelmethode brouwerij Kroon biedt horeca maximale vrijheid'

Bierbrouwer Kroon, zelfstandig onderdeel van Bavaria, lanceert voor horecaondernemers een nieuwe online bestelmethode voor bier. Bier dat vandaag wordt besteld, wordt de volgende dag geleverd zonder contract en voor een concurrerende prijs.

Lees verder bij de bron → @FoodClicks (woensdag 4 januari 2017)

AB InBev Breda verhoogt bierprijs na 'onvolledige calculatie' met ruim 3,5 procent

"Knullig en beneden niveau voor een zo grote onderneming als InBev" Aldus reageert voorzitter Rini Boertjes van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in de regio Midden- en West-Brabant op de sterkere prijsverhoging die de brouwer voor dit jaar heeft aangekondigd. Boertjes: "Ik word hier niet blij van, zeker als ik de argumentatie hoor."

Lees verder bij de bron → BN DeStem (woensdag 4 januari 2017)


Brouwgerst
Brouwgerst

Gezuiverd afvalwater, geen rioolbier (audio)

De monniken van trappistenbrouwerij De Koningshoeven, bekend van het merk La Trappe, lopen voorop in milieubewust brouwen. Ze werken aan een systeem om afvalwater te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Daarmee is de oudste trappistenbrouwerij van Nederland de eerste die dat in ons land doet. De zogenaamde 'Biomakerij' wordt dit jaar gebouwd.

Lees verder bij de bron → BNR Nieuwsradio (woensdag 4 januari 2017)

Onderzoek naar kansen voor lokale mouterij in regio Oss

Aan succesvolle brouwers geen gebrek in de gemeente Oss. Twee keer op rij werd een brouwsel uit deze hoek van de provincie uitgeroepen tot 'lekkerste bier van Brabant'. Maar zijn deze streekproducten uit Berghem en Ravenstein ook echt gemaakt met gerst uit de omgeving? Zo lang het mouten van het graan wordt overgelaten aan grote bedrijven elders is dat de vraag.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (woensdag 4 januari 2017)

Deze bierbrouwende vrouwen hadden 50K nodig en kregen binnen 24 uur akkoord van hun bank

Van nul naar 242.000 biertjes in één jaar. Dat deden de zussen Tessel (28) en Do (30). Ze veroveren de biermarkt met hun eigen (speciaal) bier. Maar het succes heeft een keerzijde. Begin 2017 dreigt een tekort van 50.000 euro. Dit brengt het voortbestaan van 'Gebrouwen Door Vrouwen' direct in gevaar. En dat terwijl steeds meer kroegen en detailhandels, waaronder Albert Heijn, hun producten verkopen. Hoe kan dat nou?

Lees verder bij de bron → Business Insider (woensdag 4 januari 2017)

Bier met veel hop zorgt voor minder pijnlijke kater

Een weloverwogen keuze over wat je op een avondje uit zal drinken, kan je de volgende dag heel wat schade besparen. Zo blijken bieren die veel hop bevatten, minder toxische stoffen in zich te hebben.

Lees verder bij de bron → Metro (woensdag 4 januari 2017)

Bavaria gaat Kroon Bier online leveren: €69 per fust

Kroon Bier gaat via moederbedrijf Bavaria online verkocht worden aan de horeca. De Lieshoutse brouwer zet het bier niet alleen bijzonder laag in de markt, €69 voor een 50-literfust, ook geldt: voor 20.00 uur besteld, de volgende dag in de zaak.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 4 januari 2017)

Bierproefavond met speciaal Winterbieren

Op dinsdagavond 17 januari aanstaande organiseert PINT regio Midden in samenwerking met het Nieuwegeinse bier van Zevenstar en Boerderij De Middenhof weer een bierproefavond in Nieuwegein.

Lees verder bij de bron → nieuwegeintv.nl (woensdag 4 januari 2017)

Brand Porter wil Nederland veroveren

Brand Porter is het nieuwste speciaalbier van brouwerij Brand. Dit speciaalbier is bedacht door de thuisbrouwers Dennis Pancras en Niels Bosman uit Enschede. De twee mochten na het winnen van de Brand Bierbrouwwedstrijd dit speciaalbier volgens eigen recept op de Brand Bierbrouwerij in Wijlre brouwen.

Lees verder bij de bron → Profnews Zakelijk Nieuws (woensdag 4 januari 2017)

Brouwerij Othmar uit Ootmarsum intensiveert samenwerking met De Monnik Dranken

Na een jarenlange samenwerking gaan Othmar en De Monnik Dranken vanaf januari 2017 hun gezamenlijke activiteiten verder uitbreiden. Met uitzondering van de gemeente Dinkelland, wordt De Monnik de exclusieve distributiepartner van Othmar bieren door heel Nederland. Othmar heeft begin december een nieuwe brouwerij in Ootmarsum in gebruik genomen.

Lees verder bij de bron → FoodHolland Nieuws (dinsdag 3 januari 2017)

Breda heeft weer een echte bierbrouwerij

De voorbereidingen en de verbouwing zijn in volle gang en als alles volgens planning verloopt heeft Breda er in februari een bierbrouwerij bij. Niels de Vos is de initiator van Bierbrouwerij Breda. "Wij worden een loonbrouwer."

Lees verder bij de bron → Bredavandaag (maandag 2 januari 2017)

Nederlands biernieuws » 2017 • 01

Online sinds 2 augustus 2016
nederlandsbiernieuws.nl
nederlandsbiernieuws@brabantsbier.eu

Meer biernieuws via deze links:
Nederlands biernieuws » 2016.12
Brabantsbier.eu » Noordbrabants biernieuws
Nederlandse Brouwers » Nieuws
Belgischbier.eu » Biernieuws
Bierflash.be » Actueel biernieuws

Alliantie van BierTapperijen ‒
Tapbier van de Maand

ABT Tapbier van de Maand

Bier:Urthel Samaranth Vintage
Type:barley wine
Alcohol:11,5%
Stamwortgehalte:25ºPlato
Brouwerij:Urthel
Herkomst:Nederland
Meer informatie over dit bier

Bierliteratuur

Bierliteratuur Nederland (pdf)
Bierliteratuur Noord-Brabant (pdf)
Bierliteratuur België (pdf)

Wacho's BierBrief

Den BierBrief downloaden
Downloaden (pdf)

Wacho's BierBrief verschijnt wekelijks en is rijkelijk gevuld met Belgisch en Nederlands biernieuws. Hier te downloaden of iedere week in uw mailbox. Stuur een naar Freddy (Wacho) Debels.
Alle verschenen Bierbrieven zijn ook via Belgischbier.eu en Forum Belgian Beer Board te lezen.

Zoeken

Search engine powered by FreeFind.

Met dank aan: Freddy (Wacho) Debels (), John Klijnholstz, William Roelens () en Eugène Straver voor het toesturen van artikelen.

www.cambrinus.nl

deds.nl

Download Firefox - Gratis webbrowser      Een snelle, veilige, makkelijk te gebruiken browser