Studenten brouwen verantwoord biertje voor de derde helft (video)

Bier met minder alcohol en meer vitamines en mineralen. Het begon als een studieopdracht, maar inmiddels hebben drie studenten van de HvA met hun zelfbedachte sportbiertje de interesse gewekt van meerdere sportclubs.

Lees verder bij de bron → AT5 (dinsdag 28 februari 2017)

Brouwerij Corviri zoekt nieuwe werkruimte

Bierbrouwer Niek Hartman van brouwerij Corviri is op zoek naar een nieuwe ruimte. Hij is nu gevestigd in de kelder van Paviljoen Appelbergen aan de Hoge Hereweg 33 in Glimmen. De kelder is te klein geworden.

Lees verder bij de bron → Harener Weekblad (dinsdag 28 februari 2017)

Owens-Illinois en Jopen Bier ontwerpen samen bierfles

De bekende producent van glasverpakkingen Owens-Illinois ontwierp samen met bierbrouwerij Jopen een nieuwe look voor de 33cl bierfles. Jopen Bier wil zich met een eigen flesontwerp onderscheiden op de opkomende markt van craft beer. Jopen Mooie Nel IPA is het eerste Jopenbier dat in een nieuw jasje wordt gestoken.

Lees verder bij de bron → Verpakkingsprofs.nl (dinsdag 28 februari 2017)

Gulzige Gans komt in 'Leven in de brouwerij'

'Leven de brouwerij' is een televisieserie waarin Kasper van Kooten en Patrick Stoof op zoek gaan naar speciaalbieren en mooie verhalen. Op maandag 6 maart doen de heren verslag van hun bezoek aan brouwerij De Gulzige Gans in Coevorden.

Lees verder bij de bron → coevordenhuisaanhuis.nl (maandag 27 februari 2017)

Bierbrouwers Do en Tessel: "Bier blijft mannelijk, maar er is ruimte voor vrouwelijke invloed" (audio)

Bier drinken... Het wordt nog steeds gezien als iets dat weggelegd is voor de échte man. De zussen Do en Tessel de Heij besloten de stereotypes overboord te gooien en hun eigen biermerk te starten: 'Gebrouwen door Vrouwen'. Do kwam langs bij Eva in WorX om te vertellen over haar liefde voor bier.

Lees verder bij de bron → FunX.nl (maandag 27 februari 2017)

Brouwerij Corviri wil graag uitbreiden

Zoals jullie wellicht weten is Niek Hartman bijna twee jaar geleden begonnen met de brouwerij "Corviri" in de kelder van het Paviljoen Appelbergen. Dit is in twee jaar uitgegroeid tot een groot succes met nu meer dan 20 verkooppunten.

Lees verder bij de bron → glimmen.net (maandag 27 februari 2017)

Vier de lente met bier

Voorjaar. Het klinkt nog ver weg, maar het is alweer dichtbij. In de Biersteeg wordt begin april het Lentebierfestival gehouden.

Lees verder bij de bron → HilversumsNieuws (maandag 27 februari 2017)

Griekse brouwer eist 100 miljoen euro van Heineken

Heineken heeft een schadeclaim van ten minste 100 miljoen euro ontvangen van de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery. Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Het moet zich daarvoor nu bij rechtbank in Amsterdam gaan verantwoorden.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 24 februari 2017)

Bio-knoflook uit Flevopolder in Belgisch bier

Carel Bouma werd onlangs verrast met een pakketje biologisch bier van de Belgische bierbrouwer Jessenhofke. Leuke ruilhandel noemde hij het op Twitter. "Deze brouwer probeert altijd allerlei ingrediënten uit en kwam in de herfst bij ons wat biologische knoflook ophalen. Hij heeft het onder andere verwerkt in het biertje met de naam Maya", zo licht Carel toe. Ook de Jessenhofke Pimpernelle bevat knoflook.

Lees verder bij de bron → Bio Journaal (donderdag 23 februari 2017)

Trappisten Zundert lanceren nieuwe quadrupel: D'n Nestor

Zundert heeft er een biersoort bij: 'D'n Nestor'. Een echte quadrupel: vol van smaak met een zoete toets.

Lees verder bij de bron → BN DeStem (donderdag 23 februari 2017)

MBO-studenten SGB koken met Bonaire Blond bier

Studenten van de MBO-opleiding tot Kok aan de Scholengemeenschap Bonaire (SGB), gaven gisteren een presentatie van hun kunnen door het bereiden van een speciaal menu waarin Bonaire Blond bier zat verwerkt.

Lees verder bij de bron → Bonaire.NU (donderdag 23 februari 2017)

Bierrestaurant knipoog naar Negen Mannen

Een grote antieke foto van The Anchor Brewery in San Francisco is het eerste wat je ziet als je het nieuwe bierrestaurant N9NE in Boxtel binnenloopt. Het restaurant aan de Parallelweg Zuid, opent de deuren op 8 maart.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (donderdag 23 februari 2017)

Emmer brouwerij aan vooravond opschaling

Ja, het begon als hobby-plus. Maar nu staan de mannen van bierbrouwerij De Veteraan in Emmen voor een belangrijk kruispunt. Gaan ze er volledig voor, of niet. Het neigt nogal naar het eerste.

Lees verder bij de bron → noordz (donderdag 23 februari 2017)

KHN over pilsprijs: 'CBS vergelijkt appels met peren'

Het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat berekend heeft dat de pilsprijs in de horeca over tien jaar veel sterker steeg dan in de supermarkt, is KHN in het verkeerde keelgat geschoten. 'Het CBS vergelijkt appels met peren', aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 22 februari 2017)

Bierbrouwerij Wentersch in voormalige garage aan Groenloseweg

Waar eens een autogarage gevestigd was, op de hoek van de Groenloseweg en de Javastraat, wordt binnen afzienbare tijd bier gebrouwen. Michiel van der Vaart en Onno Raspe hebben het pand gehuurd om er brouwerij Wentersch te starten.

Lees verder bij de bron → Winterwijks Weekblad (woensdag 22 februari 2017)

Proost echt Haags met Haagsche Hopjesbier (video)

Den Haag wordt steeds meer lokale bieren rijker. Sinds dit weekend is daar een op-en-top Haags biertje bijgekomen: De Baron van biermerk Eiber. Wat er zo speciaal aan is? Het is geïnspireerd op het Haagsche Hopje.

Lees verder bij de bron → AD.nl (dinsdag 21 februari 2017)

Kroegpils sneller duurder dan supermarktbier

De prijs van een pilsje in het café gaat veel harder omhoog dan die van bier in de supermarkt. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de pilsprijs in de horeca de voorbije tien jaar drie keer zo hard is gestegen als in het superschap.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (dinsdag 21 februari 2017)

CBS: Bierprijs in cafés stijgt 3x zo hard

De prijs van pils in cafés is in tien jaar tijd drie keer zo hard gestegen dan de prijs in de supermarkt. Een pilsje in een café kostte vorig jaar gemiddeld 2,43 euro. Dat is 72 cent meer dan in 2006.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (dinsdag 21 februari 2017)

'Wij willen liberalisatie van de biermarkt'

Het moet duidelijker worden voor horeca-ondernemers waarvoor ze precies betalen in de prijs voor bier. Er is nu geen transparante bierprijs voor de uitbaters, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees verder bij de bron → nu.nl (dinsdag 21 februari 2017)

Plan voor brouwerij en fitnesscentrum op nieuw plein in Markelo

Een fitnesscentrum met een brouwerij en een proeflokaal. Dat klinkt als een grap, maar dat is het niet. De Markelose sportschoolhouder en bierbrouwer Frans Berghuis is serieus.

Lees verder bij de bron → Tubantia (dinsdag 21 februari 2017)

Nieuw bier Muifelbrouwerij Berghem: 'Black Bastard'

De Muifelbrouwerij in Oss viert het tienjarig bestaan met een nieuw bier: Black Bastard.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (maandag 20 februari 2017)

'Als ik nu zou starten, werd het een brewpub'

Bier & cO organiseerde bij Jopen in Haarlem een paneldiscussie met Steve Hindy (Brooklyn Brewery), vier Nederlandse brouwers van craft-bier en, verrassend, Willem van Waesberghe (Heineken) om te praten over de Nederlandse craftbeer revolutie. Van alle (craft)brouwers is Olivier internationaal het meest succesvol, maar het minst positief over de toekomst van craftbeer in Nederland. 'Het is echt een gedoe, een brouwerij opzetten.'

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 20 februari 2017)

Een smaakvolle revolutie

Bier & cO haalde Steve Hindy (Brooklyn Brewery), een van de grondleggers van de Amerikaanse craftbeer revolutie naar Haarlem om met Michel Ordeman (Jopen), Menno Olivier (De Molen), Rick Nelson (Oedipus), Kick van Hout (Oersoep) en Willem van Waesberghe (Heineken) te praten over de Nederlandse craft-bier revolutie. Over de toekomst, over geld en nog veel meer. Moderator Rick Kempen zorgde voor vaart in de discussie.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 20 februari 2017)

Van Waesberghe: craftrevolutie inspireert

Bier & cO haalde Steve Hindy (Brooklyn Brewery), een van de grondleggers van de Amerikaanse craftbeer revolutie naar Haarlem om met vier Nederlandse brouwers van craft-bier C)n met Master Brewer Willem van Waesberghe (Heineken) te praten over de Nederlandse craftbeer revolutie. 'Buitenstaander' Van Waesberghe doet met gist wat anderen met hop doen.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 20 februari 2017)

Eiber Bier lanceert Haagsche Hopjesbier

Haagse bierbrouwerij Eiber Bier heeft afgelopen vrijdag De Baron gelanceerd, een biertje geC/nspireerd op de ingrediënten van Haagsche Hopjes.

Lees verder bij de bron → Den Haag FM (maandag 20 februari 2017)

Nederlandse uitvinding Plopr zorgt voor luide 'plop' bij openen flesje bier en cola

Johan van de Pol uit Nijkerk heeft een beugel uitgevonden waarmee iedereen zijn flesje bier en cola met een luide 'plop' zoals bij een fles champagne kan openen. Voor de Plopr is Van de Pol een crowdfunding gestart.

Lees verder bij de bron → FoodClicks.nl (maandag 20 februari 2017)

De Muifelbrouwerij lanceert nieuw bier "Black Bastard" bij drukke open dag

Afgelopen zaterdag organiseerde Berghemnaar Martin Ostendorf een open dag voor het 10 jarig bestaan van de Muifelbrouwerij. Het was ontzettend druk en de belangstellenden konden de lekkerste bieren proeven. Natuurlijk ook, de nieuwe aanwinst "Black Bastard"!

Lees verder bij de bron → Mooiberghem.nl (maandag 20 februari 2017)

Zelf bier brouwen met BrewPi

Zelf bieren brouwen met een Raspberry Pi als hulpje, dat kan met BrewPi. In deze korte workshop vertellen we je over de benodigdheden en de stappen.

Lees verder bij de bron → Personal Computer Magazine (maandag 20 februari 2017)

Streek BIER Festival in de Grote Kerk in Edam

Het is Nikki van N!eventz gelukt om weer een mooi nieuw evenement op de evenementenkalender te zetten! Het Streek BIER Festival en wel in de Grote Kerk in Edam op 10 & 11 maart.

Lees verder bij de bron → Stadskrant Edam (maandag 20 februari 2017)

'Beer is the Message!'

Wie denkt het verschil te kunnen proeven tussen 'regenbier' of een 'gewoon' biertje kan dat het testen en zich laten inspireren bij Café O2 op 21 februari om 20.30 uur.

Lees verder bij de bron → De Swollenaer (vrijdag 17 februari 2017)

Doorstart voor Bests blond biertje Odulphus

Een ode aan de eerste heilige van Nederland en de patroonheilige van Best, dat moet het vernieuwde Odulphus blond bier zijn. Gérard Eeuwes, bedenker van het bier, vindt het een passend eerbetoon.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 17 februari 2017)

Bierfestival in Asten: win je eigen gewicht in bier

Bierliefhebbers kunnen binnenkort veel punten scoren bij hun vriendengroep. Door zoveel mogelijk vragen over het gerstenat goed te beantwoorden, kunnen zij hun gewicht in bier verdienen. Dat kan tijdens de bierquiz, onderdeel van het nieuwe evenement Asteiner Beer Experience in Asten.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 17 februari 2017)

De Motte organiseert lezing over de geschiedenis van bier

Op dinsdag 21 februari houdt De Motte weer een lezing in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Deze keer is het thema de geschiedenis van het bier, waarbij ook zal worden ingegaan op de biergeschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Lees verder bij de bron → GGOF.nl (vrijdag 17 februari 2017)

Royaal aan het bier met koningsdag

Speciaalbier is niet meer weg te denken van de drankkaart in cafés. Brouwerij La Trappe speelt in op de populariteit en brengt een Konings Trappist uit.

Lees verder bij de bron → Nieuwsredactie (vrijdag 17 februari 2017)

Brood en bonbons met bier bij Voorhoutse bakker

Een primeur in Voorhout. Wesley Ammerlaan van Bakkerij Ammerlaan en Robin Schrijer van brouwerij De Dwarsdrijver hebben de koppen bij elkaar gestoken.

Lees verder bij de bron → Bollenstreek Omroep (donderdag 16 februari 2017)

Huisman Brouwerij timmert aan de weg

Voor veel mensen is het een lekkere versnapering op een zomerdag of een welkome begeleiding van een winteravond bij de open haard: Bier. Weinig mensen zullen er zo intensief mee bezig zijn als Joram Huisman en Bernd van Houwelingen van de Huisman Brouwerij uit Hardinxveld.

Lees verder bij de bron → Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl (donderdag 16 februari 2017)

10 jaar Muifelbrouwerij, Open dag zaterdag 18 februari 2017

In 2017 zal er het hele jaar herrie gemaakt worden omdat de Muifelbrouwerij dit jaar 10 jaar bestaat. Dat moet natuurlijk gevierd worden!! Het Muifelavontuur begon allemaal in januari 2007 toen voor het eerst ons bier Zuster Agatha verkrijgbaar was. Dit is nog steeds ons best verkopende bier. We zijn vorig jaar verhuisd naar de Vikingenweg 5 op industrieterrein Danenhoef in Oss. We zijn nu helemaal op orde en daarom organiseren we op Zaterdag 18 Februari van 1200-1700 een open dag.

Lees verder bij de bron → Mooiberghem.nl (donderdag 16 februari 2017)

Fermenteren kun je leren, bierbrouwen dus ook (video)

In de Tempeh Garage van Keukenboeren geeft Sanne cursussen in fermenteren. Dit keer brouwt ze bier. De cursisten mogen een biertje naar keuze maken en het over een paar weken opdrinken.

Lees verder bij de bron → Open Rotterdam (donderdag 16 februari 2017)

Week van het Nederlandse Bier in aantocht

Van 11 mei tot en met 21 mei vindt de Week van het Nederlandse Bier voor de zesde keer plaats. Tijdens deze jaarlijks terugkerende week kunnen consumenten kennis maken met de rijkheid van de Nederlandse biercultuur.

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (woensdag 15 februari 2017)

Meer bierverkoop voor Heineken

Brouwer Heineken maakte in 2016 weer meer winst op een hogere omzet. Met name in Mexico en Vietnam wist het bedrijf de bierverkopen op te voeren, maar ook in andere markten won Heineken aan populariteit. De brouwer verwacht voor 2017 niet anders.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 15 februari 2017)


Heineken in het groen

Heineken boekte meer winst in 2016

Bierfabrikant Heineken heeft in 2016 wereldwijd winst gemaakt en een hogere omzet geboekt. De omzet steeg vorig jaar met 1,4 procent naar 20,8 miljard euro, tegen 20,5 miljard euro het jaar ervoor, zo blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf woensdag presenteerde.

Lees verder bij de bron → NRC.nl (woensdag 15 februari 2017)

Vooral Mexicanen en Vietnamezen drinken meer Heineken-bier

Bierbrouwer Heineken heeft in 2016 wereldwijd meer bier verkocht, meer omzet behaald en meer winst gemaakt. Topman Jean-François van Boxmeer spreekt van "sterke resultaten".

Lees verder bij de bron → NRC.nl (woensdag 15 februari 2017)

La Trappe brouwt Konings Trappist ter gelegenheid van Koningsdag

Ter gelegenheid van Koningsdag 2017, brouwt La Trappe dit jaar een Konings Trappist. Dit schrijft Biernetwerk, een website met nieuwtjes over speciaalbieren en microbrouwerijen, op haar website. Het bier wordt in een beperkte oplage van 150 fusten gebrouwen en is tijdens Koningsdag te drinken in verschillende horecagelegenheden in en rondom Tilburg.

Lees verder bij de bron → Tilburg.com (woensdag 15 februari 2017)

Heineken vraagt zich na goed bierjaar af wat Trump nu écht gaat doen

Heineken heeft een goed jaar achter de rug, ondanks het economische en politieke gewoel dat in tal van belangrijke markten de verkopen onder druk zette. In Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa bracht Heineken minder bier aan de man. De terugval daar werd gecompenseerd door enthousiaste bierdrinkers in Latijns-Amerika en Azië. In dat laatste werelddeel ging de consumptie met bijna 5 miljoen hectoliter omhoog, van 19,8 miljoen in 2015 ‒ een stijging van bijna 18 procent.

Lees verder bij de bron → De Volkskrant (woensdag 15 februari 2017)

'Brouwer te gast' bij Eet- & Biercafé Assink, 1e editie vrijdag 17 februari 2017

Op vrijdag 17 februari is er de eerste editie van 'Brouwer te gast' bij Eet- & Biercafé Assink. Bierbrouwer Oscar Moerman van Brouwerij Eanske bijt het spits af.

Lees verder bij de bron → WegDamNieuws.nl (woensdag 15 februari 2017)

Week van het Nederlandse Bier staat voor de deur

De Week van het Nederlandse bier staat voor de deur. Van 11 mei tot en met 21 mei vindt het event voor de zesde keer plaats. Tal van activiteiten rondom Nederlands bier worden dan georganiseerd door heel Nederland.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (dinsdag 14 februari 2017)

Nieuw bier van Bierhistorie Delft: Duyvelsgat

In 2017 bestaat Bierhistorie Delft 10 jaar en brengt 4 jubileumbieren uit. Duyvelsgat, een zwaar blond bier, is de eerste in deze reeks.

Etiket Duyvelsgat

Lees verder bij de bron → Delftse Post (maandag 13 februari 2017)

'Drugslab' in huis blijkt brouwerij

De politie heeft gisteravond een inval in een woning gedaan in de Nederlandse stad Arnhem. Aanleiding was de mogelijke productie van drugs in het pand.

Lees verder bij de bron → HLN.be (maandag 13 februari 2017)

Heineken slaat slag in Brazilië

Heineken heeft een akkoord bereikt met de Japanse bierbrouwer Kirin over de overname van diens activiteiten in Brazilië. De deal heeft een waarde van omgerekend 664 miljoen euro, werd maandag bekendgemaakt.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 13 februari 2017)

Wat doet geïmporteerd bier met de Nederlandse biermarkt? (audio)

Het percentage geïmporteerd bier is de laatste jaren gestegen.

Lees verder bij de bron → Nieuwsredactie (maandag 13 februari 2017)

Ruim 9 miljoen euro investering voor verpakkingslijn Heineken

De Nederlandse multinational Heineken gaat 9,3 miljoen euro investeren in een nieuwe verpakkingslijn voor haar brouwerij vlakbij het Franse Straatsburg. Heineken wil door deze investering uitbreiden naar 450.000 hectoliter per jaar. Ook wil Heineken verder innoveren en meer de focus leggen op de aparte merken Heineken, Fischer, Edelweiss en Desperados.

Lees verder bij de bron → Verpakkingsprofs (maandag 13 februari 2017)

Bier in het donker

Bierdrinken in het donker, je moet er van houden, maar Thomas de Lang uit Purmerend lijkt het aanbod van Belevenissen.nl wel iets. Alleen...

Lees verder bij de bron → IJmuider Courant (zondag 12 februari 2017)

Proost! Hoe goed is Rotterdams bier?

Kaapse Bea, Kaiser Kuttlipp II of blonde Ketelbink: zegt u het wat? Het zijn namen van Rotterdamse biertjes. Lokaal gebrouwen bier is hot en tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar: is dit Maasstedelijke gerstenat ook lekker? Het AD Rotterdams Dagblad neemt de proef op de som en deelt cijfers uit.

Lees verder bij de bron → AD.nl (zaterdag 11 februari 2017)

Bier op televisie

Maandag (6-02) de tweede aflevering van Leven in de Brouwerij op NPO 2 (20:25-21:00 uur), met o.a. aandacht voor de dames van de Bossche brouwerij in oprichting Boegbeeld. Fragment op YouTube.
Ook op maandag bij RTL Z een interview met Jan-Paul Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij (22.30 uur, RTL Z, Van Liempt 1-op-1).
Op vrijdag 10 februari is bierbrouwer Tommie Sjef Koenen te zien in het televisieprogramma BinnensteBuiten. Chef-kok Leon Mazairac en biersommelier Fiona de Lange komen bij hem langs. De uitzending van KRO-NCRV is om 18.45 uur (NPO2).

Breda Bier actie levert 10.000 euro op

Vanaf medio 2015 heeft De Grote Kerk Breda, Albert Heijn en United Dutch Breweries de Breda Bier actie wegens succes herhaald. Vrijdagochtend is het opgeleverde bedrag van 10.000 euro overhandigd aan Eric Westenburg.

Lees verder bij de bron → breda.nieuws.nl (vrijdag 10 februari 2017)

POLL | Maar wij... hadden... Dommelsch in de regio (video)

Biermerk Dommelsch verdwijnt uit het straatbeeld. Bierbrouwer AB Inbev vervangt Dommelsch stilletjes door Hertog Jan en Jupiler. Het marktaandeel keldert in rap tempo.
Op de tap bij de voetbalclub in Dommelen? Hertog Jan. In een rits kroegen op de Markt in Valkenswaard? Hertog Jan. Zelfs in het hart van de gemeente waar al sinds 1744 bier wordt gebrouwen en waar het merk decennialang een monopolie had, is Dommelsch compleet weggevaagd.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 10 februari 2017)

Dommelnaren blijven Dommelsch trouw, maar Bavaria drinkt iedereen (video)

Hoe trouw zijn mensen aan hun eigen, lokaal gebrouwen biermerk? Het ED hield een peiling.
Dommelsch mag stilletjes bijna geheel van de tap verdwijnen in de horeca, ook in de eigen gemeente, de inwoners van Dommelen en Valkenswaard blijven 'hun' bier trouw. Dat blijkt uit een biermerk-peiling op ed.nl. Daaraan deden 1850 mensen mee. Van de 190 Valkenswaardse bierdrinkers die de vragen beantwoordden drinken 130 mensen het lokaal gebrouwen Dommelsch. De 20 Dommelnaren die deelnamen, prefereren zelfs allemaal Dommelsch.

Lees verder bij de bron → ED.nl (vrijdag 10 februari 2017)

Het brouwen kan beginnen

Het brouwhuis, zoals brouwer Jan-Willem Kramer het imposante geheel van ketels, vaten, leidingen en regelkasten noemt, is geïnstalleerd. De eerste brouwproef is net achter de rug of zeer aanstaande. Dan komt het moment naderbij waar veel Flakkees bierliefhebbers naar hebben uitgezien: het eerste Solaes-bier dat uit de tap of uit de fles komt. In het proeflokaal te Sommelsdijk, thuis of in een eilandelijk café of restaurant.

Lees verder bij de bron → Eilanden-Nieuws.nl (vrijdag 10 februari 2017)

Brouwerij en supermarkt op Galgeriet in Monnickendam

Worden de Monnicker Moker, de Marker Maagd en de Broeker Blonde van de Bierderij Waterland straks gebrouwen op het Galgeriet in Monnickendam? Daar lijkt het wel op. Volgende week worden plannen gepresenteerd voor een bierbrouwerij met proeflokaal en een tijdelijke supermarkt op het desolate bedrijventerrein.

Lees verder bij de bron → Groot-Waterland (vrijdag 10 februari 2017)

Hoe de Raspberry Pi beter bier brouwen mogelijk maakt

Zelf bier brouwen met behulp van een Raspberry Pi en Arduino, dat is BrewPi in een notendop. Overigens een Nederlandse uitvinding. PCM sprak de bedenker, Elco Jacobs. Hij vertelt zijn bijzondere verhaal.

Lees verder bij de bron → Personal Computer Magazine (vrijdag 10 februari 2017)

Britten moeten aan ons bier: Heineken koopt tweeduizend pubs

Heineken wordt de tweede grootste kroegeigenaar van Groot-Brittannië. Het bedrijf had al 1049 kroegen in het land, maar verdubbelt dat aantal bijna door de overname van kroeguitbater Punch Taverns.

Lees verder bij de bron → RTL Nieuws (vrijdag 10 februari 2017)

Jongeren drinken niet meer alcoholvrij bier

Jongeren drinken niet meer alcoholvrij bier. Ondanks dat er afgelopen jaar onder Nederlanders 18% meer alcoholvrij bier is gedronken, is dat bij jongeren niet te merken.

Lees verder bij de bron → Nieuwsredactie (donderdag 9 februari 2017)

Directeur Maurice Diks stopt bij Texelse Bierbrouwerij

Maurice Diks stopt met ingang van 1 maart 2017 met zijn werkzaamheden voor de Texelse Bierbrouwerij. Na 16 jaar neemt hij op eigen verzoek afscheid van zijn functie als directielid.

Lees verder bij de bron → Texelse Courant (donderdag 9 februari 2017)

'Zesde van de wereld is een ongelooflijke eer'

Brouwerij de Molen is verkozen tot een van de hoogst gewaardeerde brouwerijen ter wereld. Het internationale bierplatform RateBeer.com, waar zo'n 440.000 bierliefhebbers het bier van 26.600 brouwerijen wereldwijd beoordelen, heeft Brouwerij de Molen op de zesde plek gezet. Daarmee is de Bodegraafse brouwer bovendien de beste van Nederland. Brouwcafe de Molen is daarnaast verkozen tot beste taproom in Nederland.

Lees verder bij de bron → Bodegraafs Nieuwsblad (woensdag 8 februari 2017)

Eerste dag Slot Oostende (video)

Er is lang gewerkt aan de (ver)bouw van brouwerij en restaurant Slot Oostende.

Lees verder bij de bron → Goestig (woensdag 8 februari 2017)

Engelse horeca bang voor Heineken

Britse uitbaters zijn bang dat het Nederlandse Heineken probeert om Engelse bars te veroveren. Dat meldt The Sun. Heineken is namelijk dicht bij een overname van 1900 pubs van Punch Taverns.

Lees verder bij de bron → De Telegraaf (woensdag 8 februari 2017)

Heineken stuit in Hongarije op nationalistische boycot

De procedure die Heineken begon tegen een kleine Hongaars-Roemeense brouwer, wegens merkroof, keert zich tegen het Nederlandse bedrijf.

Lees verder bij de bron → Trouw (woensdag 8 februari 2017)

Streek Bier Festival in Grote Kerk Edam

In de Grote Kerk in Edam wordt op 10 en 11 maart het eerste Streek Bier Festival gehouden.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (dinsdag 7 februari 2017)

Evolutionair Wagenings bier proeven tijdens Darwin Café

In een goed gezelschap genieten van een lekker biertje en nog wat wetenswaardigheden oppikken? Dat kan tijdens het unieke Darwin Café dat Brouwerij Wageningen en het biologenvakblad Bionieuws op zondag 12 februari houden. Tijdens dit Darwin Café zal Bionieuws-hoofdredacteur Gert van Maanen een lezing geven over het bijzondere leven en gedachtegoed van Darwin.

Lees verder bij de bron → Stad Wageningen (dinsdag 7 februari 2017)

Alcoholvrij bier zet opmars door (audio)

Op het terras wint onze gezondheid het steeds vaker van ons imago. De opmars van alcoholvrij bier zet door, blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor Nederlandse brouwers. In 2016 dronken we er 18 procent meer van dan een jaar eerder.

Lees verder bij de bron → BNR.nl (maandag 6 februari 2017)

Alcoholvrij en speciaal stuwen bierverkoop

Speciaalbier en alcoholvrij bier vormden ook vorig jaar de kurk waar de Nederlandse biermarkt op dreef. Beide categorieën waren goed voor een groei met dubbele cijfers, terwijl de pilsconsumptie stagneerde op het niveau van het jaar ervoor. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (maandag 6 februari 2017)

Consumptie speciaalbier en alcoholvrij groeit

Speciaalbier en alcoholvrije bieren zijn de smaakmakers in het bierschap. De consumptie van speciaalbier steeg afgelopen jaar flink met 13% en van alcoholvrij bier zelfs met 18%.

Sterke groei AV

Lees verder bij de bron → Entree Magazine (maandag 6 februari 2017)

Waarom is alcoholvrij bier zo populair? (audio)

De trend om alcoholvrij bier te drinken zet nog steeds door.
Slijter Eric Kaelen uit Gulpen ziet veel klanten in zijn winkel komen die om die bieren vragen.

Lees verder bij de bron → L1 (maandag 6 februari 2017)

Prael: 'Gezondheidszorg betalen met bier'

Geen wasknijpers in elkaar zetten, of lampjes in elkaar draaien. Voormalig psychiatrisch verpleegkundigen; de 56-jarige Fer Kok (op de foto) en Arno Kooij (58) wilden stoer werk creëren voor mensen met ernstige mentale problematiek. 'Ik ben verliefd op bier en dol op mijn club mensen', zegt Kok. Die combinatie maakte dat hij en zijn compagnon begonnen met brouwerij de Prael in Amsterdam. In 15 jaar tijd groeide deze sociale onderneming uit tot een brouwerij met bijbehorende horecazaak en winkel. De tweede brouwerij met proeflokaal opent binnenkort de deuren.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (maandag 6 februari 2017)

Herken jij alcoholvrij? (video)

We drinken meer alcoholvrij bier dan ooit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de brancheorganisatie voor Nederlandse Brouwers. Dan zullen ze dus ook wel lekker smaken, of is er toch een verschil met 'echt' bier?

Lees verder bij de bron → RTL Nieuws (maandag 6 februari 2017)

Nederlanders drinken steeds vaker een alcoholvrij biertje

Als Nederlanders een biertje drinken, is dat steeds vaker alcoholvrij. De inname van alcoholvrij bier is in Nederland sinds 2010 meer dan verdriedubbeld. Vorig jaar steeg de verkoop ervan met 18 procent. Dat blijkt uit de afzetcijfers die branchevereniging Nederlandse Brouwers maandag publiceerde.

Lees verder bij de bron → De Volkskrant (maandag 6 februari 2017)

23-jarige bierbrouwer uit Den Helder behoort tot beste van de wereld (video)

De 23-jarige Tommie Sjef Koenen uit Den Helder heeft een plekje veroverd bij de tien beste bieren ter wereld. Op de gerenommeerde bierwebsite RateBeer staat hij trots tussen allemaal, vaak Amerikaanse, bierbrouwers in de top tien.

Lees verder bij de bron → Hart van Nederland (zondag 5 februari 2017)

Hoeveel bier we in 2016 dronken...

9.989.825 hectoliter gewone pilsb& Nee, dat is niet de totale bierconsumptie van Nederlanders sinds het jaar 2000. Het is de totale pilsconsumptie van ons aller bierdrinkers in 2016, nog buiten speciaalbieren en alcoholvrije bieren om. Het totale marktaandeel van gewone pils was 84,4 procent. Oh ja: een hectoliter is 100 literb&

Lees verder bij de bron → Metronieuws.nl (zondag 5 februari 2017)

De beste bieren en bierbrouwers van dit moment

Wat de Oscars zijn voor filmmakers, dat zijn de jaarlijkse verkiezingen van RateBeer voor bierbrouwers. Ieder jaar reikt deze website prijzen uit voor de beste bieren ter wereld.

Lees verder bij de bron → Mixed Grill (zondag 5 februari 2017)

Deze man was chirurg en werd bierbrouwer in Limburg

Jan-Paul Rutten runt familiebedrijf Gulpener. Maar dat ging niet vanzelf. Het duurde lang voordat hij zijn vak, chirurgie, wilde opzeggen. Nu is hij blij met zijn beslissing: "Liever bier dan Eerste Hulp."

Lees verder bij de bron → RTL Nieuws (zondag 5 februari 2017)

Bodegraafse brouwerij trots op waardering met hoge scores

Brouwerij De Molen scoort op het internationale bierplatform voor proevers RateBeer.com de zesde positie. In de categorie beste brouwerij per land kan de lokale brouwerij zich verheugen op een eerste plaats voor Nederland.

Lees verder bij de bron → RTV Bodegraven (zondag 5 februari 2017)

Vierde Berne Abdijbier gebrouwen in Heeswijk-Dinther

Stichting Berne Abdijbier heeft een vierde bier gebrouwen, het Witheren Wit.

Lees verder bij de bron → Brabants Dagblad (zaterdag 4 februari 2017)

Trots op Rotterdams bier bij de 'Appie'

Voor een Karel, Harrie of Carrie hoef je straks niet meer naar Katendrecht, maar kun je gewoon naar de 'Appie' om de hoek. Tenminste, als de proefverkoop van het Rotterdamse bier in Rotterdam-Prinsenland goed verloopt.

Lees verder bij de bron → AD.nl (vrijdag 3 februari 2017)

Weer leven in de brouwerij van proeflokaal Het Achterom

Na een halfjaar van stilstand is er letterlijk weer leven in de brouwerij van proeflokaal Het Achterom. In de ketel aan de Mariastraat wordt weer bier gebouwen dat in het proeflokaal wordt geconsumeerd. Met dank aan een handjevol amateur-brouwers die in de bijkeuken van een huis in de Parkenbuurt met het geestrijk vocht experimenteren. Valt het brouwsel in de smaak, dan gaat het recept naar Het Achterom. Er is zelfs de mogelijkheid om bij hoge uitzondering een dergelijk bier aan de professionele Apeldoornse micro-brouwerij De Vlijt te slijten. De banden tussen café en brouwerij zijn heel kort.

Lees verder bij de bron → Apeldoorndirect (vrijdag 3 februari 2017)

Ere-Bier voor verzetsman 'Bub' de Vries

De Apeldoornse stadsbierbrouwerij AWA'85 en het oorlogsmuseum Collectie '40-'45 in Beekbergen komen elk jaar met een Ere-Bier, speciaal voor iemand aan wie wij onze vrijheid in 1945 te danken hebben. Dit keer is dat 'Bub de Vries.

Lees verder bij de bron → Apeldoorns Stadsblad (vrijdag 3 februari 2017)

Stone Rock komt met eigen bier

Eigen bier van Stone Rock, de naam is: Stone Rock Festival Speciaalbier. Na maanden proeven, testen zijn ze tot een speciaal gebrouwen Stone Rock speciaalbier gekomen!

Lees verder bij de bron → DalfsenNet (vrijdag 3 februari 2017)

Kleine Beer Brouwerij schittert in "Bierrevolutie"

Als kleine Lemster bierbrouwerij heeft Bernd Beersma een pracht plekje gekregen in het boek "De Bierrevolutie".

De Bierrevolutie verschijnt op 14 februari 2017 bij Uitgeverij Terra
De Bierrevolutie verschijnt op
14 februari 2017 bij Uitgeverij Terra

Lees verder bij de bron → LemsterNijs (vrijdag 3 februari 2017)

Gulpener BrouwLokaal nu echt open

Gulpener BrouwLokaal vierde donderdag zijn officiële opening. Sinds 1 december 2016 was de brouwerij eigenlijk al open voor publiek.

Lees verder bij de bron → LevensmiddelenKrant (vrijdag 3 februari 2017)

Nederlandse kaasproducent introduceert Radler Kaas

De Nederlandse kaasproducent Vandersterre uit Bodegraven introduceert vanaf mei een kaas met de smaak van Radler bier. De nieuwe kaasspecialiteit wordt in eerst instantie geproduceerd voor de Duitse markt.

Lees verder bij de bron → Melkvee.nl (vrijdag 3 februari 2017)

Ratebeer: De Molen in top 10 beste brouwerijen ter wereld

Brouwerij De Molen uit Bodegraven behoort volgens het internationale bierproeversplatform RateBeer.com tot de tien beste brouwerijen ter wereld. Op het platform geven ruim 400.000 speciaalbierliefhebbers hun waardering over ruim 26.000 brouwerijen. De Molen is één van de 3 niet-Amerikaanse brouwerijen in de top-10 van het platform uit de Verenigde Staten.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (vrijdag 3 februari 2017)

Hop, hop, hop, speciaalbier in galop

De opkomst van zowel bier ‒ als speciaalbierbrouwerijen in Nederland is in volle gang. De cijfers van branchewebsite Cambrinus laten zien dat het aantal brouwerijen in Nederland fors is verdubbeld. In 2013 telde ons land zo'n 200 brouwerijen. Eind 2016 zijn dit er al 442.

Lees verder bij de bron → Nieuwsredactie (vrijdag 3 februari 2017)

T-oelie b LOC Brewery (audio)

Audio op de site van Omroep Tilburg. Website LOC Brewery.

Lees verder bij de bron → Omroep Tilburg (vrijdag 3 februari 2017)

Alleen nog maar regenbier bij brouwerij De Prael

Als allereerste brouwerij ter wereld wil De Prael voortaan alleen nog maar bier maken met regenwater, Amsterdams regenwater welteverstaan.

Lees verder bij de bron → AT5 (donderdag 2 februari 2017)

Emmer brouwerij wil vleugels uitslaan

Een verhuizing naar het voormalige dierenparkterrein in het Emmer centrum? Geen slecht idee, maar Brouwerij De Veteraan in Emmen concentreert zich eerst op een broodnodige schaalvergroting.

Lees verder bij de bron → Emmen.nu (donderdag 2 februari 2017)

Helderse bierbrouwer Tommie Sjef Koenen heeft bierproductie verdubbeld

Het nieuws dat hij door de gerenommeerde bierwebsite RateBeer is verkozen tot een van de tien beste nieuwe bierbrouwers ter wereld lijkt langzaam te zijn ingedaald bij de 23-jarige Tommie Sjef Koenen. "Ik krijg veel positieve reacties en daardoor word ik enkel enthousiaster over mijn eigen bier", zegt de jonge bierbrouwer uit Den Helder.

Lees verder bij de bron → Noordhollands Dagblad (donderdag 2 februari 2017)

Brabantse Biermiddag in Oirschot

Zondagmiddag 12 februari vindt in brouwerij Vandeoirsprong aan de Koestraat 20 in Oirschot een gezellige Brabantse Biermiddag plaats. Onder het genot van een heerlijk biertje kan men genieten van vrolijke blaasmuziek van blaaskapel Die Böhmische Freunde, afkomstig uit Zuid-Oost Brabant. Het optreden is gratis toegankelijk en start om 15.00 uur. Hieraan voorafgaand kan men deelnemen aan een rondleiding door de bierbrouwerij en het museum. Er worden drie groepen gemaakt die starten om 13.00, 13.15 en 13.30 uur.

Lees verder bij de bron → Oirschots Weekjournaal (donderdag 2 februari 2017)

Hokker brouwer makket it bêste bier fan it Noarden?

Bierbrouwers út Fryslân, Grinslân en Drinte kinne meidwaan oan de striid om de titel 'bêste bier fan it Noarden'. It hoarekafakblêd Misset Horeca en in sjuery fan bierspesjalisten sille alle bieren beoardiele op it bierfestival yn Grins op sneon 22 april. Dyselde dei wurdt de winner bekend makke. It bier fan de brouwerijen dy't meidogge, moat diel útmeitsje fan it standertassortimint.

Lees verder bij de bron → Omrop Fryslân (donderdag 2 februari 2017)

Tweede vestiging brouwerij De Prael opent volgende week

De nieuwe vestiging van brouwerij De Prael, in de Houthavens in West, opent vrijdag 10 februari voor publiek.

Lees verder bij de bron → Parool.nl (donderdag 2 februari 2017)

Prael wil alleen nog regenbier

De Amsterdamse brouwerij De Prael wil, als eerste brouwerij ter wereld, al zijn biertjes alleen nog maar met regenwater brouwen.

Lees verder bij de bron → De Telegraaf (donderdag 2 februari 2017)

Rotterdam decor van strijd om 's lands beste biertje

De Arminiuskerk inbRotterdam is op 22 maart het decor van de strijd om 's lands allerlekkerste biertje. De vraag is: welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel en de Bruut van Gajes, respectievelijk het beste biertje van 2015 en 2016.

Lees verder bij de bron → AD.nl (woensdag 1 februari 2017)

Nederlands filmproject start crowdfunding middels verkoop eigen bier

Space Brewery heeft vandaag de naam bekendgemaakt van hun allereerste bier: Space Monkey. Dit bier, gebrouwen en bedacht samen met Two Chefs Brewing, is gebaseerd op een "waargebeurd" verhaal over het supergeheime Schotse ruimtevaartprogramma om Europa, de maan van Jupiter, te koloniseren.

Lees verder bij de bron → Emerce (woensdag 1 februari 2017)

Heineken eert heritage met knipoog naar Wereldtentoonstelling 1889

In de nieuwste Heineken commercial 'The Invention' wordt volgens Heineken een uniek en waargebeurd verhaal verteld. Centraal staat de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Dankzij het ondernemerschap van Gerard Heineken en de verfrissende smaak van Heineken wint het bier in Parijs een 'Diplome de Grand Prix' te midden van grootheden als Alexander Bell en Thomas Edison. De film is vanaf vandaag via de social media kanalen van Heineken te zien en morgenavond voor het eerst op de Nederlandse televisie.

Lees verder bij de bron → Marketing Tribune (woensdag 1 februari 2017)

De Noordelijke Bierkaart: aanmelden kan vanaf nu

Bierbrouwers uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf nu hun bieren inschrijven voor de Noordelijke Bierkaart. Een jury bestaande uit erkende bierspecialisten zal alle bieren proeven en beoordelen op zaterdag 22 april, tijdens het Bierfestival in Groningen.

Lees verder bij de bron → MissetHoreca.nl (woensdag 1 februari 2017)

'Gist is het toverwoord'

Patrick Hendrikse is mede-eigenaar van Brouwerij 't IJ in Amsterdam. De New Scientist Biertour 2017 vangt op vrijdag 12 mei aan in het proeflokaal van 't IJ met een verhaal van Hendrikse. Daarop vooruitlopend, spraken wij hem alvast over het wetenschappelijke karakter van zijn speciale bieren.

Lees verder bij de bron → New Scientist (woensdag 1 februari 2017)

Westdorpse Brouwerij De Duif wordt woning

De Duif aan de Spoorweg in Westdorpe zal de komende jaren langzaam maar zeker transformeren van vervallen brouwerij tot een bijzondere woning.

Lees verder bij de bron → PZC.nl (woensdag 1 februari 2017)

Heineken blijft in de Champions League

Heineken blijft in ieder geval tot de zomer van 2021 sponsor van de Champions League. Dat meldde de bierbrouwer woensdag, zonder aan te geven welk bedrag er met de sponsoring is gemoeid.

Lees verder bij de bron → De Telegraaf (woensdag 1 februari 2017)

Nederlands biernieuws » 2017 • 02

Online sinds 2 augustus 2016
nederlandsbiernieuws.nl
nederlandsbiernieuws@brabantsbier.eu

Meer biernieuws via deze links:
Nederlands biernieuws » 2017.01
Brabantsbier.eu » Noordbrabants biernieuws
Nederlandse Brouwers » Nieuws
Belgischbier.eu » Biernieuws
Bierflash.be » Actueel biernieuws

Alliantie van BierTapperijen ‒
Tapbier van de Maand

ABT Tapbier van de Maand

Bier:Van Vollenhoven Extra Stout
Type:Stout
Alcohol:7,1%
Stamwortgehalte:18,2ºPlato
Brouwerij:Van Vollenhoven
Herkomst:Amsterdam, Nederland
Meer informatie over dit bier

Bierliteratuur

Bierliteratuur Nederland (pdf)
Bierliteratuur Noord-Brabant (pdf)
Bierliteratuur België (pdf)

Wacho's BierBrief

Den BierBrief downloaden
Downloaden (pdf)

Wacho's BierBrief verschijnt wekelijks en is rijkelijk gevuld met Belgisch en Nederlands biernieuws. Hier te downloaden of iedere week in uw mailbox. Stuur een naar Freddy (Wacho) Debels.
Alle verschenen Bierbrieven zijn ook via Belgischbier.eu en Forum Belgian Beer Board te lezen.

Zoeken

Search engine powered by FreeFind.

Met dank aan: Freddy (Wacho) Debels (), John Klijnholstz, William Roelens () en Eugène Straver voor het toesturen van artikelen.

www.cambrinus.nl

deds.nl

Download Firefox - Gratis webbrowser      Een snelle, veilige, makkelijk te gebruiken browser